Στο φως όσοι φυγάδευσαν λεφτά στο εξωτερικό-4 δις σε 15 μέρες (vid)


Διαβάστε επίσης: Γραφειοκρατικό… μπάχαλο οδήγησε στο κούρεμα

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Στις περισσότερες περιπτώσεις, ωστόσο, αυτό φαίνεται πως έγινε στο πλαίσιο οικονομικών δραστηριοτήτων τους. Το Μega Κύπρου με σχετικό του ρεπορτάζ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα στοιχεία, καθώς  – κυρίως – στην ηθική πλευρά του θέματος. 

Όπως προκύπτει από τη λίστα την οποία εξασφάλισε και αποκάλυψε στο βραδυνό δελτίο του σταθμού η δημοσιογράφος Νατάσα Ιωάννου, (και η οποία βρίσκεται από το περασμένο Σάββατο στην διάθεση της Βουλής), μέσα σε 15 ημέρες «έκαναν φτερά» από τις Τράπες Λαϊκή και Κύπρου σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο ρεπορτάζ τονίστηκε ότι, από μία απλή ανάγνωση της λίστας, διαφαίνεται πως ξένοι επιχειρηματίες – Ρώσοι στην πλειοψηφία τους – έσπευσαν να αδειάσουν τους λογαριασμούς τους εκατομμυρίων, είτε σε ρούβλια είτε σε δολάρια, είτε σε ευρώ. Υπήρχαν και Κύπριοι μεγαλοκαταθέτες, αλλά και μικροκαταθέτες των εκατό και διακόσιων χιλιάδων ευρώ.

Αναζητώντας ποιοι κρύβονται πίσω από εταιρείες που φυγάδευσαν κεφάλαια, η ρεπόρτερ ανέφερε πως θα πρέπει να γίνει έρευνα εις βάθος για να αποδειχθεί ότι κάποιοι γνώριζαν. Συγκεκριμένα, είπε ότι εταιρείες, όπως MODISANNA LTD, που έβγαλε εκτός Κύπρου πέραν των 10 εκατ. σε ρούβλια, οδηγούν και πάλι στο δικηγορικό γραφείο ΝΙΚΟΣ ΧΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ AND PARTNERS. Με βάση στοιχεία από τον Εφορο Εταιρειών, η συγκεκριμένη εταιρεία συνδέεται με συγγενικό πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το Mega επικοινώνησε με το δικηγορικό γραφείο Νίκος Χρ. Αναστασιάδης και συνέταιροι, το οποίο υπέδειξε πως:Πρόκειται για εταιρεία ρωσικών συμφερόντων, που δεν κρατά κεφάλαια στην Κύπρο, την οποία χειρίζεται άλλο δικηγορικό γραφείο. Όπως διαφαίνεται πρόκειται για κεφάλαια που ήρθαν στην Κύπρο στις 14 Μάρτιου για αποπληρωμή δανείου σε τράπεζα στη Ρωσία. Συνήθεις οικονομικές συναλλαγές”. 

Mετά και τη δημόσια παραδοχή του γενικού εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ότι γινόταν και η απαραίτητη προετοιμασία από πλευράς λειτουργών του Υπουργείου Οικονομικών, αυξάνονται οι υποψίες ότι κάποιοι ήξεραν και φρόντισαν να φυγαδεύσουν τα δικά τους κεφάλαια αλλά και γνωστών τους. 


Ρεπορτάζ του Μέγκα Κύπρου από depy6

Οπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Μιχάλης Ιγνατίου, άλλο παράδειγμα που προκαλεί είναι στις 13 Μαρτίου 2013 η ανάληψη 3,249,989 δολαρίων από πλευράς της εταιρείας LOGICOM PUBLIC LIMITED.

Στη συγκεκριμένη εταιρεία φαίνεται πάλι από στοιχεία στον Εφορο Εταιρειών να εμπλέκεται ο τέως υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής ο οποίος  ήταν μέλος του διοικητικού συμβούλίου. Ο Μιχάλης Σαρρής συμμετείχε στο Eurogroup που υιοθέτησε τελικώς και την απόφαση για κούρεμα. Το Mega επικοινώνησε με τον κ. Σαρρή ο οποίος επιβεβαίωσε ότι είναι μέλος του Δ.Σ. της εν λόγω εταιρείας, δήλωσε όμως πλήρη άγνοια για το κεφάλαιο που έφυγε εκτός Κύπρου στις 13 Μαρτίου. 

Πηγή: Ρεπορτάζ Mega Κύπρου, mignatiou.com.