Παιχνίδια ενεργειακής στρατηγικής στο τρίγωνο «Τελ Αβίβ – Λευκωσία – Αθήνα»

 

Εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες η Λευκωσία προσπαθεί να μπει σφίνα στην αναθέρμανση των σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας και να αποδομίσει τα σενάρια περί αγωγού φυσικού αερίου που θα περνά μέσα από Τουρκικά εδάφη. Παράγοντες “Εβραϊκού Λόμπι” στην Ουάσιγκτον υπογράμμιζαν ότι ο αγωγός μέσω Τουρκίας καθιστά το Ισραήλ όμηρο της Αγκυρας και εκμηδενίζει τη στρατηγική του θέση. Τόνισαν επίσης ότι η διαδικασία επαναπροσέγγισης Ισραήλ και Τουρκίας έχει οδηγηθεί ήδη σε αδιέξοδο. 

Στη Λευκωσία διπλωματικές κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι στο πρόσφατο ταξίδι Κασουλίδη  – Λακκοτρύπη τονίστηκε ξεκάθαρα από την Ισραηλινή πλευρά ότι, δεν υπάρχει πια κώδικας εμπιστοσύνης με την Άγκυρα. Την ίδια ώρα το Τελ Αβίβ θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ενεργειακό ρόλο. Η συνεκμετάλλευση του κοιτάσματος στο οικόπεδο 12, που περνάει και εντός της ισραηλινής ΑΟΖ αποτελεί κομβικό σημείο για την μετέπειτα πορεία συνεργασίας Κύπρου – Ισραήλ 

Η κοινή άσκηση Έρευνας και Διάσωσης σε θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού που θα πραγματοποιήσουν Κύπρος και Ισραήλ στις 23 Απριλίου είναι μια πρώτη επικοινωνιακή κίνηση – απάντηση προς την Άγκυρα. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, η άσκηση είναι στο πλαίσιο συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κράτους του Ισραήλ σε θέματα Έρευνας και Διάσωσης εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και των περιοχών ευθύνης όπως αυτές έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δυο κρατών.