Στεφάνου: Δεν ετέθη θέμα από την Ευρώπη για Μηχανισμό Στήριξης

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e mail σας.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο κ. Στεφάνου σχολίαζε τις δηλώσεις του Επίτροπου Διεύρυνσης Ολι Ρεν ενώπιον του Ευρωκοινοβούλιου, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Στεφάνου, δήλωσε ότι «το Νοέμβριο του 2011, είπαμε στις κυπριακές αρχές ότι ένα πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας θα είναι αναπόφευκτο εκτός κι αν επίμονα οικονομικά προβλήματα αντιμετωπιστούν αμέσως».

Εξηγώντας, ο κ. Στεφάνου είπε ότι αυτή την περίοδο, δεν ζητήθηκε από την Κύπρο να ενταχθεί σε Μηχανισμό. Τη συγκεκριμένη περίοδο, ανέφερε, η Κύπρος είχε τεθεί, μαζί με άλλες τέσσερις χώρες (Βέλγιο, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία), στη διαδικασία αντιμετώπισης υπερβολικού χρέους. Σ’ αυτή τη διαδικασία βρίσκονταν συνολικά 10 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης. Από τις συγκεκριμένες χώρες, περιλαμβανομένης και της Κύπρου, ζητήθηκε η λήψη συγκεκριμένων μέτρων για αντιμετώπιση του ελλείμματος.


 

Διαβάστε επίσης “Συλλούρης: Η κρίση μας κάνει ευάλωτους στο Κυπριακό”.


 

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι κυβέρνηση τότε έλαβε μέτρα, τα οποία εγκρίθηκαν ομόφωνα από τη Βουλή, το Δεκέμβριο του 2011 και αυτά χαιρετίστηκαν και χαρακτηρίστηκαν ως αποτελεσματικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και από το Γιούρογκρουπ και το Ecofin.

Στις 11 Ιανουαρίου 2012, επεσήμανε ο κ. Στεφάνου, ο κ. Όλι Ρεν είχε αποστείλει επιστολή στον τότε Υπουργό Οικονομικών κ. Καζαμία, με την οποία τον πληροφορεί ότι η Επιτροπή αφού εξέτασε τα μέτρα θεωρεί ότι «επί του παρόντος δεν χρειάζονται επιπρόσθετα μέτρα». Παρόμοιου περιεχομένου δηλώσεις έγιναν από το Γιούρογκρουπ και το Ecofin στις 24 Γενάρη 2012. Αρα, κανένα θέμα δεν ετέθη από την Ευρώπη για ένταξη στο Μηχανισμό. Ας μην προσπαθούν ορισμένοι σε Κύπρο και Ευρώπη, να επιρρίψουν ευθύνες στην Κύπρο, για τις καταστροφικές αποφάσεις που η Ευρώπη έλαβε για τη χώρα μας».

Καταλήγοντας είπε ότι «ένεκα των αποτελεσματικών μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυπριακή κυβέρνηση, ακυρώθηκε το πρόστιμο που η χώρα μας θα πλήρωνε σε περίπτωση που δεν αντιμετώπιζε το έλλειμμα».¨

 

Πηγή: KYΠΕ