Περδίκης: Θα καταψηφίσομε το μνημόνιο – Υπάρχουν εναλλακτικές

 


 

Διαβάστε επίσης: Στις 26 Απριλίου η υπογραφή του μνημονίου – Θρίλερ στη Βουλή

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


 

Ανέφερε παράλληλα πως εναλλακτικές προτάσεις υπάρχουν και έχουν ήδη κατατεθεί από το Κίνημα, επέκρινε ωστόσο την Κυβέρνηση για ατολμία και έλλειψη αποφασιστικότητας να τις εφαρμόσει. Αποκάλυψε την ίδια στιγμή πως ένα στοιχείο της εναλλακτικής πρότασης του Κινήματος προνοεί την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στην ΑΗΚ ο Γιώργος Περδίκης είπε ότι συζήτησαν την πρόνοια του Μνημονίου που περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών και πιο συγκεκριμένα της ΑΗΚ, αναφέροντας πως η θέση των Οικολόγων είναι ξεκάθαρη.

«Στην ΑΗΚ ο κυπριακός λαός έχει επενδύσει δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί κανένας ξένος επενδυτής μέσω της Τρόικας να κουρέψει αυτή την επένδυση και να τη μετατρέψει σε ψίχουλα, δηλαδή μερικά εκατομμύρια. Αυτό επιχειρείται μέσα από τη συγκεκριμένη πρόνοια του Μνημονίου. Επιχειρείται η απομείωση δισεκατομμυρίων επενδύσεων του κυπριακού λαού. Είναι μια περιουσία του κυπριακού λαού και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπουληθεί» ανέφερε.

Ο κ. Περδίκης ανέφερε στη συνέχεια πως με όλα τα κακά του και τις αδυναμίες του, το κρατικό μονοπώλιο της ΑΗΚ στον τομέα του ηλεκτρισμού είναι «απείρως καλύτερο από ένα ιδιωτικό μονοπώλιο».

«Τρομάζουμε στην ιδέα ότι σε λίγο καιρό μπορεί να έχουμε να κάμουμε με κάποιο αμείλικτο ιδιώτη που θα είναι εντελώς ανεξέλεγκτος καθώς θα έχει μια δεσπόζουσα θέση στην κυπριακή αγορά ηλεκτρισμού» δήλωσε.

Είπε ακολούθως πως αυτός είναι και ένας επιπρόσθετος λόγος που το Κίνημα Οικολόγων θα καταψηφίσει το Μνημόνιο στη Βουλή.

Ο κ. Περδίκης χαιρέτισε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για κατάθεση του Μνημονίου στη Βουλή, λέγοντας πως επιβεβαιώνεται και νομικά η θέση που το Κίνημα είχε εκφράσει από το Νοέμβριο.

Ανέφερε δε πως στην περίπτωση που στη Δανειακή Σύμβαση δεν περιλαμβάνεται ο όρος για ρήτρα διαφυγής, δηλαδή να έχει το δικαίωμα η Κυπριακή Δημοκρατία όποτε και όταν μπορέσει να απομακρυνθεί από το Μνημόνιο χωρίς νομικές και οικονομικές επιπτώσεις, τότε το Μνημόνιο και η Δανειακή Σύμβαση θα πρέπει να τεθούν σε δημοψήφισμα, καθώς ο κυπριακός λαός θα δεσμεύεται για τις επόμενες γενιές και όχι μέχρι τις επόμενες εκλογές οπόταν και λήγει η θητεία της Βουλής.

Ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο λαός δεν θα πρέπει να χωριστεί σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς πέφτοντας στην παγίδα της διχόνοιας, εξηγώντας πως δεν είναι ο καιρός για διχόνοιες.

Είπε ότι η πορεία του Μνημονίου είναι καταστροφική και θα οδηγήσει τον τόπο στη φτώχεια και την εθνική υποδούλωση σε μια κατάσταση που θα θυμίζει αποικιοκρατία. «Αγωνιστήκαμε να ελευθερωθούμε, αγωνιστήκαμε να διατηρήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι κατά την άποψη μου έγκλημα και λάθος να παραδώσουμε την Κύπρο στα χέρια της Τρόικας και να λειτουργήσει σαν μια νέα αποικιοκρατία» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν με την καταψήφιση του Μνημονίου το Κίνημα Οικολόγων θα καταθέσει και εναλλακτικές προτάσεις, ο κ. Περδίκης είπε ότι οι Οικολόγοι έχουν εναλλακτικές προτάσεις, διερωτήθηκε ωστόσο κατά πόσο υπάρχει ηγεσία για να εφαρμόσει αυτές τις εναλλακτικές προτάσεις. «Είμαι έτοιμος να καταθέσουμε τις εναλλακτικές μας προτάσεις όταν βρεθεί ηγεσία η οποία θα δεσμευτεί ότι θα τις υλοποιήσει. Είχαμε και την εμπειρία μεταξύ των δύο αποφάσεων του Eurogroup που εμείς είχαμε καταθέσει γραπτώς εισήγηση κοστολογημένη για έξοδο από το Μνημόνιο πριν από τη δεύτερη απόφαση του Eurogroup και αυτή η εισήγηση πήγε στον κάλαθο των αχρήστων» πρόσθεσε.

«Οι Εγγλέζοι λένε ότι άμα υπάρχει η θέληση υπάρχει και ο τρόπος. Δυστυχώς αυτό που μας λείπει δεν είναι ο τρόπος είναι η θέληση» ανέφερε, εξηγώντας πως η πολιτική ηγεσία δεν είναι αποφασισμένη να δώσει στον κυπριακό λαό με τόλμη και παρρησία τις προτάσεις που ήδη έχουν κατατεθεί ενώπιον της σε σχέση με την εναλλακτική πορεία.

Εξήγησε ακόμη πως «το θέμα δεν είναι απλά να πούμε ένα όχι αλλά να το διαχειριστούμε σωστά» και πως για να πούμε ένα όχι πρέπει να υπάρχει μια ηγεσία που να έχει την τόλμη και την αποφασιστικότητα να βγει έξω από το κουτί».

Ανέφερε παράλληλα πως ένα στοιχείο της εναλλακτικής πρότασης του Κινήματος Οικολόγων προνοεί την άμεση συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας από όλα τα πολιτικά κόμματα.

Ερωτηθείς αν μια τέτοια Κυβέρνηση θα λειτουργούσε υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο κ. Περδίκης είπε πως «αν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχεται να διαχειριστεί την απόφαση ενός όχι και να το παλέψει με τόλμη (τότε ναι), διαφορετικά, όπως έχουν κάμει και άλλες χώρες, θα πρέπει να καταφύγουμε σε εκλογές».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ Ανδρέας Πανόρκος είπε ότι η συνάντηση διεξήχθη μέσα στα πλαίσια της ενημέρωσης των αρχηγών των κομμάτων για τις πρόνοιες του Μνημονίου για ιδιωτικοποιήσεις-μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών και τις ανησυχίες του προσωπικού της ΑΗΚ και πως κατά τη διάρκεια της οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΑΗΚ προσπάθησαν να μεταφέρουν στην ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων τη θέση τους ότι είναι προς το συμφέρον του κυπριακού λαού οργανισμοί όπως η ΑΗΚ να παραμείνουν κάτω από το δημόσιο δίκαιο έτσι ώστε να συνεχίσουν να προσφέρουν στην κοινωνία.

Εξέφρασε ευαρέσκεια για τις ευθαρσείς, όπως τις χαρακτήρισε, τοποθετήσεις του Γιώργου Περδίκη, εκφράζοντας παράλληλα και εκτίμηση προς το Κίνημα Οικολόγων για τις θέσεις του στα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος.

Είπε ότι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων της ΑΗΚ ολοκλήρωσαν τον κύκλο επαφών τους με τα κοινοβουλευτικά κόμματα και πως μέσα από τις επαφές αυτές διαφαίνεται ότι τα κοινοβουλευτικά κόμματα αισθάνονται την ευθύνη του έργου που επιτελείται από οργανισμούς όπως η ΑΗΚ και εξέφρασε ικανοποίηση για τις επαφές αυτές. Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει στις επόμενες μέρες συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό και εξέφρασε την ελπίδα ότι η ίδια η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να διαφοροποιήσει τις πρόνοιες του Μνημονίου σε ό,τι αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς.

 

Πηγή ΚΥΠΕ