Σχόλιο: Αφήστε τους τουρίστες να βγάλουν το ”βραχιολάκι”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και όλες οι ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η Κύπρος έχει και θα έχει τουρίστες και αυτό αποτελεί αδιαμφισβήτητο γεγονός, παρά τα όσα συμβαίνουν στο νησί. Όμως, όσοι ξέρουν έστω και λίγα από τουρισμό, γνωρίζουν ότι οι περισσότεροι από αυτούς έρχονται με το γνωστό πακέτο all inclusive, όπου πληρώνοντας εξ αρχής, εντάσσουν τα πάντα μέσα σε μια και μοναδική προσφορά, με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να βγουν καθόλου από το ξενοδοχείο. Αυτό στην τουριστική πιάτσα είναι γνωστό και ως «βραχιολάκι».΄Αν δηλαδή φοράς το… βραχιολάκι, όποιος σε βλέπει μέσα στο ξενοδοχείο, σου παρέχει οτιδήποτε θελήσεις, σε φαγητό, ποτό ή άλλη υπηρεσία, χωρίς να πληρώσεις έξτρα, ανάλογα φυσικά με το πακέτο που έχεις επιλέξει. 

Το βραχιολάκι ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε χώρες που εκτός των ξενοδοχείων ήταν επικίνδυνες. Την αρχή έκανε η Αίγυπτος και άλλα μέρη, στα οποία ναι μεν ήθελαν να πάνε τουρίστες, αλλά το να μείνουν πολλές ώρες εκτός του ξενοδοχείου ήταν εξαιρετικά ριψοκίνδυνη απόφαση, είτε λόγω εγκληματικότητας, είτε λόγω τρομοκρατίας. Σήμερα, όμως, έχει φτάσει να αποτελεί έναν άγραφο νόμο ανάμεσα σε ξενοδοχεία και τουριστικούς πράκτορες, οι οποίοι φυσικά και έχουν όφελος, άλλοτε μικρό και άλλοτε μεγαλύτερο από τις κρατήσεις του συγκεκριμένου είδους. Όσο μεγαλύτερες και περισσότερες είναι αυτές οι κρατήσεις, τόσο – συνήθως – αυξάνεται και το ποσόν για τους πράκτορες. Εννοείται, φυσικά, ότι οι ξενοδόχοι ωφελούνται από αυτό και το θέλουν, αφού εάν πουν «όχι» σε κάτι, οι πράκτορες απλά δεν θα τους δώσουν κρατήσεις. (‘Η τουλάχιστον δεν θα τους δώσουν όλες όσες έχουν συμφωνήσει).  

Ετσι, όμως, τα μαγαζιά και οι επιχειρήσεις έξω από τα τουριστικά θέρετρα αδυνατούν να δουλέψουν. Είναι δύσκολο να κάνουν τζίρο και ακόμη πιο δύσκολο να έχουν κέρδη. 

Αφήστε τους τουρίστες να βγάλουν τα βραχιολάκια λοιπόν. Αφήστε τους να κυκλοφορήσουν, γιατί αν κυκλοφορήσουν αυτοί, θα κυκλοφορήσει και χρήμα στην τουριστική αγορά. Και χρήμα που θα μείνει στο νησί, πράγμα πολύ σημαντικό. Οι επιχειρήσεις θα λειτουργούν και φυσικά θα χρειάζονται και προσωπικό για να λειτουργήσουν, συνεπώς θέσεις εργασίας. Οι δρόμοι θα σταματήσουν να είναι ”νεκροί” και το κλίμα θα αλλάξει προς το καλύτερο, κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη. 

Πάντως, οι επιχειρηματίες είναι πρόθυμοι να δουλέψουν και μάλιστα σκληρά. Άλλωστε το να φας και να πιεις και έξω από το ξενοδοχείο έστω για μια φορά δεν θα στοιχίσει και πολύ περισσότερο. Και τα κέρδη για τον τόπο μας είναι σίγουρα πολύ περισσότερα από όσο φανταζόμαστε.