Συμφωνία για κούρεμα 27,5% στις εξαιρέσεις

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στόχος των δύο, όπως αναφέρει το stockwatch, είναι ο περιορισμός των απωλειών των ανασφάλιστων καταθετών των δύο τραπεζών, και ο εξορθολογισμός της διαδικασίας διαμόρφωσης του ισολογισμού της Τρ. Κύπρου και της «κακής» Λαϊκής.

Σε σημερινή του επιστολή, ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης επιβεβαιώνει τη συμφωνία με την Κεντρική Τράπεζα στον περιορισμό των εξαιρέσεων, και προτείνει συγκεκριμένες πρόνοιες που θα πρέπει να περιληφθούν σε αναθεωρημένα διατάγματα που θα εκδοθούν σήμερα.

«Η εισήγηση γίνεται με σκοπό τον περιορισμό της έκτασης των εξαιρέσεων και συνεπώς για να ελαφρυνθούν οι επηρεαζόμενοι ανασφάλιστοι καταθέτες της Τρ. Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας», αναφέρει στην επιστολή ο κ. Γεωργιάδης.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις θα εξαιρούνται από το «κούρεμα» των καταθέσεων στις δύο τράπεζες μόνο το 72,5% των καταθέσεων ασφαλιστικών εταιρειών αντί 100% που ήταν στα προηγούμενα διατάγματα.

Το πλήρες κούρεμα γλιτώνουν επίσης τα επικουρικά ασφαλιστικά ταμεία, που στηρίζονται σε επενδυτικές μονάδες. Παρόλο που τα ταμεία είναι επενδυτικά, οι επενδυτές θα αυτά τα ταμεία, θα χάσουν μόνο το 27,5% των καταθέσεων των ταμείων, δηλαδή η εξαίρεση θα αφορά και πάλιν το 72,5% των ταμείων.

Επίσης, θα εξαιρείται μόνο το 72,5% αντί το 100% των υποχρεώσεων των δύο τραπεζών προς εγχώριους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και φορείς που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον έφορο εταιρειών.

Το ίδιο θα ισχύει και για τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, που είχαν αρχικά εξαιρεθεί πλήρως.

Θα κουρευτεί επίσης το 27,5% των καταθέσεων σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Παιδείας. Σε αυτά δεν περιλαμβάνονται δημόσια σχολεία που θεωρούνται ότι ανήκουν στην κατηγορία της γενικής κυβέρνησης, που εξαιρείται πλήρως από το κούρεμα.

Πέραν της γενικής κυβέρνησης, εξαιρούνται επίσης από το κούρεμα το «100% των υποχρεώσεων προς πιστωτικά ιδρύματα και εταιρείες επεξεργασίας συναλλαγών με κάρτες».

Αρχικά, είχε εξαιρεθεί τα πιστωτικά ιδρύματα και μόνο η JCC.

Εξαιρούνται επίσης πλήρως οι υποχρεώσεις από repo transactions.

Σύμφωνα με το υπουργείο οικονομικών θα πρέπει να εξαιρεθούν από τα όποια κουρέματα οι πρώτες €100 χιλ.

Πηγή: stockwatch.com.cy