Πάνω απο 9 δις το κουρεμα – μαξιλάρι 1,1 δις


Διαβάστε επίσης: Δουβλίνο: Πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο – Mέσα Μαΐου η πρώτη δόση

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το κουρεμα στην Λαϊκή μπορεί να φθάσει τα €4,3 δισ. ενώ το κούρεμα του 60% των ανασφάλιστων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου μπορεί να φθάσει τα €4,9 δισ.

Επιπλέον, προκύπτουν €1,2 δισ. από τα αξιόγραφα των δύο τραπεζών. Ο κ. Νεοφυτου σχολιάζοντας το γεγονός ότι το συνολικό πακέτο θα φτάσει τα 23 δις ευρώ ανέφερε ότι «Δυστυχώς τα επιπρόσθετα €5,5 δισ. είναι ήδη υπολογισμένα στο πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί και δυστυχώς ήδη οι καταθέτες, αλλά και οι Κύπριοι πολίτες που ζουν τις επιπτώσεις αυτών των σκληρότατων μέτρων που έχουν επιβληθεί».

Παράλληλα ο Αν. Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το σύνολο των μέτρων εξασφαλίζει ένα μαξιλάρι ρευστότητας ύψους €1,1 δισ.

Διευκρίνισε πως το έγγραφο της Κομισιόν παραθέτει τα μέγιστα ποσά στη βάση του χειρότερου σεναρίου, δηλαδή στην περίπτωση που όλες οι ανασφάλιστες καταθέσεις στη Λαϊκή θα χαθούν και πως η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο στην Τράπεζα Κύπρου θα ανέρθει στο 60%.

«Στόχος», είπε, «είναι η μετατροπή ανασφάλιστων καταθέσεων σε μετοχικό κεφάλαιο να συγκρατηθεί αισθητά χαμηλότερα από το 60% και να υπάρχει η δυνατότητα μερικής αποκατάστασης των ανασφάλιστων καταθέσεων στη Λαϊκή».

600 εκ. θα εξασφαλιστούν από επιπρόσθετες φορολογίες, ήτοι την αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου στο 12,5%, από την αυξημένη φορολογία τόκων από καταθέσεις από 15% σε 30% και από τα τέλη σε καταθέσεις από 0.11% σε 0.15%.

Θα κινηθούμε για τον χρυσό

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, η ΚΤ έχει στη διάθεσή της 446,000 ουγγιές χρυσού, η οποία στη βάση τη σημερινή τους αγοραία αξία ($1.560) εκτιμάται γύρω στα €530 εκ. Όπως ανέφερε ο κ. Νεοφύτου, στο κράτος ανήκει το 80% των αποθεμάτων χρυσού, που είναι περίπου 425 εκ.

Στο έγγραφο προνοείται επίσης η εξασφάλιση €1,0 δισ. από την αναδιάρθρωση (roll over) εγχώριων επενδυτών (τράπεζες, ασφαλιστικές, ημικρατικοί) στο δημόσιο χρέος που λήγει κατά την περίοδο του προγράμματος.

Η ανάλυση των ιδιωτικοποιήσεων

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, στο έγγραφο επίσης σημειώνεται ότι θα εξασφαλιστεί €1,4 δισ. από ιδιωτικοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, υπολογίζονται έσοδα ύψους €500 εκ. μέχρι το τέλος του 2015, ακόμα €500 εκ. το 2016 και επιπρόσθετα €400 εκ. από εκεί και πέρα.

Ανάλυση του ρωσικού δανείου

Τέλος υπολογίζεται ότι θα εξασφαλιστούν €100 εκ. από την αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου.

Όπως είπε ο κ. Νεοφύτου, με την αλλαγή των όρων για αποπληρωμή των όρων του δανείου σε 5 ετήσιες δόσεις των €500 εκ. μεταξύ 2018 και 2022 και με την μείωση του επιτοκίου το όφελος για τα δημόσια οικονομικά, για την περίοδο του προγράμματος αναμένεται να είναι της τάξης των €100 εκ.