Μάθιου Μπράιζα: Το ισραηλινό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ακόμα έκανε λόγο για αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο του Ισραήλ, μέσω Τουρκίας, στην Ευρώπη.

Δήλωσε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕ, Τζον Κέρι «έχει μεγάλους στόχους για προσωπικές φιλίες, δημιουργία συμμαχιών και ενίσχυση των διεθνών σχέσεων».

Είναι άκρως σημαντικό το γεγονός, είπε, ότι ο κ. Κέρι πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψή του στην Τουρκία. «Αυτό δείχνει τη σημασία που αποδίδουν οι ΗΠΑ, στην Τουρκία. Η επιτυχία του Κέρι εξαρτάται από τη συνεργασία με τους Τούρκους αρμοδίους». Ο κ. Μπράιζα τόνισε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ καταβάλει προσπάθεια για τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ.

«Αυτό είναι ένα άκρως σημαντικό βήμα για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Με την καταβολή αποζημίωσης στις οικογένειες των θυμάτων στην υπόθεση Μαβί Μαρμαρά, θα μπορέσει να επιλύσει με ταχύτητα τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών. Όταν αρχίσουν να βελτιώνονται οι διπλωματικές σχέσεις, θα ανοίξουν νέες πόρτες για την Τουρκία, η οποία επιθυμεί να γίνει ενεργειακό κέντρο στην περιοχή της. Ο αγωγός, που θα τοποθετηθεί στον πυθμένα της Μεσογείου, μπορεί να μεταφέρει το ισραηλινό φυσικό αέριο, μέσω της Τουρκίας, στην Ευρώπη».

Ο κ. Μπράιζα ανέφερε ότι το αρμενικό λόμπι, που δεν έχει πλέον την παλιά του ισχύ, δεν θα αποδυναμώσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, ο αρθρογράφος της «Σαμπάχ» Μαχμούτ Οβούρ γράφει ότι από τις επαφές του Τούρκου Υπουργού για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς στις ΗΠΑ, προκύπτει ότι πλέον η επικρατούσα αντίληψη για την Τουρκία στις ΗΠΑ είναι εμφανώς διαφορετική.

Η Τουρκία, σε αντίθεση με το παρελθόν, δεν γίνεται πλέον αντιληπτή ως μια απομονωμένη δύναμη, αλλά ως χώρα με περιφερειακό και παγκόσμιο κύρος, αναφέρει. Κατά τη διάρκεια ενός πάνελ στην Ουάσιγκτον, όπως αναφέρεται, ο κ. Μπαγίς είπε ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, θα καταστήσει στην Ένωση από ηπειρωτική δύναμη που είναι σήμερα, σε παγκόσμια δύναμη. Με την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε ο Τούρκος Υπουργός, θα εισέλθουν στην Ένωση όχι μόνο 70 εκ. Τούρκοι και 1.5 δις Μουσουλμάνοι, αλλά επίσης 3 δις άνθρωποι που αισθάνονται απομονωμένοι από τη Δύση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ