Οθόνες υπολογιστή με… άρωμα

 


 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Ιάπωνες ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γεωργίας και Τεχνολογίας του Τόκιο (TUAT) παρουσίασαν μια πειραματική οθόνη LCD που βγάζει μια συγκεκριμένη μυρωδιά, ανάλογα με το περιεχόμενο που παρουσιάζει.

Έτσι, για παράδειγμα, αν δείχνει έναν καφέ, ο χρήστης μπορεί να τον μυρίσει.

Η καινοτομική οθόνη παρουσιάστηκε στο διεθνές συνέδριο εικονικής πραγματικότητας “IEEE Virtual Reality” στη Φλόριντα των ΗΠΑ.

Με τη νέα τεχνολογία, η οσμή φαίνεται σαν να βγαίνει από ένα ακριβές σημείο στην δύο διαστάσεων οθόνη LCD, όπου απεικονίζεται η αντίστοιχη εικόνα (π.χ. ενός τροφίμου ή ροφήματος), δημιουργώντας μία σχετική ψευδαίσθηση στον θεατή.

Η πηγή της οσμής όμως βρίσκεται σε αυθαίρετο σημείο της οθόνης.

Στην πραγματικότητα, ο θεατής μπορεί να κινήσει ελεύθερα το κεφάλι του για να μυρίσει σε διαφορετικά σημεία της οθόνης και να βιώσει την εμπειρία των “ρεαλιστικών αλλαγών στην ένταση της μυρωδιάς.”

Σύμφωνα με το New Scientist, οι οσμές δημιουργούνται από σφαιρίδια γέλης με συγκεκριμένες ουσίες που εξατμίζονται και ανακατεύονται με τέσσερα ρεύματα αέρα, ένα σε κάθε γωνία της οθόνης.

Τα ρεύματα αυτά εκπέμπονται μέσω μικρών ανεμιστήρων και μπορούν να ποικίλουν σε ένταση και κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει ο ένας εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Χαρούκα Ματσοκούρα, το επόμενο βήμα θα είναι να ενσωματώσουν στην οθόνη φυσίγγια, που θα επιτρέπουν την εναλλαγή των οσμών, καθώς προς το παρόν η οθόνη μπορεί να βγάλει μόνο μία οσμή.

Όπως αναφέρει η ομάδα, πέρα από το πεδίο της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, τέτοιες οθόνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε μουσεία, γκαλερί τέχνης και άλλους πολιτιστικούς χώρους.

Για περισσότερες ειδήσεις για την τεχνολογία, στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.