Λουκαϊδης: “Το ΑΚΕΛ καταψήφισε το ψήφισμα του ΕΚ”

 O Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης δήλωσε σήμερα ότι το ΑΚΕΛ καταψήφισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της έκθεσης, των ιδιαίτερα αρνητικών σημείων που αφορούν στην ουσία του Κυπριακού και στο άνοιγμα των κεφαλαίων, καθώς και την απόρριψη τροπολογιών που αφορούσαν ανάμεσα σε άλλα στο καθεστώς των εργασιακών δικαιωμάτων στην Τουρκία.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι το ΑΚΕΛ, στις πρόσφατες συναντήσεις του Γ.Γ. της Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είχε διατυπώσει τη θέση ότι σειρά τροπολογιών που είχαν κατατεθεί στο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας, συνιστούσαν διχοτομικές προτάσεις. Οι οποίες συγκρούονται με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Σ.Α. του ΟΗΕ, για μια Κύπρο επανενωμένη και ελεύθερη.


 

Διαβάστε επίσης “Σ.Χάσικος: “Φορολόγηση και της πρώτης κατοικίας”.


 

Ως εκ τούτου, συνέχισε, το ΑΚΕΛ χαιρετίζει την απόρριψη της τροπολογίας των Πρασίνων από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για απευθείας εμπόριο. Το ίδιο, σημείωσε, ισχύει και για την καταψήφιση των τροπολογιών που Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι είχαν καταθέσει με τις οποίες καλούσαν το Ευρωκοινοβούλιο να περιλάβει δύο Τουρκοκύπριους παρατηρητές στο θεσμικό αυτό όργανο. Την ίδια στιγμή αποσύρθηκε η τροπολογία των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών για το ίδιο θέμα.

«Θεωρούμε ότι τέτοιες προτάσεις, εξυπηρετούν μόνο την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και όχι τα αληθινά συμφέροντα των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, του κυπριακού λαού στο σύνολό του, αφού κινούνται σε διαχωριστικές λογικές», ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης.

 

Προειδοποιούμε όμως παράλληλα, είπε, «ότι τα ζητήματα αυτά θα παραμείνουν στο τραπέζι και ότι η δική μας πλευρά πρέπει να τα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα».

Ιδιαίτερα αρνητική, παρά τις προσπάθειες μας για βελτίωσή της, επεσήμανε ο κ. Λουκαϊδης, «παραμένει η παράγραφος του ψηφίσματος που άπτεται της ουσίας του Κυπριακού» η οποία είναι ελλιπής, αλλά και εξυπηρετεί πάγιες θέσεις της τουρκικής πλευράς. Ειδικότερα, σημείωσε, «μέσα από την εν λόγω παράγραφο επιδιώκεται η συγκάλυψη της στάσης του Έρογλου στις συνομιλίες, ο οποίος εγκατέλειψε τη συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού με στόχο τη συνολική λύση του Κυπριακού, μετατοπίζοντάς το βάρος σε συζήτηση ΜΟΕ και θεμάτων καθημερινότητας».

 

Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι είναι πολύ αρνητικό επίσης το γεγονός ότι παρά τις τροπολογίες μας, συμπεριλήφθηκε στο κείμενο το άνοιγμα των κεφαλαίων για την Ενέργεια καθώς και των κεφαλαίων 23 (Δικαστικός τομέας και θεμελιώδη δικαιώματα) και 24 (Δικαιοσύνη, ελευθερία και ασφάλεια), στη διαπραγματευτική πορεία της Τουρκίας, τη στιγμή που η τελευταία παραβιάζει αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ σε σχέση με την Κύπρο.

Το ΑΚΕΛ, ανέφερε, σημειώνει ότι δύο από τις τροπολογίες που κατέθεσαν οι Ευρωβουλευτές του Τ. Χατζηγεωργίου και Κ. Τριανταφυλλίδης μαζί με την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς εγκρίθηκαν από το σώμα. Αυτές είναι η υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και στην καταδίκη της τουρκικής στάσης να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.

 

Καταλήγοντας, είπε «λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της έκθεσης, των ιδιαίτερα αρνητικών σημείων που αφορούν στην ουσία του Κυπριακού και στο άνοιγμα των προαναφερθέντων κεφαλαίων, καθώς και την απόρριψη τροπολογιών που αφορούσαν ανάμεσα σε άλλα στο καθεστώς των εργασιακών δικαιωμάτων στην Τουρκία, το ΑΚΕΛ καταψήφισε το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».