Καρογιάν: Φταίνε απρονοησία και ιδεολογικές εμμονές για την κατάσταση

4karogian

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η συγκέντρωση είχε  θέμα « Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχουν προκαλέσει η οικονομική κρίση και η απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο, ο ρόλος, οι ευθύνες και τα καθήκοντα του Δημοκρατικού κόμματος» .

Δυστυχώς είπε κάποιοι δεν υπήρξαν Προμηθείς. Απρονοησία, απερισκεψία, και ιδεολογικές εμμονές είχαν το δικό τους ρόλο στην σκληρή κατάληξη των πραγμάτων, ανέφερε.

Η καταβαράθρωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και της κυπριακής οικονομίας με όλες τις οδυνηρές συνέπειες που βιώνουμε μετά την απόφαση του Eurogroup και τους επαχθέστατους όρους του μνημονίου δημιουργούν μια νέα σκληρή πραγματικότητα ενώπιον της οποίας οφείλουμε να σταθούμε όπως είπε, « με υψηλό αίσθημα ευθύνης με αυτογνωσία, με σθένος , σύνεση και αποφασιστικότητα». Είμαστε είπε σήμερα εδώ, για να θέσουμε επί τάπητος τα σκληρά δεδομένα της οικονομικής κρίσης, και « να θέσουμε τον δάκτυλο επί τον τύπον των ήλων».

Στο πλαίσιο της  ομιλίας του ο κ Καρογιάν αναφέρθηκε στο καλοκαίρι του 2008 όπου  επί διακυβέρνησης  Δημήτρη Χριστόφια , τα σύννεφα της οικονομικής κρίσης, άρχισαν να γίνονται ευδιάκριτα στον ουρανό της Ευρώπης.  Αναφορά έκανε ωστόσο και στο Δημοκρατικό κόμμα – που συμμετείχε τότε στην κυβέρνηση Χριστόφια- και που από το Σεπτέμβριο του 2008 ζητούσε λήψη μέτρων για να προληφθεί η οικονομική κρίση.

Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως αν και με επιμονή του ΔΗΚΟ , λήφθηκαν κάποια μέτρα στις αρχές του Φλεβάρη του 2009 και επίσης με την ίδια επιμονή του κόμματος του στις αρχές του 2010 , ο τότε Υπουργός Οικονομικών προώθησε ένα πιο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που άγγιζε σοβαρές οικονομικές στρεβλώσεις, δυστυχώς συνέχισε, « τις αμέσως επόμενες μέρες μερικά από τα μέτρα του πακέτου αυτού εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας » προσθέτοντας επίσης πως κάποιες θεωρίες όπως για παράδειγμα ότι η « κρίση έχει ξεπεράσει την Κύπρο» προβάλλονταν από την κυβέρνηση.

Ο κ Καρογιάν σημείωσε επίσης ότι στήριξη της ρευστότητας της Λαϊκής Τράπεζας από τον ΕLA ήταν μέχρι τον Ιούλιο του 2011 – δηλαδή μέχρι την περίοδο που αποχώρησε το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση- ένα δισεκατομμύριο ευρώ, ενώ έντεκα μήνες αργότερα παρατήρησε, ο ELA εκτινάχθηκε στα 8 δις και ένα μήνα αργότερα στα 9,8 δις.      

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι αν η Κύπρος προχωρούσε στην συνυπογραφή μνημονίου αμέσως μετά τον Ιούλιο του 2012, που είχε προσφύγει ο Πρόεδρος Χριστόφιας στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης , δεν θα  είχαν επιβληθεί στην Κυπριακή Δημοκρατία οι τόσο επαχθείς όροι του σημερινού μνημονίου.

Η κρίση είπε ο κ Καρογιάν δεν έπεσε από τον ουρανό, προσθέτοντας πως από την μια οι εταίροι μας, μας τιμωρούν και από την άλλη « αυτομαστιγωνόμαστε». Ο κ. Καρογιάν κάλεσε επίσης τους εταίρους μας στο Eurogroup  να κατανοήσουν ότι η αυστηρή λιτότητα και η βαθιά ύφεση που επιχειρούν να επιβάλουν θα είναι εξοντωτική προσθέτοντας πως « πρόκειται για μια οικονομική καταιγίδα που θα οδηγήσει σε δυσπραγία και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα».  

Ο κ Καρογιάν έστειλε επίσης το μήνυμα πως για να πάμε μπροστά πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν πλάνες και ψευδαισθήσεις. Ξεκαθάρισε επίσης πως προκειμένου να υπάρξει ομαλή επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος και να είναι συνεχής η δυνατότητα του να αιμοδοτεί την κυπριακή οικονομία, πρέπει να διεκδικηθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η παροχή απεριόριστης ρευστότητας στις κυπριακές τράπεζες.

Πρόσθεσε ακόμη πως όταν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και η Κύπρος κατορθώσει μέσω άλλων πηγών να χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας της , να μπορεί να απεμπλακεί από το μνημόνιο και την τρόικα. Καταλήγοντας ο κ Καρογιάν ανέφερε πως το μαχαίρι πρέπει να φτάσει στο κόκαλο, και αν διαπιστωθεί έγκλημα να υπάρξει και η ανάλογη τιμωρία.

Πηγή ΚΥΠΕ