«Η κρίση της Κύπρου επιδείνωσε την κατάσταση»


 

Διαβάστε επίσης “Συγκλονίζει η τραγική ιστορία του 8χρονου νεκρού στη Βοστόνη“.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις εμφανίζουν ανησυχητικές ενδείξεις αδυναμίας στην «περιφέρεια» της ευρωζώνης που εκτείνεται από την Κύπρο μέχρι την Ισπανία, επισημαίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. 

«Πολλές από τις τράπεζες της περιφέρειας της ευρωζώνης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν υψηλό κόστος χρηματοδότησης, επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού τους και πενιχρά κέρδη» αναφέρει ο διεθνής οικονομικός οργανισμός στην εξαμηνιαία έκθεσή του για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Η κρίση της Κύπρου επιδείνωσε την κατάσταση αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών της περιφέρειας και υποκινώντας ένα «κίνημα πώλησης» των τραπεζικών μετοχών σε ολόκληρη την ευρωζώνη, σημειώνει το ΔΝΤ.

Το Ταμείο εκφράζει επίσης ανησυχία για την ευρωστία ορισμένων μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων, λόγω των χρεών που είχαν συσσωρεύσει πριν από την κρίση, ιδίως στην Ιρλανδία και την Ισπανία. «Η υπερχρέωση των επιχειρήσεων της περιφέρειας που είναι ενταγμένες στο Χρηματιστήριο είναι σημαντική» και ιδιαίτερα προβληματική καθώς παρατηρείται μέσα σε ένα πλαίσιο «αδύναμης ανάπτυξης» ή και ύφεσης, τονίζεται στην έκθεση.

Όσον αφορά το χρέος των κρατών, η έκθεση βεβαιώνει ότι η δυναμική που εμφύσησε το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αρχίσει να περιορίζεται. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η ΕΚΤ είχε παρουσιάσει αυτό το νέο πρόγραμμα, το αποκαλούμενο ΟΜΤ, το οποίο δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά, όμως και μόνο η ύπαρξή του βοήθησε να περιοριστεί το κόστος χρηματοδότησης των χωρών από τις αγορές. 

«Η δυναμική αυτή θα μπορούσε να αλλάξει» λόγω των πολιτικών εξελίξεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, σημειώνει το ΔΝΤ κάνοντας λόγο για την «αβεβαιότητα» που υπάρχει στην Ιταλία μετά τις εκλογές του περασμένου Φεβρουαρίου και την αδυναμία των πολιτικών κομμάτων να συγκροτήσουν μια σταθερή κυβέρνηση στη χώρα αυτή.

 

Πηγή: newsbeast.gr