Νεκρά πεινασμένα ζώα- «εξαφανίζεται» ο κλάδος κτηνοτρόφων

Τον κώδωνα κινδύνου χτυπά ο Πρόεδρος του  Παγκύπριου συνδέσμου Αιγοπροβατοτρόφων Παναγιώτης Κωνσταντίνου, επισημαίνοντας ότι το βασικό πρόβλημα που σαν αποτέλεσμα έχει τον θάνατο δεκάδων ζώων καθημερινά, είναι «θέμα ρευστότητας». 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αιγοπροβατοτρόφων αυτή την στιγμή κανείς κτηνοτρόφος δεν έχει ρευστό με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε καν για την τροφή των ζώων τους, αφού οι τράπεζες δεν δίνουν δάνεια και όλοι ζητάνε cash.  «Κάθε μέρα χρειαζόμαστε περίπου ένα ευρώ για το κάθε ζώο. Μόνο η δική μου μονάδα έχει 600 ζώα» ανέφερε ο κ. Κωνσταντίνου προσθέτοντας ότι αν και το βασικό πρόβλημα είναι στα μεγάλα ζώα, η κατάσταση είναι αλυσιδωτή, γιατί αν δεν σιτιστούν τα μεγάλα ζώα δεν θα μπορέσουν πχ να παράγουν γάλα για τα μικρότερα.   


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο κ. Κωνσταντίνου καθησυχάζει το κοινό, ότι υπάρχουν αρκετά αρνάκια για το Πάσχα και σίγουρα η αγορά δεν θα αντιμετωπίσει τώρα οποιοδήποτε πρόβλημα. Κάτι όμως που δεν διευκολύνει ουσιαστικά τους κτηνοτρόφους αφού, όπως είπε ο κ. Κωνσταντίνου «αν πωλούνται 2.5 ευρώ το κιλό και εμείς έχουμε 3 ευρώ κόστος, θα βγαίνουμε ξανά σε ζημιά και δεν καλύπτονται τα έξοδα για να μεγαλώσουν τα αρνιά και να τα σφάξουμε»

Η μεγάλη ανησυχία του Προέδρου Αιγοπροβατοτρόφων,  είναι για τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου φόρτε έχει το γνωστό οφτό και εκεί είναι αβέβαιο ποιοι από τους κτηνοτρόφους θα επιβιώσουν. 

Ο κ. Παναγιώτης Κωνσταντίνου υπενθύμισε ότι ήδη έχουν ζητήσει βοήθεια από το Υπουργείο Γεωργίας αλλά από ότι ακούγεται το ποσό που θα τους δοθεί, περίπου ενός εκατομμυρίου, δεν είναι αρκετό αναλογικά για τα ζώα και ουσιαστικά βοηθά μόνο για δύο μέρες. 

Τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αιγοπροβατοτρόφων είναι αρχικά ο έλεγχος από τους αρμόδιους στις τιμές των ζωοτροφών, τιμές φαρμάκων αλλά και κρεάτων, με βασικό έλεγχο στην ανεξέλεγκτη αγορά κρεάτων. 

Ο κ. Κωνσταντίνου συμβουλεύει το κοινό, να μην συγκρίνει τις τιμές των κρεάτων του εξωτερικού με τα ντόπια κρέατα, αφού υπάρχει τεράστια διαφορά στο κόστος παραγωγής τους. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Δεν μπορούμε να συναγωνιστούμε τους ξένους  στη τιμή των αρνιών. Ο ξένος τα ζώα του τα έχει έξω σε ελεύθερη βοσκή έντεκα μήνες τον χρόνο εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα ταΐζουμε».

Τέλος θεωρεί ο κ. Κωνσταντίνου, ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κίνητρα, πχ νερό για να μπορέσουν οι ίδιοι κτηνοτρόφοι να παράγουν χωρίς να χρειάζεται η αγορά νερού. Σύμφωνα με τον ίδιο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, ο κλάδος κτηνοτρόφων θα εξαφανιστεί και ένας ένας θα αρχίσει να πουλάει τα ζώα του.