Μητσόπουλος: Η Κυβέρνηση θα κάνει το παν για στήριξη της ναυτιλίας

 


Διαβάστε επίσης: Aναστασιάδης: Να γίνει έρευνα και για μένα

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αντιπροσωπεία του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, υπό τον Πρόεδρό της Γιούγκεν Αντάμι, είχε σήμερα την πρώτη επίσημη συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων με τον οποίο συζήτησαν τα άμεσα πρακτικά προβλήματα στη ναυτιλία που προέκυψαν από τις αποφάσεις του Eurogroup.

Στις δηλώσεις τους τόσο ο κ. Μητσόπουλος όσο και ο κ. Αντάμι ανέφεραν ότι οι αποφάσεις του Eurogroup, και το συνεπακόλουθο κλείσιμο των τραπεζών για περίοδο πέραν των 10 ημερών είχαν δημιουργήσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα στην ναυτιλία που άγγιξαν και την καταβολή των μισθών των ναυτικών.

Ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του για την υποστήριξη τόσο προς την κυπριακή ναυτιλία αλλά και προς την κυπριακή οικονομία. “Τις δύσκολες αυτές ώρες για την κυπριακή οικονομία, οι εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας στέκονται στο πλευρό της κυπριακής Κυβέρνησης, στέλλοντας θετικά μηνύματα προς το εξωτερικό, ότι η Κύπρος παραμένει ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός, ότι η Κύπρος παραμένει ένα ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο”, είπε.

“Από την πλευρά μας έχουμε δώσει το μήνυμα ότι θα κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να στηρίξουμε τους ανθρώπους αυτούς που είτε ως φυσικά πρόσωπα, είτε μέσω των εταιρειών τους στηρίζουν και εμπιστεύονται την Κύπρο και την κυπριακή οικονομία”, τόνισε ο κ. Μητσόπουλος.

Είπε ότι θα συζητήσει τα προβλήματα που προέκυψαν για τη ναυτιλία τόσο με τον Υπουργό Οικονομικών όσο και με την Κεντρική Τράπεζα “προκειμένου να υπάρξουν άμεσες λύσεις, ώστε η κυπριακή ναυτιλία να παραμείνει ισχυρή”.

Σε ερώτηση αν τα πρακτικά προβλήματα προκύπτουν από τους περιορισμούς των κεφαλαίων, ο κ. Μητσόπουλος απάντησε καταφατικά.

“Προκύπτουν σοβαρά προβλήματα από τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί αλλά και από το κούρεμα το οποίο έχει προηγηθεί και στη Λαϊκή Τράπεζα και στην Τράπεζα Κύπρου”, είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών, σημειώνοντας ότι υπάρχουν πρακτικά προβλήματα όπως παραδείγματος χάριν την πληρωμή των μισθών των πληρωμάτων.

“Και αντιλαμβάνεστε η μη έγκαιρη καταβολή των μισθών συνιστά ποινικό αδίκημα βάσει της κυπριακής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας”, είπε και συνέχισε: “Συνεπώς, όλα αυτά τα προβλήματα και πολλά άλλα προσπαθούμε μέσα από τη στενή συνεργασία που έχουμε να τα επιλύσουμε με τον πιο πρακτικό τρόπο”.

Ερωτηθείς αν έχει ενημερωθεί ότι ενδεχομένως ξένες πλοιοκτήτριες εταιρείες που χρησιμοποιούν την Κύπρο προτίθενται να αποχωρήσουν από το νησί συνεπεία των αποφάσεων του Eurogroup, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι “δεν προκύπτει τέτοια πρόθεση από τις επαφές που είχαμε μέχρι σήμερα”.

“Αντιθέτως και οφείλω να πω ότι είναι πραγματικά πολύ συγκινητική η ετοιμότητα που έχει εκδηλωθεί από τους φορείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας, είτε είναι ντόπιοι είτε είναι ξένοι να στηρίξουν την Κύπρο και την κυπριακή σημαία”, είπε και έφερε ως παράδειγμα ότι ο Πρόεδρος του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε διεθνή ΜΜΕ “στέλλοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος παραμένει, παρά τα προβλήματα ένας ασφαλής προορισμός, ένα ισχυρό ναυτιλιακό κέντρο και ότι σύντομα θα καταφέρουμε τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί”.

Σε ερώτηση αν το θέμα δημιουργίας Υφυπουργείου για θέματα ναυτιλίας θα καθυστερήσει λόγω των οικονομικών προβλημάτων, ο κ. Μητσόπουλος, αφού ανέφερε ότι πολιτική δέσμευση της Κυβέρνησης είναι η σύσταση θέσεων Υφυπουργού, πρόσθεσε όμως ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα περαιτέρω συζήτησης του θέματος αυτού διότι η προτεραιότητα “είναι πώς θα εξασφαλίσουμε την επιβίωση της κυπριακής ναυτιλίας και πώς θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να ξεπεράσει τα προβλήματα που ελπίζω ότι πρόσκαιρα αντιμετωπίζει”.

Από την πλευρά του, ο κ. Αντάμι ανέφερε ότι οι τα ατυχή συμβάντα των τελευταίων τριών εβδομάδων έχουν προκαλέσει τεράστια ζημιά στη βιομηχανία μας και στους θαλασσοπόρους και στα πλοία μας στο εξωτερικό”.

Σημείωσε όμως ότι “τα εξαιρετικά μέτρα της Κυβέρνησης επέτρεψαν τη συνεχή πληρωμή των απαραίτητων εξόδων των πλοίων και εκτιμούμε βαθύτατα τις προσπάθειες που γίνονται από την Κυβέρνηση με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να εγκύψουν στις ανάγκες της κυπριακής ναυτιλίας και να διασφαλίσουν ότι όλοι οι θαλασσοπόροι θα λάβουν τα δεδουλευμένα τους”.

Ο Γενικός Διευθυντής του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Θωμάς Καζάκος είπε ότι στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν η χάραξη μιας κοινής πολιτικής για τις περαιτέρω ενέργειες που γίνονται στο να προβληθεί και στην Κύπρο και στο εξωτερικό ότι η κυπριακή ναυτιλία παραμένει σταθερός αρωγός της κυπριακής οικονομίας και η φυσική παρουσία στην Κύπρο συνεχίζεται.

 

 

Πηγή: ΚΥΠΕ