Μέτρα για απάβλυνση της κρίσης στη γεωργία


Διαβάστε επίσης: Τα λεφτά δεν φτάνουν και οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν κι άλλα

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μέτρα για απάβλυνση των επιπτώσεων της κρίσης συζήτησε με τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής, ο αρμόδιος Υπουργός, Νίκος Κουγιάλης, μεταξύ των οποίων έκτακτη ενίσχυση 3 εκ ευρώ προς τους κτηνοτρόφους υπό τη μορφή της κεφαλικής επιδότησης, όπως αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, προώθηση των αγροτικών προϊόντων, επανέναρξη του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης ύψους 27 εκ ευρώ, σχέδια επιμόρφωσης νέων γεωργών.

Το Υπουργείο Γεωργίας, πρόσθεσε, επεξεργάζεται το ποσοστό της συγχρηματοδότησης από την ΕΕ για τα έργα που είναι κατά 53% χρηματοδοτούμενα από ευρωπαϊκά κονδύλια και κατά 47% από εθνικούς πόρους. Έχουμε πληροφορηθεί, ανέφερε, ότι Ελλάδα και Ισπανία έχουν επωφεληθεί με ψηλότερες χρηματοδοτήσεις επειδή βρίσκονται σε μνημόνιο και αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και η Κύπρος τις επόμενες ημέρες και θα αφορά το 2013 και το 2014 – 2020.

Εξετάζουν επίσης, συνέχισε, την ένταξη στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αγροτικά υποστατικά, μέτρο που θα μειώσει τα κόστη παραγωγής και να εξασφαλίσουν φθηνότερα καύσιμα για τους γεωργούς και το συμψηφισμό των οφειλών του κράτους προς τους αγρότες και αντίστροφα, που αφορά κυρίως το ΦΠΑ.

Με στόχο τη συστηματική εργασία για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, θα βρίσκεται σε επαφή με την Επιτροπή Γεωργίας και τις αγροτικές οργανώσεις, είπε ο Υπουργός Γεωργίας.

Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως όσον αφορά τη ρευστότητα των κτηνοτρόφων για την εξεύρεση μετρητών ώστε να αγοράσουν τροφή για τα ζώα τους, ο κίνδυνος θα ξεπεραστεί τις επόμενες ημέρες. Σημείωσε δε ότι υπήρχε κίνδυνος υποσιτισμού και θανάτωσης ζώων, που θα ξεπεραστεί. Οι τεχνικές επιτροπές του Υπουργείου Γεωργίας και του ΥΠΟΙΚ, σε συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό αγροτικών Πληρωμών, είπε, επεξεργάζονται τον τρόπο με τον οποίο θα καταργηθούν οι επιδοτήσεις αυτές στους κτηνοτρόφους. «Με αυτό το μέτρο θα λύσουμε παράλληλα το πρόβλημα της ρευστότητας και της Επιτροπής Σιτηρών αφού είναι ο μεγαλύτερος παροχέας ζωοτροφών, αλλά και των άλλων εμπόρων ζωοτροφών».

 

Γεωργικές αγορες

Για την προώθηση των κυπριακών προϊόντων, ο κ. Κουγιάλης είπε ότι έχει δημιουργηθεί μια επιτροπή από εμπειρογνώμονες των Υπουργείων Γεωργίας, Άμυνας και Υγείας, υπό τη Γενική Διευθύντρια του Υπ. Γεωργίας, ώστε να εντοπιστούν τα προϊόντα εκείνα που μπορούν να προωθηθούν σε νοσοκομεία και στρατό και το αποτέλεσμα θα είναι γνωστό σε λίγες ημέρες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Γεωργίας ανέφερε ακόμη ότι, σε συνεργασία με παραγωγούς και κοινοτική ή δημοτικά συμβούλια, συζητούν επίσης τη δημιουργία γεωργικών αγορών σε χώρους που θα παραχωρούνται από τις τοπικές αρχές, με στόχο να φέρουν πιο κοντά τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Τέτοιες αγορές, σημείωσε, σχεδιάζουν να εφαρμόσουν άμεσα ο Δήμος Σωτήρας, η Ξυλοτύπου και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ