Πανικός για καθολικό κούρεμα – Διαψεύδει ΥΠΟΙΚ & Κ.Τ.

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Με αφορμή την κυκλοφορία ανυπόστατων διαδόσεων για πιθανό ενδεχόμενο εφαρμογής νέου κουρέματος αποταμιεύσεων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Κύπρου, το Υπουργείο Οικονομικών με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο θέλει να δηλώσει τα ακόλουθα:  

1.Ουδέποτε τέθηκε ή συζητήθηκε τέτοιο θέμα και ως εκ τούτου δηλώνεται κατηγορηματικά ότι τέτοιο θέμα δεν υφίσταται, ούτε ως πρόθεση.

2.Το Μνημόνιο έχει ήδη συμφωνηθεί με την Τρόικα και σ’ αυτό δεν περιλαμβάνεται κανένα επιπρόσθετο μέτρο που να οδηγεί στην ανάγκη εφαρμογής οποιουδήποτε νέου κουρέματος των καταθέσεων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Κύπρου. 

3.Ήδη με την εφαρμογή των γνωστών μέτρων που συμφωνήθηκαν στο τελευταίο Eurogroup για την αναδιάρθρωση του Χρηματοπιστωτικού μας Συστήματος, το Σύστημα της Κύπρου βρίσκεται σε πορεία σταθεροποίησης και εξυγίανσης.

Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών προτρέπει το κοινό να μην δίνει βάση σε ανυπόστατες φήμες που μόνο στόχο έχουν να βλάψουν το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα της Κύπρου και να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στις Τράπεζες και σ’ άλλα Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ

Σχετικά με αναφορές σε ΜΜΕ σήμερα ότι, πέραν της πολιτικής απόφασης που λήφθηκε στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013 για μετατροπή μέρους των μη σφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου σε μετοχές, θα εφαρμοσθεί δήθεν γενικό «κούρεμα» καταθέσεων και σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιθυμεί να τις διαψεύσει, καθότι μια τέτοια ενέργεια δεν προβλέπεται στις πολιτικές αποφάσεις που λήφθηκαν από το Eurogroup στις 25 Μαρτίου 2013.

 

Πάντως με ανακοίνωση του ο Συνεργατισμός μιλά για κακόβουλες ενέργειες.

 

Σημειώνεται ότι όπως είχε γράψει και το 24H τις προηγούμενες ημέρες, στο τραπέζι είχε τεθεί θέμα μικρού κουρέματος της τάξεως του 1% σε όλες τις καταθέσεις, ωστόσο η Τρόικα απέρριψε εν τη γενέσει του κάτι τέτοιο, με την αιτιολογία ότι δεν μπορούν να «πληρώσουν» όλοι για τους λάθους χειρισμούς στα ταμεία προνοίας και συντάξεων…

Επιπλέον, σε χθεσινές του δηλώσεις ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης είχε αποκλείσει ενδεχόμενο νέου κουρέματος.