ΠΙΣ: Nα είναι καθολική η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη


Διαβάστε επίσης: “Μίνι” κούρεμα σε όλα τα Ταμεία – Αύριο οι Συντεχνίες στον Αναστασιάδη.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο Σύλλογος εκφράζει τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας στον τομέα της υγείας, όσον αφορά την καταβολή 1,5% των αποδοχών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΠΙΣ αναφέρει ότι σε συνεδρία του Συμβουλίου του την Τρίτη και σε συνάντηση με όλες τις επιστημονικές εταιρείες του ιατρικού κόσμου χθες, συζητήθηκαν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση στον χώρο της υγείας όπως έχει διαμορφωθεί μετά την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup, και τρόποι για συμβολή του ιατρικού κόσμου στη διατήρηση της προσφοράς υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής φροντίδας στους πολίτες και ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα πρέπει να είναι καθολικό για όλους τους πολίτες και ότι ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το κράτος να παρέχει ολοκληρωμένη και σωστή ιατροφαρμακευτική φροντίδα στους πολίτες του είναι με την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Για τον λόγο αυτό, ο ΠΙΣ καλεί την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας να εφαρμόσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να επισπεύσουν τις προσπάθειες τους για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Επίσης, ο ΠΙΣ εκφράζει τη δυσαρέσκεια και τη διαφωνία του για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Τρόικας στον τομέα της υγείας, όσον αφορά την καταβολή 1,5% των αποδοχών των υπαλλήλων του δημόσιου τομέα για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα δημόσια νοσηλευτήρια, σημειώνοντας ότι πάγια θέση του ΠΙΣ είναι ότι οι υψηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα πρέπει να τυγχάνουν ευνοϊκής μεταχείρισης έναντι των συμπολιτών τους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ΠΙΣ εκφράζει την ικανοποίησή του για τη μαζική ανταπόκριση των μελών του σε προηγούμενη έκκληση του για μείωση της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και καλεί τα μέλη του να δείξουν ιδιαίτερες ευαισθησίες αυτή την δύσκολη περίοδο που πολλοί συμπολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Επίσης, θεωρεί δεδομένο ότι ο ιατρικός κόσμος θα συνεχίσει να επιδεικνύει ευαισθησία όσον αφορά τις οικονομικές δυνατότητες των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού τιμώντας το ιατρικό λειτούργημα, και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι κάθε ιατρός αμείβεται λαμβάνοντας υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες του ασθενούς, χωρίς οποιεσδήποτε εκπτώσεις στην ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών, ανταποκρινόμενος στις δυσκολίες των καιρών και τιμώντας την ιατρική δεοντολογία.

Ο ΠΙΣ εκφράζει την πρόθεσή του για έναρξη διαλόγου με τον Σύνδεσμο Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων, τον Σύνδεσμο Κλινικών Εργαστηρίων και τον Παγκύπριο Φαρμακευτικό Σύλλογο για μελέτη τρόπων συμβολής τους στη μείωση του κόστους των προσφερομένων από τα μέλη τους υπηρεσιών.

Περαιτέρω, καλεί τους πολίτες να επικοινωνούν με τους θεράποντες ιατρούς τους και να συζητούν μαζί τους την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα, ώστε να τύχουν της ανάλογης ανταπόκρισης.

Τέλος, ο ΠΙΣ εκφράζει την ετοιμότητά του να στηρίξει, μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, τα μέλη του που υποβάλλονται σε μεγάλη οικονομική ταλαιπωρία.

Πηγή ΚΥΠΕ