Μέσω Κέντρικης Τράπεζας η αποφυγή στάσης πληρωμών – Ψάχνουμε 80εκ.


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Κεντρικής Τράπεζας μιλώντας στο 24Η ανέφερε ότι “Η Κεντρική Τράπεζα θα στηρίξει το κράτος όπως κάνει πάντα και θα βρεθεί ο τρόπος ώστε να καλυφθεί η τρύπα των 80εκ. ευρώ”

Το σενάριο που φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο είναι η χορήγηση ενός “είδος δανείου” με την άντληση των χρημάτων να γίνεται από τα κέρδη που αποκόμισε η Κεντρική Τράπεζα το 2012 από την παραχώρηση ELA στην Λαϊκή. Συνολικά η Λαϊκή κατέβαλε  250 εκατ. ευρώ για τόκους επί του ELA, στην Κεντρική Τράπεζα.

Η διανομή μερίσματος από την Κεντρική προς το Κράτος είναι κάτι που μπορεί να γίνει ωστόσο μάλλον δεν είναι αρκετό ώστε να συγκεντρωθούν 80εκ. ευρώ.

Το 2011 το πλεόνασμα χρήσης ήταν 41,555 εκατ. ευρώ και στο Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας κατέληξαν 13,241 εκατ. ευρώ. Ποσό 28,310 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκε στο Γενικό Αποθεματικό Κεφάλαιο. 

Στη Βουλή μέσα σε δραματικούς τόνους ο Υπουργός Οικονομικών και η γενική Λογίστρια περιέγραψαν με μελανά χρώματα την σημερινή κατάσταση της οικονομίας όπου βρίσκεται ένα βήμα πριν την στάση πληρωμών.