Ολομέλεια Βουλής: Αναβολή για ψήφιση αποκοπών μισθών!

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


To Νομοσχέδιο για την αύξηση του εταιρικού φόρου από το 10% στο 12,5%, ψηφίστηκε με 46 ψήφους υπέρ, 2 κατά, του κ. Κουτσού και του κ. Κουλία και 6 αποχές.  Το νομοσχέδιο για την αύξηση της φορολογίας επί των τόκων στις καταθέσεις από το 15% στο 30%, ως εισφορά για την άμυνα ψηφίστηκε, με 53 ψήφους υπέρ, 2 κατά (κ. Κουτσού και κ. Κουλίας) και μία αποχή. Το νομοσχέδιο για αύξηση του ειδικού φόρου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% στο 0,15%  ψηφίστηκε με 52 ψήφους υπέρ, 2 κατά (κ. Κουτσού και κ. Κουλίας) και μία αποχή.

Το νομοσχέδιο για αποκοπές μισθών στον δημόσιο τομέα, πήρε αναβολή ψήφισης, ούτως ώστε να κατατεθεί στην Βουλή ο κρατικός προϋπολογισμός. Με τις ρυθμίσεις πρόσθετων μισθολογικών αποκοπών μισθών και συντάξεων στο δημόσιο τομέα, προβλέπεται πρόσθετη ετήσια εξοικονόμηση στα 23 περίπου εκατομμύρια ευρώ. Oπως ενημερώθηκε αρμοδίως η Βουλή, η εξοικονόμηση αυτή κρίνεται αναγκαία, προκειμένου να διατηρηθεί αριθμός θέσεων εργασίας έκτακτου και ωρομίσθιου προσωπικού, καθώς και εκπαιδευτικών λειτουργών στη δημόσια υπηρεσία.

Επικαλούμενος τη δήλωση αυτή, που έγινε στη Βουλή εκ μέρους του Υπουργείου Οικονομικών, ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα ζήτησε αναβολή της ψηφοφορίας, προκειμένου να δοθεί ικανός χρόνος στην Κυβέρνηση να παράσχει περισσότερες και πιο λεπτομερείς πληροφορίες για τις θέσεις αυτές απασχόλησης και για να κατατεθεί στη Βουλή και ο σχετικός προϋπολογισμός για τη δαπάνη αυτή.

Με την ίδια νομοθεσία, που προβλέπεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, 2014, οι ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές ή και η μηνιαία σύνταξη πέραν του ενός ευρώ μειώνονται κατά 3%, επιπρόσθετα από τις άλλες μειώσεις.

Ήδη, με νόμο του 2012, μειώνονται κλιμακωτά οι ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές και συντάξεις των αξιωματούχων, των εργοδοτουμένων και των συνταξιούχων της κρατικής υπηρεσίας, του ευρύτερου δημόσιου τομέα, των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των σχολικών εφορειών και συγκεκριμένα, με ισχύ από 1ης Δεκεμβρίου 2012. Gια μηνιαίες απολαβές / συντάξεις μέχρι 1.000 ευρώ δεν υπάρχει καμμία μείωση, από €1.001 έως €1.500 υπάρχει μείωση 6,5%, από €1.501 έως €2.000 μείωση 8,5%, από €2.001 έως €3.000 μείωση 9,5%, από €3.001 έως €4.000 μείωση 11,5% και πέραν των €4.001 η μείωση είναι κατά 12,5%. 

Η συνολική μείωση των απολαβών και των συντάξεων, χωρίς τη μείωση του 3% που θα ισχύσει από 1ης Ιανουαρίου 2014, διαμορφώνεται ως ακολούθως:  

(α) για μηνιαίες απολαβές /συντάξεις μέχρι €1.000 – μείωση 0,8%, 

(β) από €1.001 έως €1.500 – μείωση 7,3%, 

(γ) από €1.501 έως €2.000 – μείωση 9,3%, 

(δ) από €2.001 έως €3.000 – μείωση 10,5%, 

(ε) από €3.001 έως €4.000 – μείωση 13%, και 

(στ) πέραν των €4.001 – μείωση 14,5%.

Το νομοσχέδιο για την επιβολή τέλους στην παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, με μεμονωμένες εξαιρέσεις δωρεάν παροχής, σε πρόσωπα ασφαλισμένα για τρία χρόνια στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, πήρε αναβολή ψήφισης μετά από πρόταση του ΑΚΕΛ, η οποία και έγινε αποδεκτή.

Ο κ. Ομήρου μιλώντας στην Βουλή ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να διορίσει μια ερευνητική επιτροπή η οποία θα εξετάσει την ξαφνική, αλλά όχι άδικη, «επίθεση» που δέχτηκε η Κύπρος από τους εταίρους της, τους τελευταίους μήνες, όσον αφορά το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Σύμφωνα με τον κ. Ομήρου στόχος των εταίρων μας ήταν η εξόντωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποτροπή επενδύσεων.

 

Νεότερη ενημέρωση (18:00)

Αναβλήθηκε το ένα από τα πέντε μνημονιακά νομοσχέδια, αυτό που αφορά τις αποκοπές μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Ο λόγος είναι ότι εξαρτάται άμεσα από τον προϋπολογισμό του κράτους. Βάσει του προϋπολογισμού θα αποφασιστεί η τροπή του θέματος με το νομοσχέδιο περί αποκοπής μισθών.

Τι είχαμε γράψει

Σημειώνεται ότι η πρόταση δεν ήταν… καλοδεχούμενη καθώς πολλοί οργανωμένοι φορείς του δημόσιου τομέα αντέδρασαν. 

Ο κ. Νεοφύτου, απαντώντας τότε, είχε πει ότι πρέπει «όλοι να διαβάσουμε Καβάφη, και τα όσα έγραψε για τους ύπατους και τους βασιλείς και τη διαδοχή τους».

Πρόσθεσε πως σε ό,τι αφορά τους εκπαιδευτικούς δεν είναι μόνο η μισθολογική αύξηση που επέρχεται με την προαγωγή, αλλά και η κάθετη μείωση των ωρών εργασίας.

Ο κ. Νεοφύτου υπενθύμισε και τη δέσμευση των πολιτικών δυνάμεων για εξορθολογισμό της δημόσιας υπηρεσίας.