“Στη σημερινή κατάσταση μας οδήγησε η προηγούμενη Κυβέρνηση”

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε στη Λάρνακα σε ανοικτή συζήτηση με μέλη και ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος αλλά και πολίτες από όλους τους πολιτικούς χώρους με θέμα την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας.

«Είναι δικαιολογημένη η απορία που βασανίζει όλους τους πολίτες ως προς το πως γίνεται μια χώρα που πριν από 5 μόλις χρόνια είχε πλεόνασμα να χρεοκοπεί σήμερα. Η απάντηση είναι πως στη σημερινή κατάσταση μας οδήγησαν τα λάθη των τραπεζών αλλά πρωτίστως τα λάθη της προηγούμενης κυβέρνησης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Οπως είπε, «ο λόγος που χρεοκοπήσαμε είναι η κακοδιαχείριση των τελευταίων πέντε χρόνων η οποία σε συνδυασμό με την έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μας οδήγησαν στην καταστροφή την οποία μπορούσαμε να αποφύγουμε με συγκεκριμένες απλές κινήσεις.  Δυστυχώς όμως πέσαμε θύματα του λαϊκισμού, της προχειρότητας και της ευθυνοφοβίας».

Ο κ. Παπαδόπουλος άσκησε κριτική και στην παρούσα κυβέρνηση για «ελλιπή προετοιμασία και λανθασμένη διαχείριση της κατάστασης στη διάρκεια των πρόσφατων διαπραγματεύσεων στο Eurogroup» αναγνωρίζοντας όμως ότι «η παρούσα κυβέρνηση κλήθηκε να διαχειριστεί την κατάσταση στο παρά ένα, έχοντας ελάχιστα περιθώρια».

Σημείωσε δε ότι «οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν επέδειξαν καθόλου αλληλεγγύη και μας επέβαλαν μια άδικη και παράλογη απόφαση».

Σε ό,τι αφορά στα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας, είπε ότι βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση και σημείωσε ότι «πρέπει να επεκταθούν και να διευρυνθούν ώστε να διαμορφώσουμε ένα ολοκληρωμένο Σχέδιο επανεκκίνησης της κυπριακής οικονομίας και απεγκλωβισμού από το  Μνημόνιο».

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε άλλη επιλογή και θα πρέπει να πάρουμε τη βοήθεια από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Αλλιώς, δεν θα έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τους άνεργους, τους συνταξιούχους και τα φάρμακα στα νοσοκομεία μας τον ερχόμενο Μάιο. Δεν υπάρχει κανένας άλλος να μας δανείσει ή να μας χαρίσει αυτά τα χρήματα άμεσα, και τονίζω τη λέξη “άμεσα”», είπε.  

Όμως, πρόσθεσε, «στηρίζουμε αυτή την προσπάθεια εξυγίανσης νοουμένου ότι παράλληλα θα προωθηθούν και μέτρα στήριξης των κυπριακών επιχειρήσεων και  νοικοκυριών».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα σε κάθετη μείωση των επιτοκίων, άρση των περιοριστικών μέτρων «που στραγγαλίζουν το παζάρι αφού δυστυχώς η Κεντρική Τράπεζα αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων και οι εγκρίσεις των συναλλαγών καθυστερούν αδικαιολόγητα», διεκδίκηση μεγαλύτερης στήριξης από την Ε.Ε και επιτάχυνση των ενεργειών για σωστή αξιοποίηση των αποθεμάτων του φυσικού αερίου «που αποτελεί ίσως τη μόνη ορατή και ελπιδοφόρα προοπτική απεγκλωβισμού από το Μνημόνιο, αρκεί να γίνουν σωστές και μελετημένες κινήσεις».

Ο κ. Παπαδόπουλος υπενθύμισε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα έχει συμβάλει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κόμμα στην ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου, τόσο μέσω της ένταξης στην ΕΕ το 2004 όσο και μέσω της εισαγωγής του ευρώ, το 2008.

«Γι’ αυτό», ανέφερε «δεν μπορεί να αποτελεί πρώτη επιλογή η αποχώρηση μας από το ευρώ. Όμως, από την άλλη, θεωρώ πως πρέπει να προετοιμαστούμε και να εξετάσουμε για όλα τα ενδεχόμενα έτσι ώστε να μην μας προλάβουν τα οικονομικά δεδομένα», κατέληξε.

 

Πηγή ΚΥΠΕ