Ολοκληρώθηκε η διαδικασιά στο Ανώτατο για το κούρεμα

Με την αγόρευση ενός ακόμη συνηγόρου, καθώς και τις τοποθετήσεις της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας, ολοκληρώθηκε για σήμερα η διαδικασία στο Ανώτατο για την απόφαση του Γιούρογκρουπ που αφορά τη Λαϊκή και την Τράπεζα Κύπρου.


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στις αγορεύσεις τους οι δικηγόροι των αιτητών υποστήριξαν, επικαλούμενοι παλαιότερες αποφάσεις δικαστηρίων σε Κύπρο και Ελλάδα, ότι στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνεται το δικαίωμα της περιουσίας και ότι τα δικαιώματα που απορρέουν από συμβάσεις αποτελούν περιουσιακά δικαιώματα.


 

Διαβάστε επίσης “Βουλή: Ωραίο ξύπνημα-Κριτική Αβέρωφ σε κυβέρνηση! (vid&pic)“.


Η διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στις 10.30 το πρωί.

Ένας εκ των συνηγόρων τοποθετήθηκε στο επιχείρημα της Γενικής Εισαγγελίας ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ αποτελεί κυβερνητική πράξη και υποστήριξε επί τούτου ότι το Γιούρογκρουπ δεν αποτελεί θεσμικό όργανό της ΕΕ και ότι οι αποφάσεις που έλαβε συνιστούν καθαρή παραβίαση, όπως είπε, των Συνθηκών της ΕΕ.

Διερωτήθηκε ακόμη αν στο πλαίσιο της εφαρμογής κυβερνητικής πολιτικής δικαιούται η Κυβέρνηση να παίρνει τα χρήματα του κάθε απλού πολίτη.

Ανέφερε επίσης ότι στην απόφαση του Γιούρογκρουπ παρούσα ήταν η Κριστίν Λαγκάρντ, ως επικεφαλής του ΔΝΤ, το οποίο δεν είναι καν ευρωπαϊκό όργανο.

Είπε ακόμη πως η ΕΚΤ ήταν εκεί και είχε συμβουλευτικό ρόλο για παρακολούθηση της διαδικασίας.

Ανέφερε ότι η απόφαση του Γιούρογκρουπ δεν είναι Οδηγία ή απόφαση θεσμικού οργάνου της ΕΕ και ως εκ τούτου δεν αποτελεί υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως κράτος μέλος.

Από πλευράς Νομικής Υπηρεσίας και Κεντρικής Τράπεζας, σε ό,τι αφορά την προσφυγή που έχει να κάνει με την πώληση των εργασιών των τραπεζών σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα, υποστηρίχθηκε ότι οι αιτητές δεν έχουν έννομο συμφέρον, παρά το γεγονός ότι η απόφαση παράγει έννομα αποτελέσματα.

Την ερχόμενη Δευτέρα θα αγορεύσει ο Γενικός Εισαγγελέας επί των τοποθετήσεων των συνηγόρων για την προδικαστική ένσταση.

Θα δοθεί επίσης χρόνος στους συνήγορους να τοποθετηθούν επί των επιχειρημάτων της Νομικής Υπηρεσίας και της Κεντρικής Τράπεζας.

 Πηγή: ΚΥΠΕ