Πούτιν: Μία σύγκρουση με τη Β.Κορέα θα ήταν χειρότερη από το Τσερνόμπιλ


Διαβάστε επίσης: Wikileaks: Υπόγειες επαφές Τουρκίας-ΗΠΑ από το ’70 για πετρέλαια

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε ανησυχία για τις κλιμακούμενες εντάσεις στην κορεατική χερσόνησο και δήλωσε, πως μια σύγκρουση θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή απ’ αυτή που είχε προκαλέσει η πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ το 1986.

“Δεν το κρύβω, ανησυχούμε για την κλιμάκωση στην κορεατική χερσόνησο, επειδή είμαστε γείτονες”, δήλωσε ο Πούτιν σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ στη διάρκεια επίσκεψής του στη βιομηχανική έκθεση του Ανόβερου στη Γερμανία.

“Και αν, ο μη γένοιτο, κάτι συμβεί, το Τσερνόμπιλ, για το οποίο όλοι ξέρουμε πολλά, μπορεί να μοιάζει σαν παιδικό παραμύθι. Υπάρχει τέτοια απειλή ή όχι; Πιστεύω πως υπάρχει”, δήλωσε.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία ήταν ο τόπος της χειρότερης πυρηνικής καταστροφής που έχει συμβεί στον κόσμο σε καιρό ειρήνης. Τον Απρίλιο του 1986, ένας από τους αντιδραστήρες του εξερράγη στη διάρκεια δοκιμής για την ασφάλειά του δημιουργώντας ένα εξαιρετικά ραδιενεργό νέφος. Μολύνθηκαν μεγάλες περιοχές της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Ρωσίας, ενώ ραδιενεργός σκόνη διασκορπίστηκε επίσης σε τμήματα της δυτικής Ευρώπης.

Ο Πούτιν, η χώρα του οποίου συνορεύει με τη Βόρεια Κορέα, κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης να δράσουν με ηρεμία και να υποστηρίξουν μια διπλωματική επίλυση των “προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια”.

Ο ρώσος ηγέτης εγκωμίασε την απόφαση που πήραν το Σαββατοκύριακο οι ΗΠΑ, να αναβάλουν μια προγραμματισμένη δοκιμή πυραύλου στο πλαίσιο προσπαθειών για τη μείωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο.

“Πιστεύω ότι θα πρέπει όλοι να ευχαριστήσουμε την αμερικανική ηγεσία γι’ αυτό το βήμα. Ελπίζω ότι θα επισημανθεί από τους βορειοκορεάτες εταίρους μας, ότι θα εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα, όλοι θα ηρεμήσουν και θα αρχίσει η από κοινού εργασία για να αμβλυνθεί η κατάσταση”, δήλωσε ο Πούτιν.

Η Μέρκελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως η Βόρεια Κορέα θα πρέπει να σταματήσει τις “προκλήσεις” της.  

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.