«Το Πεκίνο συνιστά αυτοσυγκράτηση»


 

Διαβάστε επίσης: Wikileaks: Υπόγειες επαφές Τουρκίας-ΗΠΑ από το ’70 για πετρέλαια

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Την πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ ότι η χώρα του δεν επιθυμεί «σε καμιά περίπτωση κάποια σύρραξη στη χερσόνησο της Κορέας».

Η Γκίλαρντ μετά τη συνάντησή της με τον κινέζο πρόεδρο είπε ότι συμφώνησαν να δρομολογήσουν επισήμως τακτικές συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών με στόχο την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και την ασφάλεια στην περιοχή.

«Η Αυστραλία και η Κίνα έχουν ταύτιση απόψεων στο θέμα της βόρειας Κορέας και το Πεκίνο συνιστά ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση» είπε η Γκίλαρντ.

Την ίδια στιγμή που η αυστραλή πρωθυπουργός συνομιλούσε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, ο σύντροφός της Τιμ Μάθισον συζητούσε με την πρώτη κυρία της Κίνας τα αντικαπνιστικά μέτρα της Αυστραλίας και πόσο αποτελεσματικά είναι αυτά.

Η Γκίλαρντ σε ομιλία της συνέδεσε άμεσα την ασφάλεια στην περιοχή με την οικονομική ανάπτυξη και την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου. Αναφέρθηκε στο φλέγον θέμα της καθαρής ενέργειας, καθώς επίσης και τη σημασία ενός βελτιωμένου συστήματος παιδείας για την ανάπτυξη ανθρώπινου κεφαλαίου.

Προειδοποίηση απηύθυνε επίσης στις ασιατικές χώρες, οι οποίες, όπως και η Αυστραλία, διέφυγαν μεν τον κυκλώνα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναπαυθούν, δεδομένου ότι η σταθερότητα της οικονομικής ανάπτυξης προϋποθέτει κατάλληλα προσχεδιασμένες αγορές και προοδευτικού χαρακτήρα επενδύσεις στο ανθρώπινο δυναμικό.

Ιδιαίτερη βαρύτητα για την ασφάλεια στην περιοχή έδωσε η πρωθυπουργός στο ρόλο της Κίνας, υπογραμμίζοντας ότι, ναι, μπορεί να «τρίζει τα δόντια» στη Βόρεια Κορέα, δεδομένου ότι η εξάρτησή της από το Πεκίνο είναι ζωτική.

Είναι γνωστό ότι το 80% των καυσίμων της Β. Κορέας προέρχεται από την Κίνα, καθώς επίσης τα περισσότερα από τα τρόφιμα και καταναλωτικά της αγαθά.

 

 

Πηγή: newsbeast.gr