”Ναι” στην συνέχιση της λιτότητας λέει η Γερμανία


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


“Το ζητούμενο τώρα είναι να επιδιωχθεί με συνέπεια η εφαρμογή της πολιτικής (δημοσιονομικής) προσαρμογής και η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων”, ανέφερε το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, αντιδρώντας στην τοποθέτηση που έκανε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος αμφισβήτησε την εφαρμογή μιας υπερβολικά αυστηρής λιτότητας στην Ευρώπη.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε εκτιμήσει την Δευτέρα ότι “οι τρέχουσες πολιτικές έφθασαν στα όριά τους, από πολλές απόψεις”, αφού “οφείλουν να χαίρουν μιας ελάχιστης πολιτικής και κοινωνικής υποστήριξης”.

Αλλά για το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας η δημοσιονομική πολιτική που μετά την εκδήλωση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη -παρά τις επικρίσεις πολλών ότι συνθλίβει την ανάπτυξη- “συνιστά ήδη επιτυχία”.

Το Βερολίνο αναγνωρίζει ότι κάθε μέλος της ευρωζώνης πρέπει να εφαρμόζει την πολιτική αυτήν σε συνάρτηση με τις “ιδιαιτερότητες και τις δυνατότητές του” πλην όμως “με σεβασμό των δεσμεύσεων εκείνων που απορρέουν από τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το Δημοσιονομικό Σύμφωνο”.

Οι δηλώσεις Μπαρόζο ερμηνεύτηκαν από ορισμένες πλευρές ως αλλαγή στάσης από πλευράς των Βρυξελλών, με την σοσιαλιστική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να εκτιμά πως σηματοδότησαν την “αναγνώριση ότι η λιτότητα που έχει επιβληθεί στην Ευρώπη (. . .) είναι αντιπαραγωγική”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ