Οι Ισλανδοί ψηφίζουν για να εκλέξουν νέο πρωθυπουργό


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι Ισλανδοί προσέρχονται το Σάββατο στις κάλπες για να εκλέξουν το νέο τους κοινοβούλιο και τον νέο πρωθυπουργό τους, ο οποίος είναι πιθανό να προέρχεται από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι τα ίδια κόμματα που κυριαρχούσαν στη φιλελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, η χρεοκοπία του οποίου το 2008 βύθισε στην ύφεση τη χώρα.

Η τελευταία δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας δείχνει επικρατέστερο τον 43χρονο συντηρητικό Μπγιάρνι Μπενεντίκτσον, έναντι του κεντρώου Σίγκμουντουρ Νταβίντ Γκουνλάουγκσον, 38 ετών.

Οι δύο άνδρες συμφωνούν σε ένα σημείο: δεν επιθυμούν την ένταξη στην ΕΕ, αντίθετα με την απερχόμενη κυβέρνηση που είχε αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις το 2009.

Θα είναι μια ανανέωση γενεών, καθώς η απερχόμενη πρωθυπουργός Γιόχανα Σιγκουρδαντότιρ αποχαιρέτησε χθες την πολιτική σε ηλικία 70 ετών ενώπιον 300 οπαδών της.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Gallup, που διεξήχθη από 18 έως 25 Απριλίου, το δεξιό Κόμμα Ανεξαρτησίας συγκεντρώνει 27,9% των προθέσεων ψήφου, έναντι του κεντρώου Προοδευτικού Κόμματος με 24,7%. Τα δύο αυτά κόμματα που έχουν συνηθίσει να κυβερνούν μαζί, αναμένεται να σχηματίσουν συνασπισμό.

Ο συνασπισμός αυτός αναμένεται να διαδεχθεί τον αριστερό συνασπισμό που είχαν επιλέξει οι Ισλανδοί μεσούσης της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009, καθώς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι δύο συνιστώτες του, η Συμμαχία (σοσιαλδημοκράτες) λαμβάνει 14,6% και το Κίνημα Αριστεράς-Πρασίνων 10%.

Στην προεκλογική εκστρατεία κυριάρχησε η δυσαρέσκεια απέναντι σε μια κυβέρνηση που έλαβε αντιλαϊκά μέτρα για την ανόρθωση των δημοσίων οικονομικών.

Η Σιγκουρδαντότιρ εφάρμοσε στη διάρκεια μεγάλου μέρους της θητείας της συνταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δάνεισε στο Ρέικιαβικ 1,6 δισεκατομμύριο ευρώ την περίοδο 2008-2011.

“Πιστεύω ότι πολύ κόσμος έχει την εντύπωση ότι η κυβέρνηση αντιπροσώπευσε περισσότερο το σύστημα παρά το συμφέρον των οικογενειών και του ισλανδικού λαού”, εξηγεί ο Κόλμπεϊν Στέφανσον, κοινωνιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Ισλανδίας.

Στην αντιπολίτευση, το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα Ανεξαρτησίας έχουν δεσμευτεί να ανανεωθούν, κυρίως εντάσσοντας νέους στις ομάδες τους. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές έδιναν την πρωτιά στο ένα ή το άλλο.

Όσον αφορά τους ψηφοφόρους, αποτελούν εγγύηση για τον τερματισμό μιας ενταξιακής υποψηφιότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Από το 2009 που άρχισε η διαδικασία αυτή προκάλεσε σκεπτικισμό αν όχι απόρριψη της κοινής γνώμης.

Τα εκλογικά τμήματα ανοίγουν στις 09.00 τοπική ώρα (12.00 ώρα Ελλάδος). Οι πρώτες εκτιμήσεις αναμένονται μόλις κλείσουν τα τελευταία εκλογικά τμήματα, γύρω στις 22.00 τοπική ώρα.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.