Μόντι: “Nα χαλαρώσουν οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη”

 

Ανώτερος αξιωματούχος του ΔΝΤ που συνέβαλε στην οριστικοποίηση του πακέτου διάσωσης της Ιρλανδίας το Νοέμβριο του 2010, αμφισβητεί την ορθότητα της έμφασης από την τρόικα στη λιτότητα.


 

Διαβάστε επίσης “Συνάντηση Κάμερον-Μέρκελ στο Βερολίνο“.

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter.


 

Μιλώντας στο ιρλανδικό ραδιόφωνο, ο Ασόκα Μόντι, πρώην επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ιρλανδία, δήλωσε ότι το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας ύψους 67,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ήταν κακοφτιαγμένο λόγω της σχεδόν αποκλειστικής προσκόλλησης στα μέτρα λιτότητας.

Ο κ. Μόντι πρόσθεσε ότι έχει φτάσει η ώρα να χαλαρώσουν οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη, προειδοποιώντας πως περαιτέρω καθυστέρηση στην αλλαγή πορείας απειλεί να παραπέμψει ακόμα πιο μακριά στο μέλλον την οικονομική ανάκαμψη της ηπείρου.

«Βλέπουμε μια καθυστερημένη αναγνώριση του γεγονότος πως οι περιορισμοί που επιβάλλονται με την αποκλειστική εφαρμογή λιτότητας είναι αφόρητοι», σχολίασε.

Ο Ινδός οικονομολόγος εξέφρασε ανησυχία διότι η αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη γίνεται «με το σταγονόμετρο». Όπως είπε, «μια πιο καθαρή και συνεπής ρήξη με την τρέχουσα πολιτική ελάφρυνσης του βάρους είναι πολύ πιο επιθυμητή επειδή επιτρέπει την επίσπευση της διαδικασίας αναπροσαρμογής».

 

Πηγή: ΚΥΠΕ