Δουβλίνο: Πολιτική συμφωνία για το μνημόνιο – Mέσα Μαΐου η πρώτη δόση

 


Διαβάστε επίσης: 24Η – Δουβλίνο LIVE – Πράσινο “Φως” για το κυπριακό μνημόνιο (vid)

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος έγινε χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση.

Πρίν την απόφαση του Eurogroup, αξιωματούχοι της ΕΕ, προέβησαν σε δηλώσεις, με έντονο κλίμα αβεβαιότητας για την Κύπρο.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, μετά και την απόφαση, ανακοίνωσαν ότι το ΔΝΤ, αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση του €1 δις, στις αρχές Μαΐου, ενώ το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση των €9 δις μέχρι στις 24 Απριλίου. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνει στα μέσα Μαΐου.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σημειώνουν με ικανοποίηση  ότι “οι κυπριακές Αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του τραπεζικού τομέα”.

Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο σε σχέση με τον έλεγχο του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από την επιτροπή Moneyval και ένα ανεξάρτητο ελεγκτή, μαζί και την δέσμευση στο Μνημόνιο για περαιτέρω μέτρα κατά του ξεπλύματος μετά τις συστάσεις της αξιολόγησης”.

 

Η Ανακοίνωση του Eurogroup

To Eurogroup καλωσορίζει σε δήλωση του την τεχνοκρατική συμφωνία που έγινε μεταξύ Κύπρου και τρόικας για τους όρους του προγράμματος, που είναι στη βάση των βασικών παραμέτρων και στόχων της συμφωνίας της 25ης Μαρτίου. 

Σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι κυπριακές αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστική αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, με μέτρα για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση στο κυπριακό χρηματοοικονομικό τομέα. Συγχαίρει τις κυπριακές αρχές για την αποφασιστικότητα που επέδειξαν στην υλοποίηση των σημαντικών αυτών μέτρων σε μικρό χρονικό διάστημα και επαναλαμβάνει την εκτίμηση για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι κύπριοι πολίτες τις τελευταίες βδομάδες. 

Είναι πεπεισμένο ότι αποφασιστική δράση με τις μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψει στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία βασισμένη σε εύρωστα δημόσια οικονομικά, ισοζυγισμένη ανάπτυξη και χρηματοοικονομική σταθερότητα. 

Καλωσορίζει επίσης την πρόοδο στο θέμα για το ξέπλυμα χρήματος με το Moneyval και με ανεξάρτητο ελεγκτή, με δέσμευση στο μνημόνιο για περαιτέρω βελτίωση του πλαισίου για το ξέπλυμα χρήματος. 

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, ανέφερε ότι «η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας»