Σόιμπλε: «Δεν αφήνουμε την Κύπρο να πτωχεύσει»- Ψηφίστηκε το μνημόνιο


Διαβάστε επίσης: Στην Γερμανική Βουλή το πακέτο στήριξης της Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΔΩ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ

Σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας του γερμανικού Κοινοβουλίου, το οποίο θα τοποθετηθεί σήμερα επί του πακέτου βοήθειας, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι η βοήθεια που δίνεται στην Κύπρο από την Τρόικα δεν θα ξεπεράσει τα 10 δις ευρώ.

Όπως είπε, παρά το ότι ακούγονται τις τελευταίες ημέρες διάφοροι αριθμοί για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου, παρά ταύτα η Τρόικα δεν πρόκειται να προσφέρει βοήθεια πέραν των 10 δις. «Είναι το ανώτατο όριο», τόνισε ο κ. Σόιμπλε.

Αναφερόμενος στο ‘κούρεμα’, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι όποιος επενδύει με υψηλά επιτόκια, παίρνει υψηλά ρίσκα και πρέπει να πληρώσει τις συνέπειες των πράξεών του.

«Το ρίσκο και η ευθύνη πάνε μαζί», είπε χαρακτηριστικά, με τους βουλευτές να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Δεν ήταν δυνατόν, πρόσθεσε ο κ. Σόιμπλε, να υπάρξει πακέτο βοήθειας χωρίς τη συμμετοχή των καταθετών και σημείωσε ότι οι καταθέσεις κάτω των 100,000 ευρώ είναι εγγυημένες.

Υπογράμμισε ακόμη ότι εάν αφηνόταν η Κύπρος να χρεοκοπήσει θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης σε άλλες χώρες της ζώνης του ευρώ. Η στήριξη προς την Κύπρο, είπε, είναι αναγκαία για να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η αποτελεσματικότητα του συνόλου της ευρωζώνης.

«Αν δεν βοηθήσουμε την Κύπρο, τότε το μικρό αυτό νησί αναπόφευκτα θα πτωχεύσει», είπε, τονίζοντας ότι στη συνέχεια, θα ακολουθούσε νέα μετάδοση του προβλήματος σε άλλα κράτη που απειλούνται με οικονομική κρίση.

Η βοήθεια προς την Κύπρο δίδεται για να βοηθηθεί η χώρα από μόνη της να ξεπεράσει τις δυσκολίες, σημείωσε και κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου.

Ο κ. Σόιμπλε αναφέρθηκε και στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία ζητώντας από τους βουλευτές να εγκρίνουν την παράταση κατά επτά χρόνια της προθεσμίας αποπληρωμής των δανείων που έχουν χορηγηθεί στις δύο αυτές χώρες.

«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία βρίσκονται σε καλό δρόμο», είπε, προσθέτοντας ότι με την παράταση αποπληρωμής των δανείων, οι δύο χώρες θα μπορέσουν να πάνε πίσω στις αγορές σύντομα.

Στη συνέχεια, ο κ. Σόιμπλε μίλησε για τις δύσκολες στιγμές που περνούν οι πολίτες χωρών όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, η Ιρλανδία και τώρα η Κύπρος. «Η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι δύσκολη και πρέπει να το θυμόμαστε αυτό», είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές. Δεν υπάρχει ωστόσο άλλη επιλογή για τις χώρες αυτές, πρόσθεσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Σόιμπλε μίλησε και για την ανεργία που μαστίζει κυρίως τους νέους και είπε ότι πρέπει να ληφθούν περισσότερα μέτρα.  

Κλείνοντας την 20λεπτη ομιλία του, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ ανέφερε ότι θα υπάρξει ανάκαμψη στις χώρες που βρίσκονται σε κρίση, λέγοντας ότι όλο και περισσότερες γερμανικές εταιρείες επενδύουν σε αυτές τις χώρες.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ