Οικολόγοι: Ο δρόμος του μνημονίου είναι μονόδρομος


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι “όπως έχουμε ήδη υποδείξει, πρέπει να αποτελεί καθοριστικό στοιχείο του μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, η “ρήτρα διαφυγής” δηλαδή πρέπει να καθορίζεται η διαδικασία πρόωρου τερματισμού της και να είναι κατοχυρωμένο το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποδεσμευτεί από το μνημόνιο χωρίς επιπτώσεις και τιμωρία”.

Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα καταγγελίας της συνθήκης και η απελευθέρωση από το μνημόνιο, σημείωσε, θα είναι πολιτικά και νομικά αδύνατη, τότε το μνημόνιο θα αποτελέσει τη θηλιά η οποία θα στραγγαλίσει την οικονομία της χώρας μας.

“Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τα πιο πάνω επιχείρησε να προσθέσει στο μνημόνιο σχετική αναφορά για την περίπτωση του πρόωρου τερματισμού του. Απέτυχε γιατί δεν το αποδέχθηκε η τρόικα. Μας είπαν ότι ρήτρα πρόωρης απελευθέρωσης από το μνημόνιο θα περιλαμβάνετε στη δανειακή σύμβαση”, πρόσθεσε.

Μετά από προσεκτική νομική επεξεργασία του κειμένου της δανειακής σύμβασης, ανέφερε η κ. Χρυσοστόμου, προκύπτει ότι δεν υπάρχει πρόνοια για πρόωρη αποδέσμευση από τις υποχρεώσεις της Κύπρου, όπως προκύπτουν από το μνημόνιο.

Η εφαρμογή των όρων του μνημονίου άπαξ και υπογράφηκε και επικυρώθηκε από τη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη, σημείωσε, είναι δεσμευτική για την  Κυπριακή Δημοκρατία.

“Σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, η λύση των οικονομικών προβλημάτων πρέπει να είναι εκτός μνημονίου”, είπε.

Η κ. Χρυσοστόμου ανέφερε πως τις τελευταίες μέρες έχουν κατατεθεί σειρά από αξιόλογες εισηγήσεις και προτάσεις από επιφανείς επιστήμονες από την Κύπρο και το εξωτερικό που μας κατευθύνουν εκτός μνημονίου και εκτός ευρωζώνης.

“Δυστυχώς οι αρμόδιοι αρνούνται καν να τις συζητήσουν και μας οδηγούν στον καταστροφικό από οικονομική και κυρίως πολιτική άποψη δρόμο του μνημονίου. Η διαπίστωση ότι αυτός ο μονόδρομος δεν έχει πόρτα εξόδου δυναμώνει την πεποίθησή μας ότι πρέπει να επιλέξουμε τον δύσκολο μα εντούτοις ελπιδοφόρο δρόμο εκτός μνημονίου”, κατέληξε.

 

«Ταμείο Αλληλεγγύης»

Ύποπτο και βρώμικο το «ταμείο αλληλεγγύης» και τα “τσεκκούθκια” της Κυβέρνησης Χριστόφια, είπε η κ. Χρυσοστόμου.

Αφού μάθαμε, ανέφερε, ότι “η Κυβέρνηση Χριστόφια είχε συστήσει «Ταμείο Αλληλεγγύης» το οποίο προικοδοτήθηκε (λένε) από εισφορές διάφορων προσώπων και εταιρειών και αφού ζητήσαμε να μας πουν ποιοί είναι αυτοί και γιατί προικοδότησαν το ταμείο, ως βόμβα πέφτει η είδηση ότι  ο Γενικός Εισαγγελέας και η Γενική Ελέγκτρια δεν γνώριζαν την ύπαρξη του συγκεκριμένου ταμείου”.

Το ύποπτο και βρώμικο ταμείο της Κυβέρνησης Χριστόφια, συνέχισε, δεν έτυχε ποτέ νομιμοποίησης και ελέγχου από τις αρμόδιες ανεξάρτητες αρχές της πολιτείας.

Ως Κίνημα Οικολόγων, είπε, θεωρούμε ότι η όλη υπόθεση έχει άρωμα διαφθοράς και διαπλοκής. “Η δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν γνώριζε προσωπικά την ίδρυση και λειτουργία του ταμείου και το διορισμό μέλους της νομικής υπηρεσίας στη διαχειριστική επιτροπή του ύποπτου ταμείου, πολλαπλασιάζουν το μέγεθος του σκανδάλου”, σημείωσε.

Για το λόγο αυτό, είπε η κ. Χρυσοστόμου, ζητούμε την άμεση κατάθεση στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή όλων των στοιχείων για τους «καταθέτες» και το ύψος των καταθέσεων σ’ αυτό το ταμείο.

“Πρέπει να διερευνηθεί αν έλαβαν και τι ως αντάλλαγμα και εάν τα ποσά αυτά έτυχαν φορολογικής απαλλαγής. Επίσης ζητούμε να κατατεθούν άμεσα στη Βουλή των Αντιπροσώπων όλα τα στοιχεία για όσους επωφελήθηκαν από αυτό το ταμείο, ποιοι δηλαδή έλαβαν τις γνωστές επιταγές από το Προεδρικό.   Η προηγούμενη Κυβέρνηση παραμένει βαθειά εκτεθειμένη γι αυτή την υπόθεση. Η νέα Κυβέρνηση καλείται να δώσει όλα τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Απαιτούμε διαφάνεια, αφού μας κλέβουν που μας κλέβουν, να ξέρουμε τουλάχιστον τα ονόματά τους`, κατέληξε η κ. Χρυσοστόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ