Ομήρου: “Δεν θα αποδεχτούμε ετεροβαρούς λύσης στο κυπριακό”

 

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε την Παρασκευή ότι «η Τουρκία συνεχίζει να κλιμακώνει τις προκλήσεις της τις τελευταίες εβδομάδες διατυπώνοντας απειλές εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».


 

Διαβάστε επίσης “Μόντι: “Nα χαλαρώσουν οι πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη“.

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter.


 

Σε ομιλία του στην Κέρκυρα, στα αποκαλυπτήρια της προτομής του Έφεδρου Ανθυπασπιστή Μηχανικού Άνθη Ελευθερίου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι  «καταγγέλλουμε τις δόλιες τουρκικές συμπεριφορές και καλούμε τη διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα να καταστήσουν σαφές προς την Τουρκία ότι οι έκνομες ενέργειες της συγκρούονται με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και παραβιάζουν κατάφωρα κάθε αρχή Διεθνούς Δικαίου».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι «θέλουμε ακόμα να καταστήσουμε σαφές τόσο προς την Τουρκία όσο και προς κάθε κακόπιστο τρίτο πως δεν πρέπει να διανοηθούν ότι η δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκονται η Κύπρος και η Ελλάδα θα μας οδηγήσουν σε αποδοχή ελλειμματικής και ετεροβαρούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Πρόσθεσε ότι «κυπριακός και μητροπολιτικός ελληνισμός θα ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση και θα δημιουργήσουμε ξανά συνθήκες ανάπτυξης, ευημερίας και προόδου, με πλήρη συνείδηση της ανάγκης αποκατάστασης συνθηκών ξαναζωντανέματος της οικονομίας ως κορυφαίας παραμέτρου μιας αποτελεσματικής στρατηγικής υπεράσπισης των εθνικών μας δικαίων».

Για τον ήρωα Άνθη Ελευθέριο, ο οποίος αγνοείται από τις 15 Αυγούστου 1974, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι «πίστευε σε ένα ελληνισμό που να ξεχωρίζει για να βρίσκει τον αναντικατάστατο ρόλο που δίνει νόημα και περιεχόμενο στη ζωή: τον αγώνα για ελευθερία, για πρόοδο της κοινωνίας, για την προκοπή του λαού και του έθνους».

Ο κ. Ομήρου είπε πως «ο Άνθης Ελευθέριος, στον οποίο αναδρομικά απονέμεται ο βαθμός του Έφεδρου Ανθυπασπιστή, με τη θυσία του εκπέμπει από τα πανάρχαια βάθη της ιστορίας του ελληνισμού στους αιώνες, το παράγγελμα που απορρίπτει την υποταγή, την αδράνεια, την παραίτηση, μπροστά στα τείχη που υψώνουν μπροστά μας οι κάθε λογής κήρυκες της ενσωμάτωσης και της ήττας».

«Εις οιωνός άριστος αμύνεσθαι περί πάτρης», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής και σημείωσε ότι «όμοια και εμείς, ακούμε το παράγγελμα του, διαβάζουμε τους οιωνούς της νέας εποχής, αλλά και ανταποκρινόμαστε στο πολύβουο κάλεσμα της ιστορίας, όχι, για να σταματήσουμε περιδεείς και παράλυτοι μπροστά στα τείχη, μπροστά στις δυσκολίες που συναντούμε, αλλά για να τραβήξουμε καταπάνω τους, να τα γκρεμίσουμε, να τα ξεπεράσουμε και να κτίσουμε το καινούργιο, με όραμα και πυξίδα πλεύσης τις άφθορες διαχρονικά αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης».

 

Πηγή:ΚΥΠΕ