ΕΔΕΚ: “Προϋπόθεση για στήριξη των μέτρων η έμπρακτη εφαρμογή”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η ΕΔΕΚ θα μελετήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις χθεσινές εξαγγελίες προτάσεις του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και θα τις στηρίξει νοουμένου ότι θα μπορούν να εφαρμοστούν έμπρακτα χωρίς ανυπέρβλητα συνταγματικά κωλύματα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος Δημήτρης Παπαδάκης.

Στη γραπτή δήλωση αναφέρεται ότι η ΕΔΕΚ “πρωταγωνίστησε σε μεταρρυθμιστικές προτάσεις που ήδη έχουν γίνει Νόμοι του κράτους”. Αναφέρονται ως τέτοιοι νόμοι μεταξύ άλλων η απαγόρευση σε πρώην Υπουργούς, Γενικούς Διευθυντές Υπουργείων Προέδρους και Γενικούς Διευθυντές Ημικρατικών Οργανισμών να εργοδοτούνται σε ομοειδούς αντικειμένου επαγγελματικές δραστηριότητες για δύο χρόνια μετά την αφυπηρέτηση και τον τερματισμό των υπηρεσιών τους, εκτός αν έχουν την άδεια ειδικής επιτροπής αποτελούμενη από τους 3 αρχαιότερους εισαγγελείς της Νομικής Υπηρεσίας.

Επίσης αναφέρεται η ποινικοποίηση είσπραξης προμηθειών από δημόσιους λειτουργούς από συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων ή άλλου αμυντικού υλικού ενώ υπάρχει υποχρέωση αντιπροσώπων εταιρειών ή κρατών να δηλώνουν την είσπραξη οποιωνδήποτε προμηθειών από την πώληση αμυντικού υλικού προς την Κυπριακή Δημοκρατία, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Άμυνας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, εκκρεμεί ακόμα ενώπιον της Βουλής πρόταση Νόμου της ΕΔΕΚ για εκ βάθρων αλλαγή του τρόπου διορισμού των Δ.Σ. των ημικρατικών οργανισμών με καθορισμό αξιοκρατικών κριτηρίων και ύστερα από δημόσια ακρόαση στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

“Το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί σε μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο βίο της χώρας και θα στηρίξει κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση”, καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Παπαδάκη.

Πηγή: ΚΥΠΕ