Προτάσεις Οικολόγων για την φορολόγηση ακινήτων

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σε ανακοίνωση οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι η καθιέρωση ενός ενιαίου συντελεστή για όλες τις περιουσίες ανεξαρτήτως του μεγέθους και της αξίας τους, «θα επιτείνει το πρόβλημα της μειωμένης εισπρακτικότητας», σημειώνοντας ότι πρώτο μέλημα θα πρέπει να είναι η εισαγωγή μέτρων που θα αυξήσουν την εισπρακτικότητα  του θεσμού.

Σύμφωνα με το Κίνημα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η καθολική φορολόγηση, η αλλαγή της φορολογικής βάσης και η φορολόγηση ακόμα και της μικρής πρώτης κατοικίας ενώ παράλληλα πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία επικαιροποίησης των αξιών των ακινήτων.

Οι Οικολόγοι καταθέτουν εισηγήσεις για  εξαίρεση από την φορολογία της πρώτης κατοικίας , της γεωργικής και κτηνοτροφικής γης , των  περιοχών που έχουν ενταχθεί σε ζώνες προστασίας της φύσης (π.χ. Natura) , των  ιδιοκτησιών όπου έχουν ή θα τύχουν αναπτυξιακής επένδυσης με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (π.χ. φωτοβολταϊκά) ή άλλη μορφή πράσινης ανάπτυξης.

Προτείνουν ακόμη την επιβολή επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης για την αδρανούσα περιουσία και τις εξοχικές κατοικίες, ιδιαίτερα αυτές που βρίσκονται εκτός ορίων ανάπτυξης (δηλαδή της μεμονωμένης βίλλας των 300τ.μ., με πισίνα και γήπεδα τένις), προς αναπλήρωση της απώλειας από την φορολογική απαλλαγή της μικρής και μεσαίας πρώτης κατοικίας (μέχρι 250τ.μ.).

 

 

Οικολόγοι: Να καθοριστούν κόκκινες γραμμές στο Κυπριακό και να τεθούν στο λαό για έγκριση 

Το Κίνημα Οικολόγων εισηγείται να καθοριστούν οι κόκκινες γραμμές λύσης του Κυπριακού (το μέγιστο όριο των υποχωρήσεων πέραν του οποίου διαχρονικά  κανείς να μην μπορεί να κινηθεί) και να τεθούν προς έγκριση από τον Κυπριακό λαό σε δημοψήφισμα.

Σε ανακοίνωση με αφορμή την επέτειο του Δημοψηφίσματος, οι Οικολόγοι αναφέρουν ότι με τον καθορισμό των κόκκινων γραμμών και την έγκριση του λαού, «αποκτούμε μακροχρόνια και σταθερή πολιτική, βασισμένη σε μια ενωτική καταξιωμένη από τη λαϊκή βούληση  στρατηγική».

Το Κίνημα αναφέρει ακόμη ότι πρέπει να αναχαιτιστεί η τουρκική επεκτατική πολιτική η οποία «μέσα από μια καλοστημένη διπλωματία εξαπλώνεται στα κέντρα αποφάσεων της Ευρώπης» και καλεί την Κυβέρνηση, παράλληλα με την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της χώρας , «να κινηθεί αποτελεσματικά και γρήγορα ώστε να αποτρέψει οποιαδήποτε καινούργια τετελεσμένα στο Κυπριακό».

Πηγή ΚΥΠΕ

 

 

 

 

 

Πηγή ΚΥΠΕ