Καταδικασμένη να εξαφανιστεί η Λ’Άκουιλα, 4 χρόνια μετά τον σεισμό


Διαβάστε ακόμη “ΓΓ ΑΚΕΛ: «Πρώτιστος στόχος η επίλυση του Κυπριακού»“.

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter.


Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τον φονικό σεισμό της πόλης Λ’ ‘Ακουϊλα, στην κεντρική Ιταλία, που στις 6 Απριλίου του 2009 προκάλεσε τον θάνατο 309 ανθρώπων.

Στα θύματα από το φοβερό χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν και ο Έλληνας φοιτητής Βασίλης Κουφολιάς. «Αν δεν διατεθούν αμέσως οικονομικοί πόροι για την ανοικοδόμηση, η πόλη μας είναι καταδικασμένη να εξαφανισθεί», τονίζει ο δήμαρχος της Λ’ ‘Ακουϊλα, Μάσσιμο Τσιαλέντε.

Ο Τσιαλέντε έφτασε να δηλώσει ότι «αν δεν ξεκινήσουν τα έργα για να ξαναχτιστεί, μέχρι το τέλος του 2015, τουλάχιστο ένα μέρος του ιστορικού κέντρου της πόλης, θα υποστείλει την ιταλική σημαία από το δημαρχιακό μέγαρο και θα ζητήσει από τον νομάρχη να αποχωρήσει».

«Χρειάζονται περίπου 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ για να ολοκληρωθεί η ανοικοδόμηση μέχρι το 2022. Τα χρήματα αυτά, πρέπει, πάση θυσία, να βρεθούν, αλλιώς, θα εγκαταλείψουμε την Ιταλία», συμπλήρωσε ο Τσιαλέντε.

Υπενθυμίζεται ότι όλο το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας της περιφέρεια Αμπρούτσο, παραμένει κλειστό και η πρόσβαση στους πολίτες απαγορεύεται. Μετά τον σεισμό υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν οριστικά την πόλη.

Οι περισσότεροι σεισμοπαθείς συνεχίζουν να ζουν στα λυόμενα σπίτια που στήθηκαν με πρωτοβουλία του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Βρίσκονται όμως εκτός κέντρου και δεν υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν κοινωνικές δραστηριότητες που χαρακτηρίζουν την ομαλή καθημερινότητα όλων των αστικών κέντρων.

Στις τρεις και τριάντα δυο λεπτά, οι καμπάνες των εκκλησιών ήχησαν τριακόσιες εννέα φορές, σε ανάμνηση κάθε ζωής, το νήμα της οποίας κόπηκε βίαια και αναπάντεχα πριν από τέσσερα χρόνια. Δώδεκα χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε σιωπηλή λαμπαδηφορία, στο τέλος της οποίας αναγνώσθηκαν όλα τα ονόματα των θυμάτων.

Την έκκληση του Τσιαλέντε θέλησε να στηρίξει ο νέος πρόεδρος της ιταλικής Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο, ο οποίος επισκέφθηκε την Λ”Ακουϊλα. «Η ανοικοδόμηση αυτή είναι εθνική υπόθεση. Τα χρήματα πλέον υπάρχουν και πρέπει να εκπονηθεί ένα σαφές σχέδιο για την καταβολή τους», δήλωσε ο Γκράσσο.

Ο δήμαρχος και οι κάτοικοι της λαβωμένης αυτής πόλης πρόκειται οπωσδήποτε να ζητήσουν τη στήριξη και παρέμβαση του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που πρόκειται να εκλεγεί σε δυο εβδομάδες, όπως και του νέου πρωθυπουργού, όταν οι πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας καταφέρουν να συγκροτήσουν κυβέρνηση.

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.