Σ. Κυριακίδου: Η Τουρκία πλήττει τη σταθερότητα της περιοχής

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στη σημερινή της ομιλία η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στις απειλές της Τουρκίας κατά του αναφαίρετου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται στην Αποκλειστική Οικονομική  Ζώνη της Κύπρου.

Τέτοιες απειλές, συνέχισε, όχι μόνο βλάπτουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου,  αλλά παράλληλα περιπλέκουν ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες  για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως η Κύπρος δεν έφερε  ένσταση στην έναρξη των  ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας αυτής,   παρόλο που η Τουρκία  συνεχίζει να κατέχει μέρος της Κύπρου και να παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Κι αυτό, εξήγησε, γιατί ήλπιζε η Κύπρος  πως μέσα από την πορεία αυτή, η Τουρκία θα εφάρμοζε συγκεκριμένες βασικές αρχές διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Αντ’ αυτού όμως, πρόσθεσε η Κύπρια βουλευτής, η Τουρκία μποϋκόταρε, μόλις πριν λίγους μήνες,  την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης,   περιφρονώντας ουσιαστικά του ίδιους τους θεσμούς της ΕΕ.

Επιπλέον, συνέχισε η κ. Κυριακίδου, η επίμονη άρνηση της χώρας αυτής να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας, δημιουργεί ακόμη περισσότερες ανησυχίες.

Σχολιάζοντας  τη σημασία που αποδίδεται στην ίδια έκθεση, στο σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία, η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως τα θρησκευτικά δικαιώματα των Ελληνοκύπριων και Μαρωνιτών εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου,  συνεχίζουν να καταπατούνται κατάφωρα,  παρ’ όλες τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων  και τα σχετικά ψηφίσματα και Συστάσεις της ΚΣΣΕ.

Η κ. Κυριακίδου τόνισε πως, ως Κύπριοι, θα είμαστε οι πρώτοι που θα καλωσορίσουμε πραγματικές δημοκρατικές αλλαγές και τον πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τόσο εντός όσο και έκτος Τουρκίας.

«Μέχρι, όμως,  να αποδείξει η Τουρκία πως πραγματικά σέβεται αυτές τις αρχές», υπέδειξε η Κύπρια βουλευτής,  «πιστεύω ακράδαντα πως ο διάλογος  σε σχέση με την τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεών της έναντι της ΚΣΣΕ πρέπει οπωσδήποτε να συνεχιστεί».

Πηγή ΚΥΠΕ