Λιλλήκας: Επικύρωση Μνημονίου από Βουλή οδηγεί στα χνάρια της Ελλάδας

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο κ. Λιλλήκας είχε το μεσημέρι του Σαββάτου συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση κατά την οποία, όπως είπε, αντάλλαξαν απόψεις με την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ απόψεις για τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην Ελλάδα, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως δυστυχώς πρόκειται για ένα επίκαιρο θέμα για ολόκληρο τον Ελληνισμό, δεδομένου του ότι και η Κύπρος έχει ήδη μπει στην τροχιά της αποδοχής ενός Μνημονίου και μιας δανειακής σύμβασης, η οποία δεν διαφέρει σε τίποτα όσον αφορά στη φιλοσοφία από το Μνημόνιο και τη Δανειακή Σύμβαση που έχει αποδεχτεί η Ελλάδα.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι όπως το Μνημόνιο οδήγησε την Ελλάδα σε βαθύτερη οικονομική ύφεση και εξαθλίωση, δυστυχώς τα ίδια και πολύ φοβάμαι και χειρότερα θα συμβούν και στην Κύπρο, σε περίπτωση που η Βουλή επικυρώσει και αποδεχτεί τη Σύμβαση και το Μνημόνιο» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι αντήλλαξαν επίσης απόψεις και κοινές ανησυχίες για το μέλλον του Ελληνισμού, ιδιαίτερα όπως διαμορφώνεται σε ένα διεθνές σκηνικό αλλά και με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του κυπριακού Ελληνισμού, ο οποίος, όπως είπε, βρίσκεται σήμερα όχι μόνο ενώπιων οικονομικών προβλημάτων αλλά και ενώπιων άλλων εξελίξεων που αφορούν τα εθνικά θέματα.

«Σαφέστατα ο μεγάλος κίνδυνος είναι η Τουρκία και οι σύμμαχοι της, οι οποίοι καραδοκούν να εκμεταλλευτούν αυτήν την αποδυνάμωση και εξάρτηση της Κύπρου, αλλά και την οικονομική εξάρτηση της Ελλάδας για να μας επιβάλλουν απαράδεκτες και καταστροφικές λύσεις στα Εθνικά μας θέματα, αρχής γενομένης στο Κυπριακό πρόβλημα, όπου αναμένω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε τις πρώτες εξελίξεις» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι Ελλάδα και Κύπρος χρειάζεται αυτή την ώρα, συντονισμένα να πουν ένα μεγάλο «όχι» στην Τρόικα και στα Μνημόνια.

Σημείωσε πως δυστυχώς οι εξελίξεις είναι κάτι παραπάνω από τραγικές. «Στην Ευρωζώνη η Γερμανία και το χρηματιστικό κεφάλαιο ακολουθεί πολιτικές νέο-αποικιοποίησης για τον Ευρωπαϊκό Νότο. Ιδιαίτερα για τη Νοτιο-ανατολική Ευρώπη. Μετά το πειραματόζωο Ελλάς, πειραματόζωο γίνεται και η Κύπρος. Με διαφορετικό τρόπο η κάθε μια αλλά στην ίδια πάντα κατεύθυνση. Αυτή την ώρα η Κύπρος ακολουθεί κατά πόδας την κοινωνική και οικονομική έρημο που έχει ξεκινήσει και εμπεδώνεται, δυστυχώς, στην Ελλάδα» δήλωσε.

Υπέδειξε ωστόσο πως δεν υπάρχουν μόνο οι τραγικές πτυχές αλλά «υπάρχουν και οι δυνατότητες, υπάρχουν και εναλλακτικοί δρόμοι, υπάρχουν και διαφορετικές προοπτικές».

«Για την Ελλάδα και την Κύπρο» δήλωσε, «δεν υπάρχει άλλη επιλογή εκτός από το να αποτινάξουν τη θηλεία της Τρόικας και των Μνημονίων».

Για να προσθέσει ότι «Ελλάδα και Κύπρος χρειάζεται αυτή την ώρα, συντονισμένα να πουν ένα μεγάλο ‘όχι’ στην Τρόικα και στα Μνημόνια» και «αυτό το ‘όχι’ να μην το αφήσουν μισό για να αναδιπλωθούν αλλά να το ακολουθήσουν με τόλμη, αποφασιστικότητα και συνέπια μέχρι το τέλος».

«Γιατί αυτό το τέλος αντιπροσωπεύει ελπίδα και προοπτική. Και αυτή την ώρα η Νοτιο-ανατολική Ευρώπη, αντί να είναι ένα πειραματόζωο καταστροφής μπορεί να γίνει αφετηρία ελπίδας και θετικών εξελίξεων. Πρέπει οι δυνάμεις όλες να συντονιστούν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τραγικές καταστάσεις. Δεν υπάρχει μόνο η καταστροφή. Υπάρχει και η ελπίδα και η θετική προοπτική» πρόσθεσε καταλήγοντας.

Πηγή ΚΥΠΕ