Κυβέρνηση: “Το ΑΚΕΛ ζητά και τα ρέστα”

 


 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Θα πρέπει επιτέλους να λεχθεί ότι στο μνημόνιο που η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ συμφώνησε με την τρόικα είχε ένα κύριο στόχο: τη «διάλυση και σμίκρυνση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων».

Στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου η λέξη «διάλυση» τραπεζών και Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων επαναλαμβάνεται σε κάθε παράγραφο.

Η κυβέρνηση συμφώνησε τη διαδικασία αξιολόγησης τους από την PIMCO, το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της και αποδέχτηκε τη βίαιη συρρίκνωση του πιστωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση Χριστόφια, στο μνημόνιο της 23ης Νοεμβρίου, αφαίρεσε από την εκτελεστική εξουσία κάθε έλεγχο στη διαδικασία διάλυσης των τραπεζών και την ανέθεσε εξολοκλήρου στην τρόικα. Ακόμη και η νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή για την διάλυση και την αναδιάρθρωση των τραπεζών, ήταν συμφωνημένη με συγκεκριμένη αναφορά στο μνημόνιο. Ο νόμος αυτός ετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει έναντι της τρόικας.

Στο μνημόνιο της κυβέρνησης του ΑΚΕΛ συμφωνήθηκε ακόμη η διαγραφή της αξίας των μετοχών και των αξιογράφων και πολύ περισσότερο το κούρεμα των καταθέσεων, αλλά έχει το θράσος να επιρρίπτει και γι αυτό την ευθύνη στον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Συγκεκριμένα, στο μνημόνιο Χριστόφια, συμφωνήθηκε ότι θα υπάρχει ένα κατάλληλο επίπεδο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή βαρών (appropriate level of private sector burden sharing).

Πέρα από τις τράπεζες, η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα να σχεδιάσει μια στρατηγική για τη αναδιάρθρωση και τη διάλυση μη βιώσιμων συνεργατικών ιδρυμάτων. Δηλαδή, τα πλείστα συνεργατικά ιδρύματα να έχουν τη τύχη της Λαϊκής.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του στα δύο Eurogroup και στις συνομιλίες με την τρόικα έδωσαν σκληρές μάχες για να αναιρέσουν πολλές από τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης που οδήγησαν τον τραπεζικό τομέα σε κατάρρευση.

Με όσα συμφώνησε η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ προδιέγραψε το τέλος και των δύο μεγάλων τραπεζών, καθώς και αριθμού Συνεργατικών .

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε σκληρή μάχη για να απαγκιστρώσει τις τράπεζες από τις ρήτρες του μνημονίου του κ. Χριστόφια, ενώ στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα απάλλαξε εντελώς το Συνεργατισμό από του να ακολουθήσει τη μοίρα της Λαϊκής.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να διατηρήσει χαμηλούς τόνους και να συντηρήσει κλίμα ενότητας θεωρήθηκε ως αδυναμία σε βαθμό που το ΑΚΕΛ, ενώ έχει οδηγήσει τη χώρα σε όλη αυτή την περιπέτεια, ζητά και τα ρέστα.

Πηγή ΚΥΠΕ