Κ.Α.: Στους δρόμους οι εργαζόμενοι – Λουκέτο ή παράταση ζωής


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας της ζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα αποφασίσει τι μέλλει γενέσθαι με την εταιρία. 

Οι 5 συντεχνίες ΣΕΚ , ΠΕΟ, Πιλότων, Αεροσυνοδών και Μηχανικών αποφάσισαν αύριο να κατέβουν στους δρόμους και διαμαρτυρηθούν με πορεία που θα ξεκινήσει από τα γραφεία της εταιρίας και θα καταλήξει στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μιλώντας στο 24Η, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, ανέφερε ότι κατά την συνάντηση που είχαν με την διοίκηση της εταιρίας, τους τονίστηκε ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική θέση για στήριξη των Κυπριακών Αερογραμμών με αποτέλεσμα όλα να είναι ανοιχτά.

Η εταιρία για να σωθεί χρειάζεται 50εκ. ευρώ για το 2013 και παράλληλα να φύγουν από την εταιρία πέραν των 500 εργαζομένων και παράλληλα να καθηλωθούν τα μισά αεροσκάφη της εταιρίας.

 

Πορεία στο Προεδρικό οργανώνουν αύριο οι εργαζομένοι στις ΚΑ, ζητώντας απόφαση στήριξης 

 

Σε συγκέντρωση έξω από τα Κεντρικά Γραφεία των Κυπριακών Αερογραμμών (ΚΑ) αύριο στις 9.15 το πρωί και πορεία προς το Προεδρικό καλούν τους εργαζόμενους στην εταιρεία οι συνδικαλιστικές τους οργανώσεις, τονίζοντας ότι αύριο κρίνεται το μέλλον των ΚΑ αερογραμμών.

 

Το απόγευμα της Πέμπτης όλες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο τους ΔΣ της εταιρείας Σταύρο Σταύρου και ενημερώθηκαν για τις επαφές της Διοίκησης με την Κυβέρνηση για τη διάσωση της εταιρείας.

 

Πριν ολοκληρωθεί η συνάντηση, εργαζόμενοι στις ΚΑ είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο όπου στεγάζονται τα Κεντρικά Γραφεία της Εταιρείας και ζητούσαν με απόγνωση να διαφυλαχθούν οι θέσεις εργασίας και ταμεία προνοίας, κάνοντας λόγο για συνεχόμενα λάθη των διοικήσεων, ενώ καταφέρονταν κατά των κατά καιρούς διευθυντικών στελεχών με τους ψηλούς μισθούς.

 

Ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ Αντώνης Νεοφύτου, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι ο Πρόεδρος του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών ενημέρωσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων στην εταιρεία για τις επαφές που είχε με τη διυπουργική επιτροπή και την Κυβέρνηση που αφορούν το μέλλον των ΚΑ.

 

Ανέφερε ότι με βάση την ενημέρωση «βγαίνει αβίαστα στο συμπέρασμα ότι μέχρι αυτή τη στιγμή η Κυβέρνηση δεν έχει εκφράσει την πολιτική θέση για στήριξη και διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών».

 

Πρόσθεσε ότι έχει λεχθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις ότι αυτό πιθανόν να γίνει αύριο και ανέφερε ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θεωρούν ότι αυτή η στάση είναι καταστροφική για τις ΚΑ.

 

Σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος», συμπλήρωσε ότι πρέπει άμεσα να ληφθεί πολιτική απόφαση για στήριξη των ΚΑ, επειδή, διαφορετικά όπως είπε οι εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι και στους δρόμους.

 

Περαιτέρω, διατύπωσε τη θέση πως η μη στήριξη του εθνικού αερομεταφορέα θα επηρεάσει την οικονομία του τόπου και κυρίως τον τουρισμό με βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες  και μακροπρόθεσμες για την οικονομία του τόπου.

 

«Σαν συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούμε τους εργαζόμενους να βγουν αύριο στους δρόμους σε πορεία προς το Προεδρικό προκειμένου να ζητήσουν από την Κυβέρνηση όπως πάρει την πολιτική απόφαση για στήριξη της εταιρείας και για να έχει η Κύπρος εθνικό αερομεταφορέα», συνέχισε ο κ. Νεοφύτου.

 

Ερωτηθείς εάν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενημερώθηκαν σε σχέση με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον για επένδυση στην εταιρεία ή από αλλού, ο κ. Νεοφύτου είπε πως ο Πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ ενημέρωσε στις συντεχνίες για το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών.

 

«Μπορεί η οποιαδήποτε εταιρεία να ενδιαφέρεται ωστόσο μέχρι σήμερα δεν γνωρίζουμε να υπάρχει οποιοδήποτε σοβαρό ενδιαφέρον», είπε προσθέτοντας ότι «χρειάζεται χρόνος για να γίνει οποιαδήποτε συμφωνία και επομένως αυτό που τώρα προέχει είναι η στήριξη των ΚΑ και να αφεθεί χρόνος για συζήτηση με οποιουσδήποτε στρατηγικούς επενδυτές ή για άλλα σενάρια θέλει να συζητήσει η Κυβέρνηση για το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών».

 

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την καταβολή από την εταιρεία του μεριδίου της στα ταμεία προνοίας των εργαζομένων, ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τα Ταμεία Προνοίας στην περίπτωση που ανασταλεί η λειτουργία των ΚΑ και αυτό είναι ένα από τα αιτήματα των εργαζομένων, καθώς αποτελεί τους κόπους μιας ζωής.

 

Ευχήθηκε αυτό να αποφευχθεί και η Κυβέρνηση να πάρει την πολιτική απόφαση για στήριξη της εταιρείας.

 

Ο ΓΓ της ΣΥΝΥΚΑ – ΣΕΚ Ανδρέας Πιερίδης ανέφερε ότι 1.000 εργαζόμενοι με τις οικογένειες τους βιώνουν τις πιο κρίσιμες ώρες της ζωής τους. Δυστυχώς οι δύο Υπουργοί (Οικονομικών και Συγκοινωνιών) που είχαν υποχρέωση και καθήκον να ενημερώσουν τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σχετικά με το μέλλον των ΚΑ δεν το έχουν πράξει, τουναντίον γυρίζουν από κανάλι σε κανάλι και λένε ότι θα γίνει αναστολή των εργασιών των ΚΑ.

 

Πρόσθεσε ότι αυτό είναι απαράδεκτο και ανέφερε ότι στην κρίσιμη κατάσταση που βρίσκονται οι ΚΑ χρειάζονται άμεσες και σωστές πολιτικές αποφάσεις. Σημείωσε επίσης ότι συνεπεία αυτών των δηλώσεων χιλιάδες επιβάτες των ΚΑ σπεύδουν να κάνουν ακυρώσεις.

 

Διατυπώνοντας τη θέση ότι το μέλλον των ΚΑ κρίνεται αύριο, είπε πως για το λόγο το προσωπικό της εταιρείας  θα πραγματοποιήσει πορεία, διαμαρτυρίας, απόγνωσης, προς το προεδρικό μέγαρο για να δηλώσει ότι έγνοια του είναι η διατήρηση της εργασίας του και η διατήρηση των ΚΑ.

 

Περαιτέρω, ο κ. Πιερίδης ανέφερε ότι θεωρούμε απαράδεκτο μετά την καταστροφή που έχει γίνει στην Κύπρο η επόμενη κατάρρευση να είναι αυτή του πνεύμονα του κυπριακού τουρισμού, οι ΚΑ.

 

Απεύθυνε έκκληση προς όλους να αναλογιστούν τις ευθύνες που επωμίζονται και να πάρουν τις σωστές αποφάσεις και κάλεσε την Κυβέρνηση, τους τουριστικούς πράκτορες, τους ξενοδόχους να συμπορευτούν με τους εργαζομένους στην εταιρεία επειδή όπως είπε καταρρέει και ο κυπριακός τουρισμός.

 

Ο ΓΓ της ΣΥΝΥΚΑ – ΣΕΚ δήλωσε ότι στην προσπάθεια σωτηρίας των ΚΑ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, είναι έτοιμες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης και κάλεσε τους κυβερνώντες να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για διατήρηση του οργανισμού.

 

Υπενθύμισε ότι λίγα χιλιόμετρα από τη Λευκωσία υπάρχει το παράνομο αεροδρόμιο στο οποία αυξάνεται η κίνηση από μέρα σε μέρα και είπε: «Ας μη δώσουμε και τις αερομεταφορές σε παράνομο αεροδρόμιο».

 

Κάλεσε επίσης τους εργαζομένους όπως κατά την αυριανή πορεία προς το Προεδρικό κινηθούν προς το Προεδρικό υπεύθυνα και σοβαρά και με μόνο γνώμονα την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας και του οργανισμού το μετοχικό κεφάλαιο του οποίου κατά  94% ανήκει στο κράτος.

 

Καταλήγοντας, είπε πως είναι λυπηρό να έχουν συγκεντρωθεί έξω από το κτήριο των Κεντρικών Γραφείων της εταιρείας για να μάθουν τι συμβαίνει και κανένας να μην έχει την τόλμη να πει τι θα γίνει.

 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι  Συντεχνίες «καλούν τους εργαζόμενους των ΚΑ να αντιδράσουν άμεσα αύριο με δυναμική εκδήλωση διαμαρτυρίας με σκοπό να απαιτήσουν την άμεση λήψη απόφασης από την κυβέρνηση για στήριξη