Σύμβουλος του Ομπάμα σε «ειδική αποστολή» στη Μόσχα


 

Διαβάστε επίσης “ΑΗΚ: Παρατείνει τις διευκολύνσεις για εξόφληση λογαριασμών“.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν συναντήθηκε σήμερα με έναν σύμβουλο του Αμερικανού ομόλογού του Μπαράκ Ομπάμα για την εθνική ασφάλεια, κομιστή ενός μηνύματος από την Ουάσιγκτον, καθώς κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έπειτα από τη δημοσίευση στις ΗΠΑ της λεγόμενης «λίστας Μαγκνίτσκι».

Ο Τομ Ντόνιλον – το πλέον υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης το οποίο έχει επισκεφθεί τη Ρωσία από την ημέρα της ορκωμοσίας του Ομπάμα για τη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο – «διαβίβασε ένα μήνυμα στον επικεφαλής του Ρωσικού κράτους εκ μέρους του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα», διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Η σύντομη συνάντηση του με τον Πούτιν έγινε στο περιθώριο της συνάντησης του Ντόνιλον με τον Ρώσο Γραμματέα Εθνικής Ασφάλειας Νικολάι Πατρούσεφ, καθώς και με άλλα στελέχη της ρωσικής εθνικής ασφάλειας και άμυνας, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Πούτιν και του Ντόνιλον «υπήρξε πολύ θετική, όπως και οι ενδείξεις που εξέπεμψε η κυβέρνηση Ομπάμα», επισήμανε από την πλευρά του ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσάκοφ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Μόσχα πρόκειται να απαντήσει προς τα ανοίγματα αυτά τις Ουάσιγκτον κατά τον ίδιον τρόπο: «είμαστε πάντοτε έτοιμη να αναπτύξουμε και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με κανέναν ενδοιασμό. Όλοι οι ενδοιασμοί προέρχονται μόνον από την άλλη πλευρά», επεσήμανε.

Ο Ουσάκοφ χαρακτήρισε «άκρως εποικοδομητικό» το μήνυμα του Ομπάμα που κόμισε ο Ντόνιλον, προσδιορίζοντας ότι αυτός κατανοεί τις «προτάσεις που κινούνται προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του διαλόγου και της διμερούς συνεργασίας» στον οικονομικό τομέα, όπως επίσης και στο ζήτημα της μείωσης των πυρηνικών οπλοστασίων.

Ο Ντόνιλον είχε το πρωΐ συνάντηση και με τον Ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος μετά την ολοκλήρωσή της δήλωσε πως η αμερικανική «κατανοεί καλώς τον αρνητικό αντίκτυπο» και το «αίσθημα οργής» που προκάλεσε η «λίστα Μαγκνίτσκι» στην εξέλιξη των διμερών σχέσεων και πως πρόκειται να ληφθούν μέτρα ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση. 

Από την πλευρά της η Μόσχα θεωρεί ως «πρώτιστη προτεραιότητα» την «εξαφάνιση των αυξανόμενων προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις», υπογράμμισε ο ίδιος.

Η επίμαχη λίστα περιλαμβάνει 18 Ρώσους στους στους οποίους απαγορεύθηκε η είσοδος στις ΗΠΑ και τους επιβλήθηκαν οικονομικές κυρώσεις για την πιθανολογούμενη ανάμιξή τους στο θάνατο στη φυλακή του δικηγόρου Σεργκέι Μαγκνίτσκι.

Πηγή: newsbeast.gr