Οι Γερμανοί δανείζουν και το χρέος τους πήγε στα 2,1τρις


Διαβάστε επίσης: Πέντε νέα νομοσχέδια – Αύξηση φόρων και αποκοπές μισθών (vid)

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Στον δανεισμό προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους αποδίδεται η αύξηση των χρηματοοικονομικών υποχρεώσεων της Γερμανίας σε επίπεδο που αποτελεί ιστορικό υψηλό, στα 2,166 τρισεκατομμύρια ευρώ στα τέλη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η Μπούντεσμπανκ, το γερμανικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.

Το 2011, το γερμανικό χρέος είχε φθάσει τα 2,085 τρισεκ. ευρώ. Το 2012, η Γερμανία συνεισέφερε 36 δισεκ. ευρώ στον Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) και 9 δισεκ. στον διάδοχό του Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ), αυξάνοντας σε 65 δισεκ. τη συνολική συνεισφορά της χώρας στους λεγόμενους μηχανισμούς `διάσωσης` του ευρώ από το 2008.

Η Γερμανία υπήρξε η κύρια πηγή χρηματοδότησης στα δανειακά προγράμματα χρηματοοικονομικής στήριξης κατά την διάρκεια της κρίσης.

Η Κυβέρνηση της χώρας χρειάζεται να δανείζεται από τις αγορές για να εξασφαλίζει τα προς δανεισμό κεφάλαια, τα οποία ξεπερνούν μακράν κάθε ενδεχόμενο πλεόνασμα χάρη σε φορολογικά έσοδα.

Αλλά η Γερμανία χαίρει προνομιακά χαμηλών επιτοκίων χάρη στη σταθερά καλή αξιολόγηση του αξιόχρεου.

Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ αυξήθηκε στο 81,9%, κατά 1,5 μονάδα, που αποτελεί επίσης ιστορικό υψηλό, ανέφερε η`Μπούμπα`.

Βάσει του συμφώνου σταθερότητας του Μάαστριχτ, τα κράτη μέλη της ευρωζώνης δεν δικαιούνται να υπερβαίνουν το 60% του ΑΕΠ. Η Γερμανία βρισκόταν κάτω από το όριο αυτό το 2011.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ