ΟΠΕΚ: Σειρά μέτρων για την οικονομία

 


Διαβάστε επίσης: Οι Κύπριοι τρεις φορές πιο πλούσιοι από τους Γερμανούς 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σημείωσε πως η διάσωση της κυπριακής οικονομίας θα στηριχθεί κατά βάση στην αναζωογόνηση της επιχειρηματικότητας και στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα και όχι στη διαιώνιση του πελατειακού κράτους και των συντεχνιακών συμφερόντων.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΠΕΚ, «οι λύσεις που ικανοποιούν πρόσκαιρα συντεχνιακά αιτήματα στο δημόσιο τομέα ή αρκούνται στην ικανοποίηση απαιτήσεων επιμέρους ομάδων συμφερόντων, δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Προστίθεται πως χρειάζεται μια νέα αντίληψη για τη διαχείριση της δύσκολης κατάστασης στηριγμένη σε ένα συγκροτημένο σχέδιο έκτακτης δράσης.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ, τα μέτρα αυτά μπορούν να περιλαμβάνουν την άρση των περιοριστικών μέτρων σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές συναλλαγές  έτσι που να βελτιωθεί η ρευστότητα στην αγορά, την άμεση μείωση των επιτοκίων έτσι που να μειωθεί το κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο αρνητικό οικονομικό κλίμα, και να διατηρήσουν την απασχόληση.

Επίσης, τα μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν κίνητρα και αντισταθμιστικά μέτρα προς διεθνείς εταιρείες με έδρα την Κύπρο για να παραμείνουν στο νησί ανακτώντας σταδιακά την αναγκαία αξιοπιστία για να μετατρέψουμε την χώρα σε ένα σύγχρονο διεθνές επιχειρηματικό κέντρο, καθώς και εκκίνηση συντονισμένων ενεργειών για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στους χειμερινούς μήνες.

Ο ΟΠΕΚ προτείνει επίσης την εντατικοποίηση των προσπαθειών για προσέλκυση υπηκόων τρίτων χωρών για αγορά κατοικίας με αντάλλαγμα την έκδοση αδειών μόνιμης παραμονής στην Κύπρο γεγονός που θα συμβάλει στην μερική τόνωση της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής βιομηχανίας και την χωρίς καθυστέρηση έναρξη αναπτυξιακών έργων που θα στοχεύουν παράλληλα στην δημιουργία θέσεων εργασίας και η επιτάχυνση της υλοποίησης συγχρηματοδοτούμενων έργων της ΕΕ.

Ακόμη, ο ΟΠΕΚ προτείνει την υλοποίηση σχεδίων ενεργητικής απασχόλησης με στήριξη καινοτόμων επιχειρήσεων, με επιχορήγηση μισθού για κάθε νέα θέση εργασίας και στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Η εφαρμογή άμεσων μέτρων, προσθέτει ο ΟΠΕΚ, απαιτεί την υπέρβαση της γραφειοκρατίας και των αγκυλώσεων που επικρατούν στον ευρύ δημόσιο τομέα. Σημειώνει εξάλλου πως η προσπάθεια για σταθεροποίηση και ανάκαμψη εξαρτάται και από την αποφασιστικότητα μας να κερδίσουμε την μάχη με το χρόνο.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ