Προσπάθειες ΚΟΤ για διατήρηση της εικόνας της Κύπρου

 


 

Διαβάστε επίσης: ΟΣΕΟΚ: Συγκεκριμένα μέτρα για στήριξη κατασκευαστικού τομέα

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του ΚΟΤ για το 2013, ο κ. Ορουντιώτης διαβεβαίωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ακυρώσεις κρατήσεων από ξένους τουριστικούς πράκτορες, παρατηρώντας ότι στην τουριστική αγορά υπάρχει ένα μούδιασμα όσον αφορά νέες κρατήσεις.

Τα έσοδα του προϋπολογισμού του ΚΟΤ για το 2013 ανέρχονται σε 55,10 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση της τάξης των 7 εκ. ευρώ σε σύγκριση ε το 2012.

«Με τον προϋπολογισμό αυτό ο Οργανισμός λειτουργεί στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του. Ο αγώνας είναι να κρατήσουμε αυτά που έχουμε, τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο», ανέφερε ο κ. Ορουντιώτης μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο κ. Ορουντιώτης εξέφρασε την ελπίδα ότι ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί άμεσα «ούτως ώστε να προχωρήσουμε με όλες τις δραστηριότητες οι οποίες, κάτω από τις δεδομένες συνθήκες, είναι απαραίτητες για να καταφέρουμε αντιστρέψουμε αυτή την αρνητική εικόνα για την Κύπρο που βγήκε προς τα έξω από τα διεθνή ΜΜΕ και να παρουσιάσουμε μια εικόνα πλέον ομαλότητας και μια εικόνα της Κύπρου ως ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός, ο οποίος δεν έχει επηρεαστεί από τις τελευταίες εξελίξεις».

«Είναι γεγονός ότι ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος κατά 7 εκ. το 2013 οπότε η υποχρέωση η δική μας είναι να αναπροσαρμόσουμε τα στρατηγικά μας σχέδια και τα κονδύλια του Οργανισμού, ούτως ώστε να πετύχουμε το μέγιστο δυνατόν κάτω από τις συνθήκες που μας έχουν επιληφθεί», είπε.

Τόσο στις δηλώσεις του όσο και στις τοποθετήσεις του ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι μετά τις αποφάσεις του Eurogroup, ο Οργανισμός είχε επαφές μέσω των γραφείων του στο εξωτερικό με ξένους τουριστικούς πράκτορες στέλλοντας το μήνυμα ότι η Κύπρος εξακολουθεί να είναι ένας ελκυστικός τουριστικός προορισμός. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Εμπορίου έχει επικοινωνήσει με τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες, τους οποίους διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα στηρίξει τον τουρισμό και ότι η Κύπρος δεν παρουσιάζει οποιοδήποτε πρόβλημα.

Είπε ακόμη ότι θα γίνουν επισκέψεις του οργανισμού άμεσα στις κυριότερες αγορές, προσθέτοντας ότι υπάρχουν εισηγήσεις για επιπρόσθετες διαφημιστικές εκστρατείες στις μεγαλύτερες αγορές.

Σε ερώτηση αν θα επέλθουν μειώσεις στις τιμές των ξενοδοχείων τόσο για τους ξένους όσο και για τους Κύπριους τουρίστες, ο κ. Ορουντιώτης είπε πως τις τελευταίες μέρες γίνονται επαφές με τους Συνδέσμους των Ξενοδόχων σε καθημερινή βάση κατά τις οποίες συζητείται θέμα τιμολογιακής πολιτικής τόσο για τους ξένους όσο και για τους Κύπριους.

«Πιστεύω ότι για τους Κύπριους τουρίστες θα υπάρξει μια ειδική μεταχείριση από τους ξενοδόχους για τη φετινή χρονιά», είπε, προσθέτοντας ότι για τους ξένους ήδη κάποιοι ξενοδόχοι έχουν μειώσει τις τιμές τους προς τουριστικούς πράκτορες. Διατύπωσε όμως την εκτίμηση ότι η μείωση των τιμών για τους ξένους δεν είναι η μαγική λύση, καθώς όπως είπε, μπορούν να γίνουν ειδικές διευθετήσεις, όπως η προσφορά ενός δωρεάν γεύματος ή μιας δωρεάν εκδρομής προς τους ξένους τουρίστες.

Ερωτηθείς αν θα επιδιωχθεί εργοδότηση Κυπρίων στα ξενοδοχεία, ο κ. Ορουντιώτης είπε ότι γίνονται κάποιες κατ’ αρχήν συζητήσεις μεταξύ Συνδέσμων Ξενοδόχων και συντεχνιών για αυτό το θέμα.

«Υπάρχουν κάποιες εισηγήσεις για αυτά τα θέματα. Πολύ σύντομα θα γίνει σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για συζήτηση θεμάτων που θα βοηθήσει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Υπάρχουν εισηγήσεις από το Υπουργείο και αρμόδιους φορείς, υπάρχουν όλες οι προοπτικές για να πετύχουμε την αύξηση των Κυπρίων εργοδοτουμένων στα κυπριακά ξενοδοχεία», είπε.

Κατά τη συνεδρία βουλευτές διατύπωσαν την άποψη ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΚΟΤ, ενώ κάποιοι εξέφρασαν τη θέση ότι ο Οργανισμός θα πρέπει να έλθει σε κατοπινό στάδιο με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης ανέφερε ότι και η Τρόικα σημείωσε ότι ο τουρισμός ως σημαντική πηγή κρατικών εσόδων θα πρέπει να στηριχθεί.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Ορουντιώτης είπε ότι το Στρατηγικό Σχέδιο 2011-2015 δεν μπορεί να ισχύσει λόγω των οικονομικών δεδομένων. «Θα γίνει μια αναδιάρθρωση και μια αναδιοργάνωση του ΚΟΤ μα βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αν υπάρχει σχέδιο Β’ για την περίπτωση κλεισίματος των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Ορουντιώτης ανέφερε ότι ο Οργανισμός έχει εκπονήσει σχέδιο για την περίπτωση κλεισίματος αεροπορικών αερογραμμών, με αποτέλεσμα τη διακοπή της αεροπορικής σύνδεσης της Κύπρου με χώρες – πηγές τουριστικών αφίξεων.

Προειδοποίησε πως σε περίπτωση κλεισίματος των ΚΑ η ζημιά θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Στην Επιτροπή αναφέρθηκε πως ο Οργανισμός διαθέτει επίδομα ύψους 600 ευρώ για υποδήματα και για εκπαίδευση. Λειτουργός του ΚΟΤ ανέφερε ότι το επίδομα προνοεί την αγορά ζεύγους παπουτσιού για εργαζομένους του ΚΟΤ σε υπηρεσίες όπως τη Μαρίνα Λάρνακας και ακολούθως την επιχορήγηση με ποσό 50 ευρώ για κάθε δύο χρόνια. Πρόσθεσε πως κανένας υπάλληλος δεν κάνει χρήση αυτού του επιδόματος.

Απαντώντας, ο κ. Χαννίδης είπε ότι αυτά τα απαρχαιωμένα επιδόματα θα καταργηθούν στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης του ΚΟΤ.

Εξάλλου, ο Οργανισμός πληροφορήθηκε ότι δεν μπορεί να πληρωθεί η θέση Διευθυντή Διοίκησης (κλίματα Α15+1), στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής για πάγωμα των προσλήψεων, παρά το ότι ο ΚΟΤ θεωρεί αναγκαία την πλήρωση της θέσης.

Ο κ. Χαννίδης ανέφερε ακόμα ενώπιον της Επιτροπής ότι ο Οργανισμός, λόγω των ευρύτερων οικονομικών προβλημάτων, αποφάσισε να μην επιχορηγήσει το Διεθνές Ράλι Κύπρος για φέτος.

Είπε ότι στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, ο Οργανισμός προτίμησε να προχωρήσει στην ανακαίνιση της Μαρίνας Λάρνακας με ένα κονδύλι ύψους 250.000 ευρώ, κονδύλια τα οποία ο ΚΟΤ δεν έχει, παρά να στηρίξει με 500.000 ευρώ μια εκδήλωση τριών ημερών, χωρίς να παραβλέπονται τα οφέλη προβολής από το Ράλι Κύπρος.

«Η υπηρεσία έχει εξετάσει όλα τα δεδομένα από τα οφέλη τα οποία παίρνουμε από το Ράλι Κύπρος και κρίθηκε ότι δεν είναι τέτοια για να συνεχίσουμε να δίνουμε στήριξη στο θεσμό αυτό», κατέληξε.

Σύμφωνα με το ενημερωτικό σημείωμα που δόθηκε στη Βουλή, το 2012 οι αφίξεις τουριστών το 2012 ανήλθαν σε 2.464.908, παρουσιάζοντας αύξηση 3%, ενώ τα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου του 2012 υπολογίστηκαν σε 1,88 δις ευρώ σε σχέση με 1,71 δις την αντίστοιχη περίοδο του 2011.

Πηγή ΚΥΠΕ