“Όχι” από συντεχνίες Κ.Α – Ρίχνουν το μπαλάκι στην κυβέρνηση

 


Διαβάστε επίσης: ΣΥΝΥΚΑ: Όχι στο σχέδιο της Κυβέρνησης για τις ΚΑ

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της ΣΥΝΥΚΑ, η Γενική Γραμματεία της συντεχνίας, παρουσία και της ηγεσίας της Ο.Η.Ο. – Σ.Ε.Κ, η οποία συνεδρίασε σήμερα εκτάκτως, αξιολόγησε την απόφαση του κράτους για στήριξη των Κυπριακών Αερογραμμών και διαπίστωσε ότι η πρόταση ως έχει δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους στις Κυπριακές Αερογραμμές και χρήζει σημαντικών βελτιώσεων.

Όσον αφορά την ΠΕΟ, σε σημερινή συνεδρία της, αποφάσισε να μην αποδεχτεί την πρόταση της κυβέρνησης.

Διαβάστε την ανακοίνωση:

“Θεωρεί σαν σοβαρή παραβίαση του θεσμού των εργασιακών σχέσεων τη λήψη απόφασης που παραβιάζει ή αφορά πολύ σημαντικά θέματα, όπως οι απολύσεις, οι μισθοί  και το Ταμείο Προνοίας χωρίς να προηγηθεί διάλογος με το συνδικαλιστικό Κίνημα.

Η απόφαση συνιστά απαράδεκτο εκβιαστικό τελεσίγραφο,  τακτική που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Το δίλημμα που τίθεται «αποδέχεστε ή κλείνει η εταιρεία» αποτελεί  από την μια προσπάθεια να επιρριφθεί η ευθύνη στους εργαζόμενους και από την άλλη συνιστά εκβιασμό όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Δείχνει μάλιστα προθέσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει μελλοντικά στις περιπτώσεις των εργαζομένων σε άλλους οργανισμούς.

Όσο αφορά την ουσία της πρότασης επιχειρείται κατά απαράδεκτο τρόπο το κούρεμα στα δικαιώματα του ταμείου προνοίας, μετατρέπεται μονομερώς η συμφωνία με την διοίκηση για τις κλιμακωτές αποκοπές σε οριζόντιες, διαφοροποιεί μονομερώς ριζικά την Συλλογική Σύμβαση για το Ταμείο Προνοίας και πλεονάζει άμεσα 560 εργαζόμενους χωρίς καμιά αποζημίωση.

Στη βάση της λογικής που λειτούργησε η κυβέρνηση οι εργαζόμενοι θέτουν τους δικούς τους δίκαιους όρους που σώζουν τουλάχιστον την αξιοπρέπεια τους.

Έχοντας ταυτόχρονα υπόψη την κρισιμότητα των στιγμών καλούν την Κυβέρνηση να αξιοποιήσει όλο τον διαθέσιμο χρόνο προκειμένου νε εξευρεθεί κοινά αποδεκτή λύση”.

 

Η πρόταση της κυβέρνησης έχει ως εξής:

1. 560 άτομα να αποχωρήσουν μέσω πλεονασμών μέσα σε ένα μήνα

2. Κούρεμα όλων των Ταμείων Προνοίας τα οποία και δεν εγγυάται

3.Καμία χαριστική αποζημίωση

4.Οριζόντιες αποκοπές 17% σε όλους

5.Ο στόλος των ΚΑ μειώνεται από 10 + 1 σε 6 + 1

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που μίλησαν στο 24Η, αναμένεται να κλείσουν το τμήμα των μηχανικών, το τμήμα catering και το τμήμα κάργκο. Επίσης υπάρχει διαφορά στον τρόπο υπολογισμού, των αεροσυνοδών και πιλότων που αντιστοιχούν στο κάθε αεροσκάφος που θα μείνει. Για την κυβέρνηση ο αριθμός αυτός φτάνει στους 55 για το κάθε αεροσκάφος, ενώ η εταιρεία ανεβάζει τον αριθμό αυτό στους 66, από τα 4 αεροπλάνα τα οποία θα φύγουν, τα πρώτα 2 θα αποχωρήσουν σε ένα μήνα, ενώ  τα άλλα δύο θα προσπαθήσουν να γίνει επιμήκυνση τους μέχρι τον Οκτώβριο όπου και τελειώνει το συμβόλαιο που έχει η εταιρεία.