Ρωσία προς Τουρκία: ”Ναι στο ΦΑ μόνον εάν ωφεληθεί και η Κύπρος”


Διαβάστε επίσης: Τεράστιες απώλειες από τις τοποθετήσεις σε χρυσό 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανή συμμετοχή της Ρωσίας στο έργο των ορυκτών πλούτων της Μεγαλονήσου, ο κος Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι η Ρωσία προχώρησε σε αυτόν τον τομέα δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην τήρηση των διεθνών νόμων και ειδικότερα στην Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.

“Όσο για τους υδρογονάνθρακες και ό, τι συνδέεται με αυτό, τονίζουμε την ανάγκη συμμόρφωσης όλων με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, κατά κύριο λόγο την Σύμβαση του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας. Όλο αυτό καταγράφεται αυστηρά και θα πρέπει να καθοδηγείται από αυτό “, τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Λαβρόφ, εκφράζοντας ανοικτά την στήριξή του στην κυπριακή πλευρά σε περίπτωση επίτευξης oποιασδήποτε συμφωνίας για το ΦΑ. 

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε παράλληλα ότι τα μονομερή βήματα για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων της Κύπρου ήταν απαράδεκτα.

”Κανένα κόμμα δεν μπορεί να μονοπωλήσει τους πόρους αυτούς. Η ανάπτυξη των φυσικών πόρων είναι ο παράγοντας που διευκολύνει την επίλυση των υφιστάμενων προβλημάτων. Αυτό θα αποφέρει αποτελέσματα, αν και τα δύο μέρη να ενεργούν από κοινού”, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός.  

Σχολιάζοντας τις προοπτικές για την επίλυση του Κυπριακού, ο Νταβούτογλου είπε ότι το θέμα αυτό παραμένει υπό πίεση εδώ και χρόνια. ”Η Τουρκία έχει ασκήσει και θα ασκήσει προσπάθεια να αναζητά τρόπους για την εξομάλυνση της κατάστασης. Ελπίζουμε ότι η αλλαγή ηγεσίας θα σημάνει και επανέναρξη συνομιλιών για το θέμα”.