Μ. Καρογιάν: «Τα μέτρα της κυβέρνησης βάση για καλύτερες μέρες»


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μάλιστα απηύθηνε έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο και αποφυγή λαϊκίστικων  και μικροπολιτικών προσεγγίσεων.

Σε δηλώσεις στα γραφεία του ΔΗΚΟ ο κ. Καρογιάν αφού κάκισε τη στάση των Ευρωπαίων εταίρων μας , κάνοντας λόγο για σκαιότατη, στυγνή και κυνική αντιμετώπιση αντί αλληλεγγύης, τόνισε ότι μπορούμε να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία για να εξυγιάνουμε, να εξορθολογήσουμε, να ορθοδρομήσουμε και να ανορθώσουμε την οικονομία μας.

Σύμφωνα με τον κ. Καρογιάν , τα μέτρα της Κυβέρνησης, μεταξύ άλλων επιμερίζουν κατά δίκαιο τρόπο τα βάρη της κρίσης, διαφυλάσσουν την κοινωνική συνοχή και στηρίζουν τις ευάλωτες και οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, εξορθολογίζουν τις κοινωνικές παροχές, προσδιορίζοντας με αυστηρότητα τους πραγματικούς δικαιούχους, αποτρέποντας παράλληλα το σφετερισμό τους από αλλοδαπούς, Τ/κ κ.α , στοχεύουν στην καταπολέμηση της ανεργίας και τη δημιουργία νέων ευκαιριών απασχόλησης, δημιουργούν κλίμα για μια δημιουργική αντιμετώπιση της κρίσης και από νέους ανθρώπους και ανοίγουν το δρόμο για καθορισμό μιας εθνικής στρατηγικής στο τομέα της ενέργειας.

Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε ικανοποίηση γιατί στη δέσμη μέτρων περιλαμβάνονται και εισηγήσεις που κατά καιρούς είχε καταθέσει το κόμμα του στον Πρόεδρο Αναστασιάδη ενώ παράλληλα εξέφρασε και ευαρέσκεια γιατί η Κυβέρνηση σκοπεύει να εξαγγείλει και νέα δέσμη μέτρων σε τομείς όπως η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία.

Εξέφρασε ακόμη τη βεβαιότητα ότι θα υπάρξουν και άλλα μέτρα κυρίως προς την κατεύθυνση της στήριξης όσων οι νέες οικονομικές συνθήκες έχουν περιορίσει τις δυνατότητες τους να ανταποκριθούν σε ανειλημμένες οικονομικές υποχρεώσεις είτε έναντι των τραπεζών, είτε προς εκπλήρωση καθημερινών αναγκών.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ τόνισε την ανάγκη τα μέτρα να αρχίσουν να υλοποιούνται με αποφασιστικότητα και γοργούς ρυθμούς, σημειώνοντας παράλληλα με ικανοποίηση το μήνυμα του Προέδρου ότι δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο. Σε σχόλιο δημοσιογράφου για τις χρονοβόρες διαδικασίες και την γραφειοκρατία , ο κ. Καρογιάν είπε ότι τα μέτρα πρέπει άμεσα να επισπευστούν, δεν πρέπει να υπάρξει καθυστέρηση και πρέπει να σπάζουν τα γραφειοκρατικά γρανάζια, κατά την έκφρασή του.

Ανέφερε ότι δόθηκαν οδηγίες για επίβλεψη και έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων και ότι το κόμμα του θα ασκεί έλεγχο και θα σπρώχνει ώστε όλα αυτά που για τα τόσα χρόνια δεν εγίνοντο, τώρα να πάρουν σάρκα και οστά.

Στις δηλώσεις του ο κ. Καρογιάν σημείωσε ότι βασική προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι η σταθεροποίηση το ταχύτερο δυνατό του τραπεζικού συστήματος και η ομαλοποίηση της λειτουργίας του, ώστε να αρχίσει να αιμοδοτείται η οικονομία από την αναγκαία ρευστότητα.

Είπε ότι το ΔΗΚΟ αναμένει ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Κεντρική Τράπεζα και το αρμόδιο Υπουργείο θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια, «έγκαιρα, μελετημένα και αποφασιστικά».

Είπε παράλληλα ότι χωρίς καθυστέρηση πρέπει να διοριστεί το προσωρινό ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, να προχωρήσει η έκδοση μετοχών στους νέους δικαιούχους και σε εύλογο χρόνο θα γίνει και η εκλογή του νέου ΔΣ από τους μετόχους. Ο κ. Καρογιάν ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει διεκδικήσει πιο αποφασιστικά την αναγκαίο ρευστότητα προς το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μίλησε ακόμη για την ανάγκη να υπάρξει εθνική συνεννόηση, συναίνεση και συστράτευση στην υπερπροσπάθεια για διάσωση και ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας. «Φαινόμενα λαϊκισμού, δημαγωγίας, εμμονής σε ιδεοληψίες, καθώς και σε συμπεριφορές μικροπρεπούς και μικροπολιτικής νοοτροπίας πρέπει να αποφευχθούν», σημείωσε , λέγοντας ότι τα παθήματα πρέπει να γίνουν μαθήματα και το στοίχημα θα πρέπει να κερδηθεί.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ