Κομισιον: Έως και 8,3 δις οι απώλειες για μεγαλοκαταθέτες στην Κύπρο


 

Διαβάστε επίσης “ΑΗΚ: Παρατείνει τις διευκολύνσεις για εξόφληση λογαριασμών“.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


«Η διάσωση (bail-in) από τους ανασφάλιστους καταθέτες της Λαϊκής και της Τράπεζας Κύπρου εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει 8,3 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση», αναφέρεται σε έγγραφο της Κομισιόν με ημερομηνία 12 Απριλίου και με την ένδειξη «τελικό».

Προστίθεται ότι σε υποσημείωση του εγγράφου αναφέρεται ότι «αυτή είναι η μέγιστη εκτίμηση. Το τελικό ποσό εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από την μετατροπή μέσω της ανταλλαγής χρέους με μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου και από τις ανακτήσεις της Λαϊκής Τράπεζας».

Εξάλλου, αναφέρεται ότι το τελικό κείμενο της Κομισιόν δεν κάνει αναφορά στη διάκριση μεταξύ καθαρών και ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου. Η διάκριση υπήρχε σε προσχέδιο του εγγράφου, με ημερομηνία 9 Απριλίου.

Όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα, οι ακαθάριστες ανάγκες συμπεριλαμβάνουν χρήματα τα οποία μπορεί να εξεύρει από μόνη της η Κύπρος, ενώ οι καθαρές ανάγκες αφορούν χρήματα που χρειάζεται να δανειστεί η Λευκωσία.

Στο προσχέδιο, οι ακαθάριστες ανάγκες της Κύπρου μεταξύ β’ τριμήνου του 2013 και α’ τριμήνου του 2016 ανέρχονταν σε 23 δις, με τα 13 δις να προέρχονται από την Κύπρο.

 

Πηγή: KYΠΕ