Ντράγκι: Έξοδος της Κύπρου από το ευρώ ενέχει μεγάλους κινδύνους


 

Διαβάστε επίσης: Κινέζος ”φρενάρει” το κούρεμα λόγω κυπριακής υπηκοότητας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Παράλληλα, ο επικεφαλής της ΕΚΤ εξέφρασε τη θέση ότι τα γεγονότα στην Κύπρο «έχουν ενισχύσει την αποφασιστικότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να υποστηρίξει το ευρώ, διατηρώντας ταυτόχρονα σταθερότητα στις τιμές».

Απαντώντας σε απανωτές ερωτήσεις για την Κύπρο, ο κ. Ντράγκι, η διάσκεψη Τύπου του οποίου μεταδιδόταν ζωντανά από την ιστοσελίδα της ΕΚΤ, ανέφερε ότι «η Κύπρος δεν αποτελεί πρότυπο και είμαι απολύτως σίγουρος ότι ο Πρόεδρος του Eurogroup έχει παρερμηνευτεί».

Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για τη διάσωση εκ των έσω τραπεζών, προσθέτοντας ότι ένα ‘bail in’ δεν είναι κακό φτάνει να υπάρχουν κανόνες και να υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια (capital buffers). Πρέπει, είπε, να μπορούν να εξυγιανθούν τράπεζες χωρίς να χρησιμοποιούνται τα λεφτά των φορολογούμενων.

Χάριν στο Πρόγραμμα Αγοράς Κρατικών Ομολόγων (OMT) της ΕΚΤ, ανέφερε, υπήρξε «θετική μετάδοση στις αγορές», προσθέτοντας ότι «βρισκόμαστε τώρα σε μια κατάσταση που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σοβαρές κρίσεις χωρίς αυτές να γίνονται υπαρξιακές ή συστημικές».

Ο κ. Ντράγκι, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση ως προς το κατά πόσο θα ήταν καλύτερα για την Κύπρο να φύγει από το ευρώ, εξέφρασε την άποψη ότι θα ήταν λάθος να πει κανείς ότι τα κακώς έχοντα της κυπριακής οικονομίας θα σταματήσουν να υπάρχουν αν βρεθεί εκτός ευρώ.

Πρόσθεσε ότι και πάλι θα πρέπει η Κύπρος να προχωρήσει σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε αναδιάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος.

«Η έξοδος (από το ευρώ) ενέχει πολλούς κινδύνους, μεγάλους κινδύνους», είπε ο κ. Ντράγκι, συμπληρώνοντας την ίδια ώρα ότι η χώρα θα βρισκόταν σε μια κατάσταση, όπου και πάλι θα ήταν αναγκασμένη να προχωρήσει σ’ αυτές τις αλλαγές αλλά εντός ενός πολύ πιο δύσκολου περιβάλλοντος.

Δεν θέλησε, όμως, να τοποθετηθεί πιο εκτενώς στο θέμα.

Κληθείς εκ νέου να απαντήσει σε υποθετικό σενάριο εξόδου της Κύπρου από το ευρώ, ο κ. Ντράγκι είπε ότι τέτοιου είδους σενάρια δημιουργούνται από άτομα που υποτιμούν τι σημαίνει το ευρώ για τους Ευρωπαίους.

«(Το Ευρώ) δεν είναι όπως μια συρόμενη πόρτα», είπε, «είναι πολύ σημαντικό πράγμα», είπε, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β».

Την ίδια ώρα ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου να κλείσει τη στρόφιγγα του ELA για την Κύπρο, λέγοντας ότι ενέργησε εντός των όρων εντολής του.

Η ευθύνη για το ELA, είπε, εναπόκειται στην εθνική κεντρική τράπεζα όχι την ΕΚΤ, αλλά μπορεί να δοθεί μόνο σε φερέγγυες και βιώσιμες τράπεζες. Εκείνη τη χρονική στιγμή το Διοικητικό Συμβούλιο είχε εκτιμήσει ότι δεν υπήρχε σε εφαρμογή κάποιο πρόγραμμα και γι’ αυτό πράξαμε, αυτό που πράξαμε, πρόσθεσε.

Σε άλλες περιπτώσεις υπήρχε πρόγραμμα που εφαρμοζόταν, είπε. Παράλληλα, ανέφερε ότι η θέση πως η ΕΚΤ έδρασε πολιτικά είναι λανθασμένη.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ