Oblivion: Φουτουριστικό θρίλερ με έντονο συναίσθημα…

Σε μια μελλοντική εποχή, ένα στρατοδικείο στέλνει ένα βετεράνο στρατιώτη σε ένα μακρινό πλανήτη, για να καταστρέψει ότι απέμεινε από μια εξωγήινη φυλή. Ο εντοπισμός όμως ενός απροσδόκητου ταξιδιώτη, τον αναγκάζει να αμφισβητήσει ότι ήξερε μέχρι τώρα για τον πλανήτη, την αποστολή του, αλλά και τον ίδιο…

Πρωταγωνιστούν:    Tom Cruise
Morgan Freeman
Olga Kurylenko
Andrea Riseborough
Nikolaj Coster- Waldau
Paul Gunawan
Melissa Leo
Zoe Bell
Σκηνοθέτης:    Joseph Kosinski


Από τις 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ στους κινηματογράφους:
Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ & THE MALL OF CYPRUS Λευκωσία,
Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ & ΡΙΟ Λεμεσός,
Κ. ΣΙΝΕΠΛΕΞ Λάρνακα, ΡΙΟ Πάφος.


ΥΠΟΘΕΣΗ
 Η ταινία διαδραματίζεται σε ένα μακρινό μέλλον, το 2077, με την πλειοψηφία της ανθρωπότητας να έχει μετοικίσει στους ουρανούς και λιγοστούς μονάχα ανθρώπους να έχουν απομείνει στην επιφάνεια του πλανήτη, καθώς οι εχθρικοί εξωγήινοι που ακούνε στο όνομα Scavs, κατέστρεψαν σχεδόν όλη τη Γη.

 Από εκεί οι διοικούντες στέλνουν περιοδικά περιπολίες πίσω στην επιφάνεια, για τη συγκομιδή ζωτικών πόρων. Ένας από τους για μεγάλο διάστημα αποσταλμένους, είναι ο βετεράνος στρατιώτης Jack Harper (Tom Cruise), ο οποίος λόγω της ειδικότητας του, έχει ως αποστολή να επιδιορθώνει τα χαλασμένα διαστημόπλοια που καταστρέφουν κάθε είδους εξωγήινης μορφής που απειλεί τον πλανήτη. 

 Πλησιάζοντας όμως στην ολοκλήρωση της αποστολής του, η ύπαρξή του φαίνεται να καταρρέει, όταν σε μια περιπολία του διασώζει μια όμορφη άγνωστη γυναίκα από ένα διαστημόπλοιο που συνετρίβει. Μοιραία, η άφιξη της πυροδοτεί μια αλυσίδα από γεγονότα , τα οποία θα τον οδηγήσουν στην αμφισβήτηση όλων αυτών που θεωρούσε ως τώρα δεδομένα…

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
 ● Το 2005, πέντε δηλαδή χρόνια προτού ο Joseph Kosinski σκηνοθετήσει την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Tron: Legacy, είχε γράψει μια δωδεκασέλιδη ιστορία με τίτλο Oblivion. Το όνειρό του ήταν εξ’ αρχής να γυριστεί το Oblivion σε ταινία, όμως δεν ήθελε να κάνει βιαστικές κινήσεις. Ήθελε όλα να συμβουν την κατάλληλη στιγμή. Η στιγμή αυτή ήρθε όταν ο σκηνοθέτης συνάντησε τους Barry Levine και Jesse Berger, τους συνιδρυτές των Radical Studios, αρκετά χρόνια αργότερα. Μαζί οι τρεις άντρες, συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν την ιστορία σε ένα εικονογραφημένο μυθιστόρημα (κόμικ), γνωστό ως ‘Oblivion Ashcan’, το οποίο γράφτηκε τελικώς από τον Arvid Nelson.

 ● Οργανικά η συγγραφή του κόμικ αποτέλεσε το πρώτο ουσιαστικό βήμα για την παραγωγή της ταινίας. Η ιστορία υποστηρίχθηκε εντυπωσιακά από τους θαυμαστές των κόμικς, όταν τα Radical Studios μοίρασαν τριάντα χιλιάδες αντίτυπα του, στην διεθνή έκθεση Comic-Con του San Diego, στην οποία επίσης ο Kosinski παρουσίασε υλικό της ταινίας Tron: Legacy. 

 «Η απήχηση που είχε το Oblivion ashcan στο κοινό, ήταν εκπληκτική… Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις δεκάδες ουρές κόσμου που περίμενε υπομονετικά για ένα αυτόγραφο του Joseph πάνω στο αντίτυπο. Έτσι, αφού νιώσαμε στο πετσί μας την αγάπη του κοινού για την ιστορία μας, αποφασίσαμε να κάνουμε το άλμα και να την μετατρέψουμε σε σενάριο,» θυμάται ο Levine.

 ● Η παραγωγή του Oblivion άρχισε το Μάρτιο του 2012 στα Celtic Studios στο Baton Rouge της Louisiana. Περισσότερα από τα δύο τρίτα των γυρισμάτων έγιναν εκεί, καθώς η παραγωγή μπορούσε να εργαστεί σε πέντε από τα επτά στάδια που ήταν κτισμένα σε αυτό το είκοσι τριών στρεμμάτων στούντιο. Πιο συγκεκριμένα στο στάδιο τέσσερα, ο Kosinski μαζί με το πλήρωμά του (περίπου τριακόσιους πενήντα ανθρώπους), δημιούργησε εκ νέου τη δημόσια βιβλιοθήκη της Νέας Υόρκης. Αυτό το σετ ήταν μια αναδημιουργία της πραγματικής βιβλιοθήκης που βρίσκεται στην 42η οδό και Πέμπτη Λεωφόρο και γέμισε τον 30800 τετραγωνικών μέτρων χώρο.

 ● Με μόλις δύο ταινίες στο ενεργητικό του, ο Kosinski καθιερώθηκε ως ένας από τους κορυφαίους οραματιστές δημιουργούς της γενιάς μας, όσο αφορά τους πλούσιους κινηματογραφικούς κόσμους, με αξιόλογο σχεδιασμό και θαυμαστή ομορφιά, συνδυάζοντας τις στοχαστικές ιδέες του.

 Ο σχεδιαστής παραγωγής Gilford εξηγεί την έμπνευσή τους για το σύμπαν που δημιούργησαν: « Από την άποψη του σχεδιασμού, η αντίθεση μεταξύ των δύο κόσμων, αυτού πάνω από τα σύννεφα και αυτού στη Γη, ήταν πολύ σημαντική. Έτσι έπρεπε να δουλέψουμε σκληρά και κυρίως μεθοδικά για την δημιουργία του καινούργιου ιδίος κόσμου υψηλής τεχνολογίας, για να πετύχουμε το στόχο μας. Για παράδειγμα, ο Jack και η Vica ζουν σε μια ‘όαση’ πάνω από το στρώμα των νέφων. Αυτόματα διατυπώνεται η μεγάλη αντίθεση μεταξύ αυτού του ειρηνικού όμορφου περιβάλλοντος πάνω από τα σύννεφα και του επικίνδυνου και εχθρικού περιβάλλοντος κάτω στη Γη.»

 Το σπίτι του Jack και της Vica, το Skytower, είναι μια από τις πρώτες ρυθμίσεις στις οποίες το κοινό εισάγεται, επομένως ήταν ζωτικής σημασίας για τον  Kosinski η παρουσίαση του. «Θέλαμε βλέποντας το Skytower οι θεατές, να αισθάνονται ότι αντικρίζουν ένα φουτουριστικό κτίριο, εξελιγμένης αρχιτεκτονικής,» λέει ο σκηνοθέτης. «Αυτή η σύγχρονη κατοικία μπλε, γκρι και λευκού χρώματος, δίνει μια θεωρητική ματιά της ζωής γενικά εξήντα χρόνια αργότερα, με πολύ περισσότερες ευκολίες και δυνατότητες. Το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κρεβατοκάμαρα, το ιατρείο, το μπάνιο και η πισίνα συνδυάζουν τη φαντασία και την πρακτικότητα,» συμπληρώνει.

 ● Η κατασκευή του Skytower άρχισε πέντε μήνες πριν από την έναρξη των γυρισμάτων στο στάδιο πέντε των Celtic Studios. Όλοι, από τους επιπλοποιούς μέχρι τους τεχνικούς φωτισμού και τους λοιπούς τεχνίτες, εργάζονταν ακατάπαυστα για πολλά εικοσιτετράωρα, ώστε να δημιουργήσουν ένα χόρο όνειρο για κάθε σχεδιαστή σπιτιών. Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, κανείς δεν φορούσε παπούτσια, για να διατηρηθεί το σκηνικό όσο περισσότερο παρθένο ήταν δυνατό.

 ● Τα πλείστα πλάνα από τον ουρανό γύρω από το Skytower, κινηματογραφήθηκαν από την VFX ομάδα στη Χαβάη. Τα υπόλοιπα τραβήχτηκαν τον Ιανουάριο του 2012, όταν η ομάδα ταξίδεψε στην κορυφή του περίφημου κρατήρα Haleakala του Maui, σε υψόμετρο δέκα χιλιάδες πόδια. Εκεί, στήθηκαν τρεις κάμερες για εικοσιτέσσερις ολόκληρες ώρες, ούτως ώστε να τραβήξουν διαφορετικές δραματικές εκδοχές του ουρανού. Στο τέλος επιλέχθηκαν για χρήση στην ταινία δέκα διακριτές εμφανίσεις.

ΒΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ

 Ένα από τα πολλά στοιχεία που καθιστούν μοναδική την ταινία Oblivion, είναι ότι σε αντίθεση με άλλες πολλές περιπέτειες δράσης- επιστημονικής φαντασίας, οι ηθοποιοί που συμμετάσχουν είναι λίγοι. Επομένως, οι δημιουργοί της ταινίας γνώριζαν ότι η επιλογή των σωστών ερμηνευτών που θα έδιναν ζωή στους χαρακτήρες ήταν ζωτικής σημασίας.

► JACK HARPER (TOM CRUISE)
 Κατά την έρευνα του ηθοποιού που θα ενσάρκωνε τον Jack Harper, ο Kosinski, είχε τον Tom Cruise στην κορυφή της λίστας του. Παρόλα αυτά, ο σκηνοθέτης εξεπλάγει όταν δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από τον ατζέντη του ηθοποιού, λέγοντάς του ότι ο Tom είχε διαβάσει το Oblivion ashcan από τα Radical Studios και επιθυμούσε να συναντηθούν για να συζητήσουν γι’ αυτό. Η συνάντηση των δύο πραγματοποιήθηκε λίγες μέρες αργότερα, σε ένα υπόστεγο αεροπλάνων στο Burbank, όπου εκεί ο Kosinski, ανέλυσε στο Tom τα σχέδια της ομάδας παραγωγής. Περίπου τρεις ώρες μετά, ο Cruise επικοινώνησε με τον σκηνοθέτη και του ανακοίνωσε την αποδοχή του να συμμετάσχει στην ταινία.

 «Ο Tom είναι ένας αληθινός επαγγελματίας. Ξέρει πολύ καλά τα καθήκοντά του, όπως επίσης έχει την ικανότητα να κατανοεί από μόνος του τι είναι απαραίτητο να γίνει για την επιτυχία μιας ταινίας. Ήταν μια καταπληκτική εμπειρία η συνεργασία μαζί του, όχι μόνο στο σετ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, αλλά και κατά τη διαδικασία ανάπτυξης του σεναρίου και του χαρακτήρα του,» λέει ο Joseph.

 Από την άλλη, ο Tom Cruise δηλώνει ότι αυτό που του κίνησε το ενδιαφέρον σχετικά με το πρότζεκτ, ήταν καταρχάς η ιστορία και κατά δεύτερον ο σκηνοθέτης. «Με το που διάβασα το Oblivion ashcan συνειδητοποίησα ότι είχα στα χέρια μου μια από τις πιο σπουδαίες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας. Ακολούθως, μαθαίνοντας ότι ο Joseph Kosinski ανέλαβε τη σκηνοθεσία μιας επερχόμενης ομώνυμης ταινίας, ενθουσιάστηκα ακόμη περισσότερο. Ο Jose είναι ένας άνθρωπος που εκτιμώ και θαυμάζω πολύ για το έργο του. Είναι πολύ ταλαντούχος! Έτσι, μη χάνοντας χρόνο, συναντήθηκα μαζί του και αφού μιλήσαμε, του εξέφρασα το ενδιαφέρον μου να συμμετάσχω στην ταινία.»

► JULIA (OLGA KURYLENGO)
VICTORIA (ΓΝΩΣΤΗ ΩΣ VICA) (ANDREA RISEBOROUGH)
Στο πλευρό του Cruise πρωταγωνιστούν οι Olga Kurylengo και η Andrea Riseborough ως Julia και Victoria (γνωστή ως Vika) αντίστοιχα. Ο παραγωγός Peter Chermin μας εξηγεί τις επιλογές τους αυτές: «Ήταν πολύ σημαντικό για μας, οι δυο ερμηνεύτριες που θα επιλέγαμε, να μπορούσαν να βυθιστούν συναισθηματικά στην ιστορία. Βλέποντας στις οντισιόν την Olga και την Andrea, πιστέψαμε ευθύς σ’ αυτές. Είναι αξιολάτρευτες και ικανότατες. Η Olga έδωσε ψυχή και βάθος στην Julia, ενώ η Andrea  με τη σειρά της, την απαραίτητη φρεσκάδα και ζωή στη Vika. Δεν μετανιώνουμε καθόλου για τις επιλογές μας. Αντίθετα, είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι γιατί θεωρούμε ότι βρήκαμε τους κατάλληλους ηθοποιούς για όλους τους ρόλους. Συμπληρώνει τόσο μοναδικά ο ένας τον άλλο, που θεωρώ ότι έχει αναίβει κατά πολύ το επίπεδο ποιότητας που είχαν οι σελίδες του σεναρίου.»

Η Julia (Olga Kurylengo), είναι η γυναίκα η οποία διασώζεται από τον Jack και με την ύπαρξη της φέρνει τα πάνω κάτω στη ζωή του. Με το που εμφανίζεται, τα προβλήματα αυξάνονται και οι αναθεωρήσεις του Jack για τη ζωή του γίνονται εντονότερες. Ακόμη και το τέλειο ειδύλλιο του με την Vika (Andrea Riseborough) αρχίζει σιγά σιγά να καταρρέει…

► BEECH (MORGAN FREEMAN)
Στο ρόλο του Beech, του ηθικά αμφιλεγόμενου ηγέτη της ομάδας επιζώντων στη Γη, συναντάμε τον βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό Morgan Freeman. Ο Beech, όπως θα δούμε στην ταινία, είναι ένας τύπος ο οποίος γνωρίζει πολύ περισσότερα για τον ήρωα μας Jack, παρά ο ίδιος για τον εαυτό του.

Η ταινία Oblivion σηματοδοτεί την πρώτη κινηματογραφική συνεύρεση του σούπερ σταρ Tom Cruise και του θρυλικού Freeman. «Η πρώτη φορά που συνάντησα από κοντά τον Morgan, ήταν το 1990 όταν και οι δυο μας ήμασταν υποψήφιοι για Όσκαρ, εγώ για τη συμμετοχή μου στο Born Of The Fourth Of July και ο Morgan για τη συμμετοχλη του στο Driving Miss Daisy… Αυτό που θυμάμαι έντονα από εκείνη τη βραδιά, είναι το πόσο πολύ ανυπομονούσα να πάω κοντά του να τον χαιρετήσω και να του ομολογήσω πόσο λάτρεψα την ερμηνεία του. Φτάνοντας λοιπόν εκείνη η στιγμή, ένιωσα δέος μπροστά του. Αφού κουβεντιάσαμε για λίγο, καληνυχτιστήκαμε εκφράζοντας ο ένας στον άλλο την επιθυμία να συνεργαστούμε έστω για μια φορά…. Πραγματικά λυπάμαι που πέρασαν τόσα χρόνια για να συμβεί αυτό, αλλά από την άλλη χαίρομαι που επιτέλους μας δόθηκε η ευκαιρία!» δηλώνει ο Tom Cruise.

► SYKES (NIKOLAJ COSTER WALDAW)
Ο λαμπρός ηθοποιός Nikolaj Coster Waldaw, ιδιαίτερα γνωστός από τη συμμετοχή του στο τηλεοπτικό Game Of Thrones αλλά και στην πρόσφατη υπερπαραγωγή του θρίλερ Mama, ενσαρκώνει τον Sykes, το δεύτερο σε ιεραρχία ηγέτη της ομάδας επιζώντων, ή με άλλα λόγια το δεξί χέρι του Beech σε οποιαδήποτε μορφής μάχη. Η διαφορά των δυο αντρών όσο αφορά τους χαρακτήρες τους, είναι ότι ο Beech ξέρει πως ήταν η ζωη πριν από όλη αυτή την καταστροφή, ενώ ο Sykes όχι, καθώς μεγάλωσε μέσα σε αυτή.

Σύμφωνα τώρα με τον Coster Waldaw, κίνητρό του να αποτελέσει μέρος του Oblivion ήταν η ίδια η ιστορία. «Η πλοκή της ταινίας είναι ξεχωριστή… Εκτός από πρωτότυπη και γεμάτη δράση, κρύβει απέραντο συναισθηματισμό. Οι επιζώντες από την καταστροφή, όπως θα δείτε και εσείς, βιώνουν μια φρικτή ζωή. Όμως, δεν τα βάζουν στιγμή κάτω και συνεχίζουν να παλεύουν για ένα καλύτερο αύριο χωρίς να χάνουν την ελπίδα τους. Αυτή η οπτική γωνία της ανθρώπινης υπόστασης λοιπόν, είναι άκρως ενδιαφέρουσα για μένα.»

► SALLY (MELISSA LEO)
Το πρωταγωνιστικό καστ του Oblivion, συμπληρώνει η επίσης νικήτρια με Όσκαρ Melissa Leo, η οποία υποδύεται την Sally, την προϊσταμένη του Jack και της Vika, τη φωνή του κέντρου διοίκησης. Παρόλο που η φωνή της είναι γεμάτη φιλοφρονήσεις, η Sally, δεν είναι μια γυναίκα που πρέπει να υποτιμάται. Αντίθετα, είναι μια φιλόδοξη παρουσία, που πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψην, λόγω του ότι όπως διαφαίνεται, όλο το ενδιαφέρον που δείχνει στους γύρω της έγκειτε στο να πάρει τελικά το αποτέλεσμα που θέλει, ανεξάρτητα από το κόστος.

Ο Kosinski αναφέρει μάλιστα ότι η Sally κρατά το κλειδί για πολλές από τις απαντήσεις που χρειάζεται ο Jack. «Η Melissa έχει αυτή την παράξενη ικανότητα να ακούγεται λες και κατέχει όλα τα μυστικά του σύμπαντος. Έτσι αν και η Sally αλληλεπιδρά με την Vika και τον Jack μόνο μέσω τηλεχειριστηρίου, η ηθοποιός ωθεί σε μεγάλο βαθμό την αγωνία και την ένταση στους πρωταγωνιστικούς χαρακτήρες. Ως θεατής, νιώθεις ότι ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να τους βοηθήσει ή να τους καταστρέψει.» 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ JOSEPH KOSINSKI

ΕΡΩΤΗΣΗ: Joseph, πώς γεννήθηκε στο μυαλό σου η ιδέα της ταινίας Oblivion;
JOSEPH KOSINSKI:  Η ιδέα δημιουργίας μιας ταινίας επιστημονικής φαντασίας μου είχε καρφωθεί στο μυαλό περίπου οκτώ χρόνια πριν. Είχα μετακομίσει στο Λος Άντζελες και δυστυχώς δεν μου ήταν εύκολο να βρω δουλειά. Έτσι, για να μην πέσω σε κατάθλιψη και για να μην τρελαθώ, άρχισα να συγγράφω μια μικρή ιστορία για τον τελευταίο άνθρωπο πάνω στη Γη…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Και πως αυτή η μικρή ιστορία εξελίχτηκε σε ολόκληρη ταινία, την Oblivion;
JOSEPH KOSINSKI:  Μπορώ να πω ότι η ανάπτυξή της συνέβει χωρίς καλά καλά να το καταλάβω. Παθιάστηκα τόσο πολύ με το θέμα που δεν μπορούσα να σταματήσω να γράφω. Μέχρι και εικόνες σχημάτισα στο μυαλό μου. Αν δεν κάνω λάθος, την ολοκλήρωσα συνάμα περίπου με το τέλος της κινηματογράφησης του Tron: Legacy. Στη συνέχεια, όπως ήδη ξέρεις, το Oblivion ashcan μυθιστόρημα, κυκλοφόρησε από την Radical Comics και η επιτυχία του οδήγησε στην παραγωγή της ομώνυμης ταινίας.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς προέκυψε η συμμετοχή του Tom Cruise  στο πρότζεκτ;
JOSEPH KOSINSKI: Ο Tom Cruise έμαθε για τα σχέδια μας να μεταφέρουμε το Oblivion στις κινηματογραφικές οθόνες και εκδήλωσε ο ίδιος ενδιαφέρον να συμμετάσχει, καθώς αγάπησε πολύ την ιστορία διαβάζοντας το βιβλίο. Για να είμαι ειλικρινής όμως, από την πρώτη στιγμή που πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στην παραγωγή της ταινίας, τον Tom Cruise  είχα στο μυαλό μου για να ερμηνεύσει τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Μήπως σας βοήθησε καθόλου η παρουσία του στην ανάπτυξη του κύριου ρόλου, του Jack Harper;
JOSEPH KOSINSKI: Φυσικά μας βοήθησε… Οι ιδέες που είχε ο Tom για την ανάπτυξη του χαρακτήρα Jack ήταν εκπληκτικές… Γενικά, πάντα είναι σπουδαίο το να συνεργάζεσαι με τον άνθρωπο που θα ερμηνεύσει το ρόλο πρωτού καν αρχίσει η ουσιαστική υλοποίηση μιας παραγωγής. Και εδώ δεν μιλάμε για οποιοδήποτε άνθρωπο… Μιλάμε για τον Tom Cruise που είναι ευφυέστατος και άψογος επαγγελματίας. Και κατά τη γνώμη μου, το Oblivion ταιριάζει γάντι στον ηθοποιό. Ήμασταν πολύ τυχεροί που τον είχαμε στην ταινία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιος είναι με δυο λόγια ο Jack Harper, ο χαρακτήρας που ερμηνεύει ο Tom;
JOSEPH KOSINSKI: Ο Jack Harper είναι βασικά από τους λίγους επισκευαστές των σκαφών που καταδιώκουν τους εξωγήινους καταστροφής της Γης, που έχει την έδρα του στον πλανήτη αυτό, ενώ η πλειοψηφία της ανθρωπότητας έχει μετοικίσει στους ουρανούς. Στην πορεία όμως, αποδυκνύεται ότι το μέλλον της ανθρωπότητας βρίσκεται στα χέρια του…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Παρόλο του ότι ο Jack είναι αναγκασμένος από το στρατοδικείο να παραμένει στη Γη, εξακολουθεί να έχει μια ειδική σχέση με τον κόσμο αυτό, σωστά;
JOSEPH KOSINSKI: Ακριβώς… Με κάποιο τρόπο συνδέεται με την εγκαταλελημμένη επιφάνεια του πλανήτη, χωρίς να αντιλαμβάνεται το πώς και το γιατί. Στη συνέχεια, οι καταστάσεις αλλάζουν όταν διασώζει μια όμορφη μυστηριώδη γυναίκα από την πτώση ενός αεροσκάφους. Οι δυο τους θα ζήσουν μια μεταφυσική εμπειρία, η οποία θα τον αλλάξει για πάντα…

ΕΡΩΤΗΣΗ: Την μυστηριώδης γυναίκα, την Julia, υποδύεται η Ουκρανικής καταγωγής ηθοποιός Olga Kurylengo. Με ποιο ακριβώς τρόπο η άφιξη της Julia βοηθά τον Jack να συνδέσει τα κομμάτια του παζλ και να καταλάβει το ποιος πραγματικά είναι;
JOSEPH KOSINSKI: Η Julia με την άφιξη της στον πλανήτη, φέρνει στο φως ενδιαφέροντα γεγονότα και δίνει απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα του πρωταγωνιστή. Στην πορεία όπως είπα και προηγουμένως, διαμέσου ενός ταξιδιού –μιας εμπειρίας- πολλά μυστικά θα αποκαλυφθούν που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή τους. Όπως θα διαπιστώσετε και εσεις, υπάρχουν πολλές ανατροπές στην ιστορία και γι’ αυτό άλλωστε είναι τόσο ενδιαφέρουσα!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί έχεις να μας πεις για τη Victoria, την άλλη γυναικεία παρουσία στη ζωή του Jack, η οποία ενσαρκώνεται στην οθόνη από την Andrea Riseborough;
JOSEPH KOSINSKI: Η Victoria είναι μια πολύ δυναμική γυναίκα η οποία πιστεύει στο σύστημα και ζει βάση των κανόνων αυτού. Τόσο η Vica όσο και η Julia είναι σημαντικότατοι χαρακτήρες στην πλοκή, ακόμη και αν είναι εντελώς διαφορετικοί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποια είναι η καρδιά της ταινίας;
JOSEPH KOSINSKI: Νομίζω ότι η καρδιά του Oblivion είναι μια πολύ ρομαντική ιστορία, που μέσω αυτής φαίνεται η αντοχή της αληθινής αγάπης.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς ήταν γενικά η συνεργασία σου με τον Tom Cruise;
JOSEPH KOSINSKI: Η συνεργασία μου με τον Tom ήταν μια απίστευτη εμπειρία. Την απόλαυσα πραγματικά. Εκτός του ότι είναι σπουδαίος άνθρωπος και τεραστίων δυνατοτήτων ηθοποιός, έχω σαν σκηνοθέτης μάθει πολλά από αυτόν και μέσω αυτού έμαθα αρκετά και από όλους τους σκηνοθέτες που είχε δουλέψει μαζί στο παρελθόν. Σκηνοθέτες όπως ο Stanley Kubrick, ο Steven Spielberg, ο Ridley Scott και ο Michael Mann, τους οποίους θαυμάζω πολύ!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τί σε εξέπληξε περισσότερο σχετικά με τον Tom;
JOSEPH KOSINSKI: Μου έκανε τρομερή εντύπωση το πόσο εργατικός, αφοσιωμένος και ενθουσιώδης ήταν καθ’όλη τη διαδικασία ανάπτυξης και παραγωγής. Λαμβάνοντας υπόψην την καταπληκτική του πορεία ως ηθοποιός πίστευα ότι θα δρούσε πιο χαλαρά από τους υπόλοιπους, όμως έκανα λάθος! Συνεχίζει να είναι πορωμένος με αυτό που κάνει και νομίζω ότι του αξίζουν όλα τα εύσημα. Ακόμη και τις στιγμές όπου θα μπορούσε κάλλιστα να μείνει πίσω, όπως για παράδειγμα στις ριψοκίνδυνες σκηνές, αυτός είχε τον πρώτο λόγο. Ήθελε να τα κάνει όλα ο ίδιος, χωρίς να τον νοιάζει αν τραυματιστεί.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Εκτός από τον Tom, την Olga και την Andrea, στο καστ συμμετέχουν ακόμα λίγοι ηθοποιοί. Ένας από αυτούς είναι ο βετεράνος Morgan Freeman σε ένα αξιόλογο ρόλο. Τί έχεις να μας πεις γι΄αυτόν;
JOSEPH KOSINSKI: Τελειώνοντας τη συγγραφή του σεναρίου και κουβεντιάζοντας με τον Tom για τους χαρακτήρες, σκεφτήκαμε ότι θα ήταν σπουδαίο να έχουμε τον Morgan Freeman στο ρόλο του Beech. Έτσι αποφασίσαμε να του στείλουμε το σενάριο και να του προτείνουμε να συμμετάσχει. Προς μεγάλη μας ευχαρίστηση, αφού το διάβασε, μας είπε ότι του άρεσε πολύ και ότι από καιρό τώρα ήθελε να συνεργαστεί με τον Tom Cruise. Και να μαστε τώρα εδώ, να μιλάμε για την πρώτη τους κοινή ταινία, την Oblivion!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Σε ποια μέρη κινηματογραφήθηκε η ταινία;
JOSEPH KOSINSKI: Εκτός από τα Celtic Studios στο Baton Rouge της Louisiana, κινηματογραφήσαμε στη Νέα Υόρκη, στο Σεντ Φρανσισβιλ, στη Νέα Ορλεάνη και στην Ισλανδία.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Τι τεχνολογία χρησιμοποιήσατε για την κινηματογράφηση της ταινίας;
JOSEPH KOSINSKI: Χρησιμοποιήσαμε τις τελευταίας γενιάς ψηφιακές κάμερες που τραβάνε με τέσσερις φορές μεγαλύτερη ανάλυση από μια κλασσική τυπική ψηφιακή κάμερα. Αυτό, μας επέτρεψε να καταγράψουμε τις λεπτομέρειες των τοπίων ακόμη και σε μεγάλα πλάνα, όπως επίσης και την αντανάκλαση των πάντων στα μάτια των ηθοποιών στις κοντινές λήψεις.

ΕΡΩΤΗΣΗ: Η ταινία Oblivion είναι το δεύτερο σου πρότζεκτ επιστημονικής φαντασίας! Τί σου αρέσει πιο πολύ σχετικά με το είδος αυτό;
JOSEPH KOSINSKI: Μου αρέσει το γεγονός του ότι οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας δεν έχουν όρια. Το είδος αυτό, δίνει την δυνατότητα να παρουσιαστούν ιστορίες με τρόπο που οι θεατές δεν έχουν δει ποτέ ξανά!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Ποιο μήνυμα δίνει κατά τη γνώμη σου το Oblivion;
JOSEPH KOSINSKI: Το κύριο μήνυμα που απορρέει από το έργο, είναι νομίζω ότι μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του να κάνει τη διαφορά και ότι όλοι μας κρύβουμε μέσα μας ένα ήρωα που περιμένει την κατάλληλη στιγμή να βγεί στην επιφάνεια.