Ιστορικό ραντεβού στη Βουλή για μνημόνιο! – Οι προθέσεις…

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Κρίνοντας από τις εξελίξεις της Δευτέρας (29/04), η ατμόσφαιρα δείχνει τεταμένη. Η ολοήμερη συνεδρία της Βουλής θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί. Ας πάρουμε τα δεδομένα ένα-ένα:

Αρχίζουμε από τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος κάλεσε τη Βουλή να λάβει «μια πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση» και να κυρώσει τη δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ασφαλώς, ήταν και οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη. Πολιτικές περιπλοκές και οικονομικές επιπτώσεις δήλωσε πως θα υπάρξουν ο spokesman της κυβέρνησης σε περίπτωση απόρριψης της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου…

ΤΟ ΔΗΚΟ δεν… ενθουσιάζεται και τόσο με τα όσα επέβαλαν οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ωστόσο θα πει κι αυτό το «ναι». Πηγή από τα ενδότερα του κόμματος, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στο μνημόνιο εμπεριέχονται πρόνοιες «που δεν μας ικανοποιούν», κάνοντας παράλληλα λόγο για «ένα δύσκολο μνημόνιο, το οποίο θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα». Και κατέληξε ο άνθρωπος που πληροφόρησε το ΚΥΠΕ: « Ωστόσο, αυτή τη στιγμή αποτελεί μονόδρομο». 

 

Αυτή, όμως, είναι η μια όψη του νομίσματος. Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, μετά την περίπου πέντε ωρών συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος, ο αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι η καταψήφιση των νομοσχεδίων συγκέντρωσε 67 ψήφους, η υπερψήφιση των νομοσχεδίων 11 ψήφους και η τήρηση αποχής 6 ψήφους. Με απλά λόγια, η ΕΔΕΚ τάσσεται εναντίον. 

Όπως εναντίον τάσσεται και το ΑΚΕΛ. «Η μόνη επιλογή της Κύπρου είναι η λύση εκτός δανειακής σύμβασης και μνημονίου, ενώ η  αναζήτηση μια τέτοιας λύσης το πιθανότερο ισοδυναμεί με απόφαση εξόδου της Κύπρου από την οικονομική και νομισματική ένωση του Ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης. 

Αρνητική ψήφο προδιάγραψε με δηλώσεις του και ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης. Την ίδια στιγμή που ο βουλευτής και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωνε πως το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει υπέρ γιατί ήδη έχουν εφαρμοστεί τα περισσότερα μέτρα και η λιτότητα, ο κόσμος έχει υποστεί τις περισσότερες θυσίες και κανένας άλλος, «μα κανένας άλλος δεν είναι διατεθειμένος να μας δανείσει ή να μας χαρίσει τόσα πολλά λεφτά».

Τo μόνο βέβαιο είναι πως η σημερινή ημέρα θα είναι ιστορική και διόλου ήρεμη…