Πρόεδρος: “Η ναυτιλία στην Κύπρο παραμένει άθικτη”

 

Ο Πρόεδρος Αναστασιαδης υπογράμμισε πως πρώτιστος στόχος της Κυβέρνησης είναι να διασφαλίσει την επάνοδο της οικονομικής σταθερότητας στην Κύπρο, την άρση των προσωρινών τραπεζικών περιορισμών και την παροχή των κατάλληλων οικονομικών κινήτρων για αναζωογόνηση της οικονομίας το συντομότερο, προσθέτοντας πως με τις πρόσφατες πρωτοφανείς οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, ο ναυτιλιακός τομέας καλείται να παίξει ένα ακόμη πιο πρωταγωνιστικό ρόλο «καθώς τώρα αποτελεί καίριο τμήμα της ‘σπονδυλικής στήλης’ επί της οποίας θα στηριχθεί η κυπριακή οικονομία στην πορεία της προς την ανάκαμψη».


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


«Η προνοητικότητα, ο σωστός σχεδιασμός και η σκληρή δουλειά αποτελούν ως εκ τούτου αρετές που είναι τώρα εκ των ων ουκ άνευ στην αποστολή μας να διατηρήσουμε την πρωτοποριακή θέση της Κύπρου», πρόσθεσε, και τόνισε πως «για αυτόν ακριβώς το λόγο η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εισαγάγει τους μηχανισμούς που είναι απαραίτητοι για προστασία αυτού του σημαντικού τομέα καθώς και να τον ενισχύσει περαιτέρω», σημείωσε.


 

Διαβάστε μας επίσης “Φυλακισμένος απέκτησε παιδιά με 4 δεσμοφύλακες (vid)“.


Είπε πως κάτω από αυτές τις περιστάσεις είναι απολύτως αναγκαία η δημιουργία της θέσης Υφυπουργού για τη ναυτιλία, σημειώνοντας πως το σχετικό νομοσχέδιο για τη δημιουργία αυτής της θέσης υποβλήθηκε στη Βουλή κατά την πρώτη εβδομάδα της διακυβέρνησής του, αλλά λόγω «της πρωτοφανούς πολιτικής πίεσης την οποία υποστήκαμε κατά τη διάρκεια των εντατικών διαπραγματεύσεων που έπρεπε να κάνουμε με την Τρόικα από τις 15 Μαρτίου, δεν μπορέσαμε ακόμη να προχωρήσουμε με αυτό το θέμα».

Με την κατάληξη τώρα της συμφωνίας για τη δανειακή σύμβαση, πρόσθεσε, «είμαστε έτοιμοι και έχουμε τη βούληση να προχωρήσουμε πολύ γρήγορα με τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία προκειμένου το νομοσχέδιο να εγκριθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες», ανέφερε.

Κάλεσε όλα τα πολιτικά κόμματα να υποστηρίξουν αυτή την πρωτοποριακή και πολύ απαραίτητη θεσμική αλλαγή. «Συνειδητοποιούμε τώρα πως κάτω από αυτές τις ακραίες συνθήκες, η εμπορική ναυτιλία είναι ίσως ο μόνος τομέας στην Κύπρο που λειτουργεί σε παγκόσμια κλίμακα και του οποίου το μέγεθος και η διεθνής σημασία υπερβαίνουν κατά πολύ το μέγεθος της Κύπρου ως χώρας. Αυτό από μόνο του αποτελεί έναν απόλυτα καλό λόγο για τη δημιουργία αυτής της θέσης», τόνισε.

Είπε εξάλλου πως η παρουσία πολλών ξένων επενδύσεων στην Κύπρο δημιουργεί συνθήκες αυξημένης ασφάλειας, προσθέτοντας πως «η ναυτιλία, ως μια άμεση ντόπια αλλά και εξωτερική επένδυση στην Κύπρο, πρέπει να διαφυλαχθεί και να προωθηθεί ακόμη περισσότερο».

Σημείωσε την ενίσχυση του Ναυτιλιακού Φορολογικού Συστήματος «πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε το μέλλον της κυπριακής ναυτιλίας», υπογραμμίζοντας πως υπάρχει τώρα μια σημαντική ευκαιρία «για να διαφημίσουμε τα ισχυρά μας σημεία προκειμένου να αντισταθμίσουμε τις αδυναμίες μας».

«Η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει ή να στηρίξει οποιεσδήποτε τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε και ευχαρίστησε το Επιμελητήριο για την έναρξη μιας «Θετικής Εκστρατείας» στην Κύπρο και στο εξωτερικό, σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η Κύπρος ως ένα αξιόπιστο ναυτιλιακό κέντρο με ένα ανταγωνιστικό και εγκεκριμένο από την ΕΕ Ναυτιλιακό Φορολογικό Σύστημα, το οποίο θα εξελίξουμε ακόμη περισσότερο.

Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως η κυπριακή ναυτιλία βρίσκεται ακόμη αντιμέτωπη με τα εμπορικά εμπάργκο που έχουν επιβληθεί από την Τουρκία σε υπό κυπριακή σημαία ή συμφερόντων πλοία.

«Ως εκ τούτου, δεσμεύομαι ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή Κυβέρνηση για να τερματιστεί αυτή η παρανομία σε βάρος της χώρας μας και γενικότερα της ναυτιλίας της ΕΕ θα ενταθεί και θα συνεχιστεί έως ότου αυτοί οι παράνομοι περιορισμοί αρθούν το συντομότερο», σημείωσε.

Εξέφρασε την εκτίμηση του κράτους σε όλους τους συνέδρους για την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν στην Κύπρο και τη σημαία της όλα αυτά τα χρόνια, ειδικά εν μέσω αυτών των δύσκολων στιγμών για την Κύπρο.

Είπε πως με την παρουσία του στη Συνέλευση εκφράζει τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνηση στη ναυτιλία «ως έναν από τους κύριους πυλώνες της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας» και διαβεβαίωσε πως η συνεργασία που υπήρξε μέχρι σήμερα μεταξύ της Κυβέρνησης και του ιδιωτικού τομέα σε θέματα που αφορούν στη ναυτιλία «όχι μόνο θα συνεχιστεί, αλλά θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως η ναυτιλία αποτελεί ένα ανεκτίμητο κεφάλαιο για την Κύπρο με σημαντικά πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά πλεονεκτήματα, σημειώνοντας πως το κυπριακό νηολόγιο κατατάσσεται ως ο 10ς μεγαλύτερος εμπορικός στόλος διεθνώς και ο τρίτος μεγαλύτερος στόλος στην ΕΕ.