Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζει τις ενεργειακές έρευνες της Κύπρου


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κληθείς να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα που φέρουν τις ΗΠΑ να ζητούν από την Κύπρο να δώσει επιπλέον άδειες εκμετάλλευσης στα τεμάχια της ΑΟΖ της, επαναβεβαίωσε τη γνωστή αμερικανική θέση, ότι «υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου για ενεργειακές έρευνες σε περιοχές μακρά των ακτών της».

 Ωστόσο απέφυγε να εισέλθει στην ουσία του σημερινού δημοσιεύματος της εφημερίδας «Πολίτης».

«Οι ΗΠΑ, συνέχισε, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ένθερμα την υπό κυπριακή ηγεσία διαπραγματευτική διαδικασία, που διεξάγεται υπό τις καλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πηγές της νήσου σε πετρέλαιο και αέριο, όπως κι όλες οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της, θα μπορούσαν να μοιραστούν ακριβοδίκαια μεταξύ και των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης».

Ο αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε ότι οι ΗΠΑ «δεν πιστεύουν πως χρειάζεται η ανάπτυξη των υπεράκτιων ενεργειακών πόρων να παρεμποδίζουν τις συνομιλίες για επανένωση. Πέραν τούτων δεν θα σχολιάσουμε ιδιωτικές διπλωματικές συνομιλίες», κατέληξε.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ορίστηκε συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, για το πρωί της 10ης Μαΐου. Παράλληλα υπάρχει πιθανότητα ο υπουργός Εξωτερικών να συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, όπως και με σημαντικά μέλη του Κογκρέσου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ